A kollektív védelem helyett a konzultációt választotta Varsó

Nagyon óvatosan fogalmaznak az érintettek a tegnapi lengyel rakétabecsapódás kapcsán – véli Stepper Péter, a Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) vezető kutatója. A szakértő a lapunknak adott interjúban úgy fogalmazott: ha lenne politikai akarat a NATO kollektív védelmének életbe léptetésére, akkor az viszonylag gyorsan végbemehetne.

2022. 11. 16. 19:37
null
Brüsszel, 2022. november 16. A NATO brüsszeli székházának elõcsarnokában egy férfi 2022. november 16-án. A tagországok nagykövetei rendkívüli ülésre gyûltek össze, miután az elõzõ nap feltehetõleg orosz gyártmányú rakéta robbant fel a kelet-lengyelországi Przewodów falu egyik gabonasilójában, és két embert megölt. Az eset Oroszország Ukrajna elleni háborúja alatt történt. MTI/AP/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ha a lengyelek vagy az amerikaiak igazán szerették volna NATO 5. cikkelyes helyzetként értékelni a tegnapi rakétatámadást, akkor most nem óvatosságra intenének – fogalmazott a Magyar Nemzet megkeresésére Stepper Péter, a Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) vezető kutatója. Mint ahogy arról lapunk is beszámolt korábban, kedden az orosz erők átfogó rakétatámadást indítottak Ukrajna ellen, elsősorban az energetikai létesítményeket vették célba. Az akcióban megsérült a Barátság kőolajvezeték áramellátója, egy rakéta pedig a lengyelországi Przewodów város területére becsapódva két ember halálát okozta.

Minden érintett fél óvatosságra int

– fogalmazott Stepper Péter a lengyel területen becsapódott rakétákról. Hozzátette: még Joe Biden amerikai elnök sem nevesítette Oroszországot egy Lengyelország elleni szándékos támadás felelőseként, hanem orosz gyártmányú rakétáról beszélt, továbbá a tények megismerésére sürgetett. 

A szakértő szerint ez azt jelzi, hogy senki nem érdekelt abban, hogy a NATO mint katonai szövetség közvetlenül lépjen be a konfliktusba.

A KKI kutatója kiemelte a lengyel vezetés hozzáállását, mely annak ellenére, hogy a két elhunyt lengyel állampolgár miatt különösen érintett az ügyben, a tények alapos kivizsgálását szorgalmazta.

A NATO kollektív védelmet biztosító 5. cikkének emlegetése helyett, nagyon bölcsen, a 4. cikkről, egy konzultációs eljárás megindításáról beszélnek Varsóban

– húzta alá.

Stepper Péter szerint ez megint csak azt mutatja, hogy a „leginkább érintett fél sem az eszkalációban érdekelt”. Hozzátette: 

ha van politikai szándék a NATO 5. cikkének az életbe léptetésére, akkor ezt viszonylag gyorsan meg lehet tenni. Ha azonban megfontoltságra van szükség, akkor a 4. cikket választják.

A KKI kutatója az Ukrajnát ért rakétatámadásokról elmondta, hogy „számos olyan hír jelent meg korábban a médiában, miszerint Oroszország nem fogja bírni a versenyt és kifogy a precíziós támadó eszközökből. A támadások intenzitásából sokan pedig azt a következtetést is levonták, hogy ez már meg is történt”. Hozzátette: a tegnapi nap sajnos megmutatta, hogy ez ilyen formában csupán része lehet a teljes képnek.

A szakértő emlékeztetett arra a „pletykára” is, miszerint a G20-csúcson az „amerikai és orosz fél a háború lezárásáról próbál majd egyezkedni” – mindezt annak ellenére, hogy Washington konzekvensen azt kommunikálja, hogy Kijev nélkül nem tárgyal. – Még az ukránok is olyan nyilatkozatokat tettek, hogy tartanak a háttérben alakuló megállapodásoktól – emlékeztetett Stepper Péter. Hozzátette: 

már Oroszországban is látszik egy olyan narratíva, hogy bizonyos kompromisszumokba bele kellene törődni.

Megállapodás tényéről ugyan nem érkeztek hírek, de a szakértő szerint figyelemre méltó, hogy az oroszok a vélt tárgyalásokat követő napon indították meg az ukrán infrastruktúrát meggyengítő akciójukat.

A KKI kutatója úgy vélekedett, hogy „Moszkva a küszöbön lévő tárgyalásokkal kívánja javítani a pozícióit”, az ukrán energia-infrastruktúra elleni támadással pedig „nyomás alá kívánta helyezni Kijevet”, hogy engedékenyebb legyen a tárgyalóasztalnál.

Borítókép: A NATO brüsszeli székházának előcsarnokában egy férfi 2022. november 16-án (Forrás: MTI/AP/Olivier Matthys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.