Tovább nőtt a feszültség a német kormánykoalíción belül az atomerőművek miatt

Az atomerőművek további üzemeltetéséről szóló vitában a koalíció vezetőinek újabb találkozóján sem született megállapodás. Christian Lindner pénzügyminiszter (FDP) és Robert Habeck alkancellár (Zöldek) rövid idő után szó nélkül távozott a kancellári hivatalból. Az ellenzéki pártok szerint a Zöldek politikusai soha nem látott mélységekbe taszítják Németországot.

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA hírügynökség2022. 10. 18. 17:53
null
Eschweiler, 2020. január 22. Gõzoszlopok törnek a magasba az RWE német energetikai konszern barnaszénnel üzemelõ Weissweiler erõmûvének hûtõtornyaiból az észak-rajna-vesztfáliai Eschweilerben 2020. január 21-én. A német kormány tervei szerint a környezet védelme érdekében legkésõbb 2038-ig leállítanak minden szénnel mûködõ erõmûvet. A németországi áramtermelés közel 40 százaléka szénerõmûvekbõl származik. MTI/EPA/Sascha Steinbach Fotó: Sascha Steinbach
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormánypártok nemrég abban egyeztek meg, hogy a három fennmaradó német atomerőmű legkésőbb 2023. április 15-ig tovább működhet – ha szükség van rá. Olaf Scholz kancellár elrendelte, hogy teremtsék meg a jogalapot ahhoz, hogy az Isar 2, a Neckarwestheim 2 és az Emsland atomerőművek december 31-e után is működhessenek – olvasható a V4NA hírügynökség cikkében.

Hogy mi lesz április után, az egyelőre még kérdéses, hiszen a kormánykoalíción belül sem a zöldpártiak, sem a liberálisok nem hajlandók engedi a követeléseikből. 

A liberálisok azt szeretnék, hogy a biztonság érdekében 2024 tavaszáig hosszabbítanák meg az erőművek üzemidejét sőt, ha szükséges akkor a már leállított erőműveket is vissza kellene kapcsolni a hálózatba.

Ha az országunknak okozott károk elhárításáról, a rombolóan magas energiaárak csökkentéséről, az áramkimaradások megelőzéséről van szó, akkor számomra nincsenek vörös vonalak.

 – jelentette ki Christian Lindner.

A Zöldek párt azonban kizártnak tartja hogy ebbe beleegyezzen, ezt pedig a hétvégi pártkonferencián is leszögezték a párttagok, valamint azt, hogy további fűtőtestek vásárlása nélkül kell megoldani áprilisig az erőművek üzemeltetését.

Friedrich Merz, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetője is amellett érvelt, hogy az erőműveknek 2024 tavaszáig kellene működniük.

Markus Söder bajor miniszterelnök és a Keresztényszociális Unió (CSU) is csalódottságának adott hangot és kiemelte, hogy ebben a kérdésben a liberálisok követelését kell követni – írja a V4NA hírügynökség. 

Mint fogalmazott: „Ez megoldás a vitában, de nem megoldás a németországi villamos energiával kapcsolatos problémákra. Továbbra is fennáll az áramszünet veszélye a következő évben”.

Az Alternatíva Németországért (AfD) szerint a kormánykoalíció csak azért döntött úgy, hogy áprilisig tovább üzemelteti az atomerőműveket, mert az onnan származó villamos energiára Franciaországban lenne szükség. Gerd Mannes, a bajor tartományi parlament AfD-frakciójának alelnöke és energiapolitikai szóvivője szerint

a zöld szektások ismét megmutatták igazi arcukat. Szerintük a német érdekeket figyelmen kívül kell hagyni. Németország jóléte nem élvez prioritást. A zöldideológia a szakadékba taszít minket azzal a céllal, hogy Németországot egy harmadik világbeli országgá változtassa.

A jobboldali politikus kifogásolta, hogy a német energiapolitikát egy radikális törpepárt határozza meg.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.