Tegnap a kellő támogatottságot, ma indulását jelentette be Rishi Sunak

A volt pénzügyminiszter ismét versenybe száll a Konzervatív Párt vezetéséért és a miniszterelnökségért.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 23. 12:30
SUNAK, Rishi; JOHNSON, Boris
London, 2022. július 12. Rishi Sunak volt brit pénzügyminiszter megkezdi kampányát a kormányzó Konzervatív Párt vezéri tisztségéért Londonban 2022. július 12-én. Boris Johnson brit kormányfő július 7-én bejelentette, hogy lemond a pártvezérségről. MTI/AP/Alberto Pezzali Fotó: Alberto Pezzali
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sunak hivatalos bejelentését feszült várakozás előzte meg, mivel a sajtó, a politikai elemzők és a fogadóirodák egyöntetűen őt tartják a legesélyesebb jelöltnek a pártvezetői tisztségre. A Konzervatív Párt új vezetője lesz az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke.

Rishi Sunak a reális esélyűnek tartott lehetséges pályázók közül elsőként szerezte meg a jelöltséghez minimálisan előírt száz alsóházi tory frakciótag támogatását. A BBC brit közszolgálati médiatársaság által vezetett listán vasárnap 130 olyan konzervatív párti képviselő neve szerepelt, akik hivatalosan közölték, hogy Sunakot támogatják.

A BBC adatai szerint a posztra még esélyesnek tűnő másik két potenciális jelölt közül Boris Johnson volt miniszterelnöknek jelenleg 55, Penny Mordaunt volt védelmi miniszternek – a brit védelmi tárca eddigi első és egyetlen női vezetőjének – 23 támogatója van a konzervatív frakcióban. A három politikus közül egyedül Johnson nem jelentette még be hivatalosan, hogy pályázik-e a Konzervatív Párt vezetői tisztségére, de egyik legszorosabb politikai szövetségese, Jacob Rees-Mogg, az üzleti ügyek minisztere a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában azt mondta, hogy Johnson „egyértelműen” indulni kíván a tisztségért.

Rees-Mogg szerint Boris Johnson is megszerezte a jelöltséghez minimálisan előírt száz tory frakciótag támogatását.

Ez már előző nap is elhangzott Johnson környezetéből, de az alsóházi konzervatív frakció számos tagja azonnal cáfolta, hogy a volt kormányfő összegyűjtötte a száz támogatót. Vasárnap a BBC is hangsúlyozta, hogy a szabályokban előírt minimumnak alig több mint a fele azoknak a tory képviselőknek a száma, akik hivatalosan jelezték, hogy Johnson jelöltségét támogatják.

Sunak és Johnson vasárnapra virradó éjjel négyszemközti találkozót tartott, de erről – a megbeszélés tényén kívül – semmiféle részlet nem szivárgott ki.

Rishi Sunak a Twitteren közzétett vasárnapi nyilatkozatában, amelyben bejelentette indulását, azt ígérte, hogy megválasztása esetén kormányának „minden szintjén” a professzionalizmus jellemzi majd a munkát. Ez alig burkolt utalás volt arra a modern brit politikatörténetben példátlan gazdaságpolitikai fiaskóra, amely először Kwasi Kwarteng előző pénzügyminiszter, majd néhány nappal később Liz Truss miniszterelnök bukásához vezetett.

A Konzervatív Párt új vezetőjének megválasztási folyamata legkésőbb október 28-án, pénteken lezárul, de ha a hétfő délutáni határidőig Sunakon kívül más nem tudja összegyűjteni a jelöltséghez minimálisan előírt száz frakciótámogatót, akkor hétfőtől ő lehet az Egyesült Királyság új miniszterelnöke.

 

Borítókép: Rishi Sunak volt brit pénzügyminiszter megkezdi kampányát a kormányzó Konzervatív Párt vezéri tisztségéért Londonban 2022. július 12-én (Fotó: MTI/AP/Alberto Pezzali)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.