időjárás -1°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

Berlin megkönnyítené a honosítást a sokszínűség jegyében

Koren-Karczub Tímea
2022.11.28. 17:03
Berlin megkönnyítené a honosítást a sokszínűség jegyében

– A német útlevélnek nem szabad elértéktelenednie – fogalmazta meg bírálatát Mario Czaja, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) főtitkára azzal kapcsolatban, hogy a kormánykoalíció megkönnyítené a bevándorlók honosítási eljárását.

– Előbb az integráció, aztán az állampolgárság

 – tette hozzá a kereszténydemokrata politikus a Rheinische Post német regionális lapnak adott nyilatkozatában. Véleménye szerint ugyanis a bevándorlóknak előbb be kell illeszkedniük a társadalomba, és csak ennek a folyamatnak a végén kaphatnának állampolgárságot. 

A szociáldemokraták (SPD), a Zöldek és liberálisok (FDP) már a kormányzásukat megalapozó koalíciós szerződésükbe is belefoglalták, hogy leegyszerűsítenék az eljárást, amely alapján a Németországban tartózkodó külföldiek német állampolgárokká válhatnak. Ennek fejleményeként 

Nancy Faeser belügyminiszter a múlt héten mutatta be a jogszabálytervezetet, amely szerint az eddigi nyolc év helyett öt év után is honosításért folyamodhatnának a bevándorlók. 

Amennyiben pedig valaki különleges teljesítményt tud felmutatni, amelyre például németországi iskolai vagy munkahelyi tapasztalatai során tett szert, vagy jó német nyelvismerete van, akár már három év után is állampolgárrá válhat.

– Sokszínű, modern bevándorlóország a miénk, és úgy gondolom, a törvényeinknek ezt tükrözniük kell – hangsúlyozta Nancy Faeser. 

– A kettős állampolgárság nem a szabály, hanem a kivétel kell hogy legyen – fejezte ki elégedetlenségét az új javaslat kapcsán Friedrich Merz is. A CDU vezetője hozzáfűzte, a német állampolgárság értéknek számít.

Az ellenzéki bírálat nem is meglepő, az viszont már sokkal inkább, hogy a kormánykoalíción belül is ellenállás tapasztalható az új tervek láttán.

– Nincs itt az ideje az állampolgársági törvény enyhítésének 

– panaszkodott az FDP főtitkára a Rheinische Postnak. Bijan Djir-Sarai szerint elsősorban az illegális bevándorlás elleni küzdelmet kellene megcéloznia Berlinnek, hiszen szavai szerint semmilyen előrelépés nem történt azon a területen. A liberálisok nem először helyezkednek szembe koalíciós társaikkal, az SPD-vel és a Zöldekkel, nemrég Wolfgang Kubicki, az FDP alelnöke is arról számolt be, hogy komoly nézeteltérések vannak a pártok között, például a migráció terén. 

A vitába Olaf Scholz szociáldemokrata kancellár is beszállt, kiemelve, hogy Németország olyan sokak számára vált a remény országává. – Azok a férfiak és nők, akik Németországban telepedtek le, hozzájárultak ahhoz, hogy a gazdaságunk erőssé váljon – mondta. 

A német szövetségi hivatal (Destatis) 2021-es adatai alapján a körülbelül 83 milliós lakosság több mint egynegyedének, azaz mintegy 22,3 millió embernek van migrációs háttere. A legújabb adatok arra is rávilágítanak, hogy a népesség már 84 millió fölé emelkedett az ukrajnai menekültek beáramlása miatt. 

A Destatis adatai szerint a tavalyi évben körülbelül 131 600 külföldi kapta meg a német állampolgárságot, ez az arány 20 százalékkal magasabb, mint 2020-ban.

2021-ben a honosítottak nagy része, körülbelül 19 100-an szíriaiak voltak, őket követték a törökök, akik közül mintegy 12 200-an nyerték el a német állampolgárságot. A honosítottak közül minden negyedik személynek volt előzőleg is európai uniós állampolgársága – áll a Destatis honlapján. 

 

Borítókép: Bevándorlók egy németországi befogadóközpontban (Fotó: DPA-Zentralbild/ZB/Patrick Pleul)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.