Örömünnep az indiaiaknak Rishi Sunak miniszterelnöksége

A majdani brit koronagyarmatnak reménységet és büszkeséget hozott a pandzsábi gyökerekkel rendelkező kormányfő kinevezése.

2022. 10. 25. 18:46
null
Indiai művész Rishi Sunak indiai származású, új brit miniszterelnök arcképét festi Mumbaiban 2022. október 25-én. Rishi Sunak lett az Egyesült Királyság új miniszterelnöke, miután III. Károly király hivatalosan megbízta őt a kormányalakítással. MTI/EPA/Divjakant Szolanki
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kalendáriumban nincs jelentősebb nap a hinduk számára, mint a díváli (diwali), azaz a fény ünnepe, az indiai újév kezdete. Az idei ceremónia azonban még a megszokottnál is különlegesebb volt az indiaiak számára, hiszen Rishi Sunak személyében Nagy-Britannia történetének első indiai származású miniszterelnöke tehette le hivatali esküjét. A BBC brit közszolgálati csatorna portáljának összeállításából kiderült

a majdani brit gyarmatbirodalom egykoron legszebben csillogó gyémántjának számító szubkontinens lakói számára egyenesen rendkívüli, sőt sokkoló az a tény, hogy egy Egyesült Királyságban született, de szülei révén indiai gyökerű családokból származó férfi került a londoni kormány élére.

A hír a beszámolók szerint futótűzként terjedt az Indiában legnépszerűbbnek számító WhatsApp üzenetküldő alkalmazáson, amelyet a becslések szerint körülbelül 390 millió felhasználó használ napi rendszerességgel a szubkontinensen, illetve világszerte az indiai diaszpórában (az egész világon körülbelül kétmilliárd ember használja az alkalmazást – a szerk.). „Megérkeztünk!” „Ez azt jelenti, hogy most már komolyan vesznek minket?” – ilyen, és ehhez hasonló bejegyzések lepték el az üzenetküldő alkalmazást, de a virtuális téren kívül sem volt ennél fontosabb téma az indiaiak számára. 

Ez nagy eredmény a dél-ázsiai lakosság számára. Ez azt mutatja, hogy vannak lehetőségeink, s kemény munkával fel lehet jutni a csúcsra. Szerintem azonban a bőrszínnek nem kellene számítania, a lényeg a munka elvégzése

 – nyilatkozta egy indiai fodrász a BBC tudósítójának.

Ráadásul annak ellenére járnak örömünnepet az indiaiak, hogy komolyabb rálátásuk lenne a brit belpolitikára, illetve arra, hogy Rishi Sunak – immár a Konzervatív Párt első embereként – milyen politikát képvisel. Az elismerés sokkal inkább a családi háttérről, az új miniszterelnök pandzsábi gyökereiről, és az ezáltal felszínre hozott büszkeségről szól. Rishi Sunak egyébként a múltban igyekezett mindig elhárítani a kulturális integrációt feszegető kérdéseket, s inkább azt hangsúlyozta: lehetséges egyszerre büszke britnek és hindunak lenni.

Nem meglepő tehát, hogy Narendra Modi indiai miniszterelnök, illetve nacionalista pártja, a Bharatíja Dzsanata Párt (BJP) az elsők között gratulált az új brit kormányfőnek. 

Narendra Modi a Twitteren azt írta, alig várja, hogy együtt dolgozhasson brit kormányfővel, Sunakot pedig az Egyesült Királyságban élő indiaiak „élő hídjának” nevezte, aki remélhetőleg segít „történelmi kapcsolataink modern partnerséggé alakításában”.

„Ki gondolta volna, hogy az asztalok mindössze 75 éven belül megfordulnak?” – írta a Twitteren egy másik indiai politikus, Priti Gandhi, a BJP egyik vezető tagja. „A történelem bejárja a kört” – fogalmazott a mikroblogon Raghav Chadha, az ellenzéki Aam Aadmi nevű párt képviselője.

Borítókép: Indiai művész Rishi Sunak indiai származású, új brit miniszterelnök arcképét festi Mumbaiban 2022. október 25-én. Rishi Sunak lett az Egyesült Királyság új miniszterelnöke, miután III. Károly király hivatalosan megbízta őt a kormányalakítással (Forrás: MTI/EPA/Divjakant Szolanki)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.