A holland kormány még idén bocsánatot kér a rabszolgaságért

Kétszázmillió eurós alapot is létrehoznak, hogy emlékeztessenek a gyarmattartó múltra.

MTI
2022. 11. 04. 16:33
RUTTE, Mark
Davos, 2022. május 25. Mark Rutte holland miniszterelnök az 51. Világgazdasági Fórumon a svájci Davosban 2022. május 25-én. MTI/EPA/Keystone/Laurent Gillieron Fotó: Laurent Gillieron
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A holland kormány még ebben az évben bocsánatot fog kérni az ország gyarmati múltja során a rabszolgaságban játszott szerepéért – közölte Franc Weerwind holland jogvédelmi miniszter Hágában pénteken. A Dutch News című angol nyelvű holland hírportál tájékoztatása szerint Franc Weerwind sajtótájékoztatón közölte: 

a holland kormány készen áll arra, hogy hivatalosan bocsánatot kérjen a rabszolgaságért, továbbá kétszázmillió eurós alapot hozzon létre olyan kezdeményezések támogatására, amelyek célja, hogy emlékeztessenek Hollandia gyarmattartó múltjára.

A holland miniszter közölte azt is, hogy a kormány további 27 millió eurót különít el egy kizárólag a rabszolgasággal foglalkozó múzeum létrehozására.

A hírportál úgy tudja, a holland belügyminisztérium illetékes tanácsadó testületének tavalyi ajánlása alapján tervezett hivatalos bocsánatkérésre december közepén kerülhet sor. A testület azt is szorgalmazta, hogy a bocsánatkérésen túl Hollandia ismerje el, hogy a XVII. és a XIX. század közötti holland rabszolgakereskedelem emberiesség elleni bűncselekménynek minősül. Emlékeztettek, Mark Rutte holland miniszterelnök szeptemberben az egykori holland gyarmaton, Suriname-ban tett hivatalos látogatása során azt mondta, itt az ideje a gyarmati múlt elismerésnek. Közölte, 2023-ban 150 éve lesz annak, hogy a rabszolgaság eltörléséről szóló holland jogszabályokat elfogadták. „A miniszterelnök szerint ez azt jelenti, hogy el kell ismerni azt a szörnyű szenvedést, amelyet a rabszolgáknak Hollandia okozott” – írták.

A hírportál közölte azt is, a holland központi bank, az ABN Amrobank, valamint Rotterdam, Utrecht és Amszterdam városai korábban már mind bocsánatot kértek a rabszolgaságban játszott szerepükért.

 

Borítókép: Mark Rutte holland miniszterelnök az 51. Világgazdasági Fórumon a svájci Davosban 2022. május 25-én (Fotó: MTI/EPA/Keystone/Laurent Gillieron)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.