Zsoldosokkal akart beavatkozni két német férfi a jemeni polgárháborúba

Terveik szerint területeket foglaltak volna el és béketárgyalásokat kényszerítettek volna ki a kormánytól.

2022. 10. 25. 15:20
HAJJAH, YEMEN - OCTOBER 23: Yemeni students are seen at the Yermuk school, built by teachers, students and parents built with their own means in Hajjah, Yemen on October 23, 2022. In Yemen, which was struggling with civil war and political instability, teachers and students build their own schools with limited opportunities to continue their education. Teachers, students and parents built the classrooms consisting of huts and tents by moving the tree branches they cut from miles away to an empty field. The Yermuk school, which consists of 4 wooden barracks and 5 tents, approximately 150 students receive education under difficult conditions. Mohammed Al-Wafi / Anadolu Agency Mohammed Al-Wafi / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP Fotó: MOHAMMED AL-WAFI / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zsoldoscsapatot akart létrehozni két volt német katona azzal a céllal, hogy beavatkozzanak a jemeni polgárháborúba. Terveik szerint 100–150 volt vagy jelenleg is szolgáló német katonát szerveztek volna be, akikkel az Irán által támogatott húszi felkelők felügyelete alatt álló területeket foglalták volna el, továbbá béketárgyalásokat akartak kikényszeríteni a nemzetközileg elismert jemeni kormánnyal.

A két, 53 és 61 éves veterán tavaly tavasszal bukott le, akkor le is tartóztatták őket, az ügyben azonban a héten hozott döntést a stuttgarti tartományi legfelsőbb bíróság. Miután mindketten beismerő vallomást tettek és nem voltak büntetett előéletűek, 14 év 18 hónapnyi felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték őket. Az ítélet ellen nem fellebbeztek.

A keresztény fundamentalizmus által színezett eszmék, egy török jósnő jóslatai, valamint a pénzszerzési vágy vezette a két férfit

– állapította meg a bíróság.

Zajlik a két veterán tárgyalása a stuttgarti tartományi legfelsőbb bíróságon. Fotó: AFP/DPA/Christoph Schmidt

Tervük azonban kudarcot vallott. Egyikük a szaúd-arábiai kormány tisztviselőivel próbált meg kapcsolatba lépni, hogy pénzt és támogatás kérjen, azonban a rijádi vezetés nem reagált a megkeresésre. Továbbá a toborzás sem volt sikeres, ugyanis 7-8 személyen kívül nem sikerült másokkal felvenniük a kapcsolatot, noha a leendő zsoldosoknak havi 40 ezer eurós (mintegy 16,5 millió forint) bért kínáltak.

Amennyiben sikerült volna létrehozni zsoldoscsapatukat, az államvédelmi szenátus szempontjából terrorszervezetet alapítottak volna, amelyet gyilkosság végrehajtásáért és civilek megöléséért tehettek volna felelőssé.

A két férfi egyébként már meglehetősen régen hátat fordított a Bundeswehrnek: egyikük 1983-ban, a másik pedig 1999-ben hagyta ott a német hadsereget. Szolgálati idejük alatt azonban több kitüntetéssel és előléptetéssel is díjazták munkájukat.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező húszi síita lázadók, valamint a Szaúd-Arábia és más arab országok által támogatott, a korábbi jemeni elnökhöz – a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz – hű erők között. A felkelők ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormányerőket támogató arab koalíció. Az ENSZ humanitárius katasztrófaként értékeli konfliktust, amely az éhínség szélére sodorta az országot.

Idén áprilisban azonban sikerült fegyverszünetet kötniük a feleknek, amelyet kétszer is meghosszabbítottak, a harcoknak viszont nem vetett véget: október elején ismét összecsapásokról számoltak be az országból.

Borítókép: jemeni diákok egy tanárok és szülők által felépített iskolában az ország nyugati felében (Fotó: AFP/Anadolu Agency/Mohammed al-Wafi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.