A háború egyre közelebb hozza Észak-Koreát és Oroszországot

A háború kitörése óta Észak-Korea és Oroszország viszonyának szorosabbra fűződése tagadhatatlan. Amerikai hírszerzési információk szerint Phenjan hadi eszközökkel látja el Moszkvát, míg utóbbi az ENSZ-ben védi meg partnerét. A hidegháború évei alatt szoros szövetség újrakovácsolódni látszik, azonban kérdéses, hogy milyen jövő elé nézhet.

2022. 11. 09. 6:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismételten szeretnénk világossá tenni, hogy sosem voltak fegyverügyleteink Oroszországgal, és nem tervezünk ilyesmit kötni a jövőben sem − jelentette ki kedden kiadott közleményében az észak-koreai vezetés. Phenjan a közelmúltban már többször tagadta azokat az amerikai hírszerzési információkat, miszerint a remeteállam tüzérségi lövedékekkel és lőszerrel látja el Moszkvát, segítve ezzel ukrajnai háborúját.

Elvonatkoztatva az állítólagos fegyverszállítmányoktól, kétségtelen, hogy február 24-e óta Oroszország és Észak-Korea egyre szorosabbra fűzi kapcsolatait. A kelet-ázsiai ország egyike azon kevés államnak, amely Moszkván kívül elismerte a két kelet-ukrajnai szakadár köztársaság függetlenségét

valamint Phenjan az Oroszország által elcsatolt négy − herszoni, zaporizzsjai, donyecki és luhanszki − ukrán terület ügyében is az orosz álláspontot képviseli.

Emellett Észak-Korea a háborúban károkat szenvedett, orosz fennhatóság alatt álló területek újjáépítésében is kiveszi a részét − egyes források szerint 800-1000 észak-koreai munkás érkezhet novemberben a munkálatok elvégzésére. A szöuli székhelyű Daily NK hírportálnak nyilatkozó névtelen forrás ezzel kapcsolatban megjegyezte, sokan közülük önkéntesen jelentkeztek, hiszen az elszigetelt országban a koronavírus-járvány kitörése óta nagyon komoly élelmezési válság tombol, sokan az éhhalál szélére kerültek.

Phenjan támogatása nem marad köszönet nélkül Moszkva részéről.

A pandémia miatti határzárlatokat követően a hétvégén használták először a két ország közötti szárazföldi kereskedelmi útvonalakat, noha egy kevésbé komoly, inkább szimbolikus gesztus következtében.

Oroszország ugyanis harminc Orlov ügetőt − a leghíresebb orosz lófajta, amely nem mellesleg az észak-koreai vezetés kedvence − ajándékozott Phenjannak.

 A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által 2019. október 16-án közreadott képen Kim Dzsong Un észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke fehér lovon lovagol a behavazott Pektu-hegyen, Rjanggang közelében. Észak-Korea 30 telivér lovat vásárolt Oroszországból, ezért két és fél év után először megnyitotta az észak-koreai–orosz határt egy vasúti szerelvény előtt. Fotó: MTI/AP/KCNA via KNS/KCNA

Emellett Moszkva az ukrajnai háború kitörése óta gyökeresen megváltoztatta Észak-Koreával folytatott politikáját: hosszú évek után először vétózta meg a kelet-ázsiai ország ellen nukleáris programja miatt bevezetendő újbóli szankciókat az ENSZ Biztonsági Tanácsában. Ez többek közt azért is lehet, mivel jelen pillanatban Oroszország számára már nem prioritás a Koreai-félsziget nukleáris leszerelése, valamint Phenjan folyamatos rakétakísérletei miatt a nyugati szövetségesek − s főként az Egyesült Államok − figyelme is megosztottá válik.

Az még kérdéses, hogy a két ország közti kereskedelem visszatérhet-e a koronavírus-járvány előtti szintre, tekintve, hogy Észak-Korea hosszú távon nem tudja azt nyújtani Oroszországnak − például high-tech eszközök −, amire a nyugati szankciók miatt szüksége lenne. 

Ennek ellenére az észak-koreai védelmi ipar által gyártott − nagyrészt szovjet szabványokon alapuló − hadi eszközöknek, lövedékeknek nagy hasznát veheti Moszkva a háború további szakaszában.

Borítókép: Kim Dzsong Un észak-koreai vezető (balra) és Vlagyimir Putyin orosz elnök Vlagyivosztokban, 2019-ben (Fotó: EPA/Shutterstock/Szergej Ilnickij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.