Fellázadtak a migránsmentő hajókon ragadt bevándorlók

Róma továbbra is szigorú politikát folytat a civil szervezeteknek a Földközi-tengeren mentési munkálatokat végző hajóival szemben.

2022. 11. 08. 15:25
Reggio Calabria, 2022. november 8. Illegális bevándorlók a Mission Lifeline német civil szervezet (NGO) Rise Above nevű hajóján a dél-olaszországi Reggio Calabria kikötőjében 2022. november 8-án. A hajó 89 illegális bevándorlót mentett ki a Földközi-tengerből. MTI/AP/Valeria Ferraro
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lázadások törtek ki az olaszországi Catania kikötőjében várakozó Humanity 1 és Geo Barents hajók fedélzetén, miután Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter csak a vészhelyzetben lévő személyek, illetve nők és kiskorúak partraszállását engedélyezte. A fedélzeten maradt férfiak közül többen a tengerbe ugrottak, és olyanok is voltak, akik megtagadták az élelmet. A részleges partra szállás után a két hajó kapitánya megtagadta, hogy elhagyja a kikötőt – Lazio tartomány közigazgatási bíróságához és Catania polgári bíróságához fordult igazságszolgáltatás reményében.

Az olasz kormány ugyanis arról tájékoztatta a napokban a civil szervezeteket, hogy ha hajóik nem hagyják el a kikötőket, ötvenezer euróig terjedő bírsággal sújthatják őket a rendelet megszegése miatt.

A belügyminisztérium a Mission Lifeline civil szervezet Rise Above nevű hajója ügyében is döntést hozott: a német felségjelzésű migránsmentő hajó kiköthetett Calabriában, ebben az esetben a fedélzeten tartózkodó, összesen 89 személy partra szállhatott, ugyanis a mentési művelet olasz felségvizeken történt.

Az olasz sajtó szerint a Matteo Piantedosi belügyminiszter által életbe léptetett szigorú rendelet felkorbácsolta a nemzetközi kedélyeket, de némi elbizonytalanodást is okozott a Földközi-tengeren mentési munkálatokat végző civil szervezetek működésében

A Humanitarian Maritime Rescue civil szervezet például úgy döntött, elhalasztja hajója, az Aita Mari Földközi-tengeren közeljövőben tervezett misszióját a jobboldali olasz kormány rendeletei következtében kialakult bizonytalanságok miatt.

A civil szervezetek hajóival szemben életbe léptetett szigorú eljárással kapcsolatban Carlo Nordio olasz igazságügyi miniszter is megszólalt. A tárcavezető elmondta, hogy a dublini rendelet értelmében azok az országok kötelesek a bevándorlók befogadásáról gondoskodni, amelyek területére elsőként lépnek. Hozzátette: a nemzetközi vizeken mentési műveletet végző hajókra lépő bevándorlók további sorsáért automatikusan a felségjelzéshez tartozó ország felelős. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) és az ENSZ menekültügyi főbiztosa azonban a túlélők azonnali partra szállását követelik, egyúttal a tagországok szolidaritását is sürgetik. Matteo Piantedosi közölte, az illetékes egészségügyi szervek óráról órára ellenőrzik a hajókon maradt személyek állapotát.

A kormány továbbra is az emberségesség a határozottság elvét követi. Olaszország továbbra sem tagadja meg az önálló gumicsónakok fedélzetén érkezőknek kijáró humanitárius segítségnyújtást, melyet a nemzetközi szervezetek elismerésben részesítenek

– fogalmazott a belügyminiszter.

Jelenleg az Ocean Viking német felségjelzésű hajó várakozik nemzetközi vizeken, fedélzetén 234 személlyel, abban a reményben, hogy az olasz belügyminisztérium jóváhagyja a biztos kikötés lehetőségét. A hajó mintegy három hete próbál kikötni Olaszországban, ez idáig harminc kikötési kérelmüket utasították vissza.

Borítókép: Illegális bevándorlók a Mission Lifeline német civil szervezet (NGO) Rise Above nevű hajóján a dél-olaszországi Reggio Calabria kikötőjében 2022. november 8-án (Fotó: MTI/AP/Valeria Ferraro)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.