időjárás 18°C Jusztina 2023. szeptember 26.
logo

Irán ellenségeinek üzent Ali Hamenei ajatollah

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.19. 20:08 2022.11.19. 20:24
Irán ellenségeinek üzent Ali Hamenei ajatollah

Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője azt vetette fel egy szombati beszédében, hogy az ország ellenségei mostantól a munkásokat próbálhatják meg mozgósítani Iránban, miután az utóbbi két hónapban történt zavargások nem vezettek el a teheráni kormányzat megdöntéséhez.

Ellenségeink minden nap újabb trükkhöz folyamodnak, és az eddigi kudarcuk után más társadalmi osztályokat vehetnek célba, például a munkásokat és a nőket

– idézte az iráni állami televízió a legfőbb vezetőt.

Iránban szeptember 16. óta tart országos tiltakozáshullám, amelyet Mahsza Amini, egy 22 éves iráni kurd nő halála váltott ki. A nőt az erkölcsrendészet letartóztatta, mert állítólag megsértette az Iszlám Köztársaság szigorú öltözködési szabályait, majd az őrizetben halt meg. A hatóságok zavargásokról beszélnek, és Irán külföldi ellenségeit, illetve azok ügynökeit teszik felelőssé.

Eddig a nők és az egyetemi hallgatók játszottak fő szerepet a kormányellenes demonstrációkon. Sokan nyilvánosan levették és elégették fejkendőjüket, hogy ezzel tiltakozzanak az öltözködési korlátozások ellen.  

Az aktivisták által működtetett HRANA hírügynökség jelentése szerint Teheránban szombaton is számos felsőoktatási intézményben tartottak tiltakozásokat, és más nagyvárosokban, köztük Iszfahánban, Tabrizban és Sirázban is voltak megmozdulások.

A HRANA szerint péntekig 402 tüntető vesztette életét a biztonsági erők erőszakos fellépésének következtében. Az összetűzésekben 54 rendőr is meghalt. A hatóságok több mint 16 800 embert vettek őrizetbe. Öt tüntetőt már halálra is ítéltek, és a tervek szerint a zavargások miatt még további több mint kétezer embert fognak bíróság elé állítani.

 

Borítókép: Ali Hamenei ajatollahnak, Irán legfőbb politikai és vallási vezetőjének a portréját tartja fel egy tüntető az Egyesült Államok egykori teheráni nagykövetségénél 2022. november 4-én. Az iszlám forradalmárok 1979-ben ezen a napon foglalták el a nagykövetség épületét, ahol azóta minden november 4-én Amerika-ellenes megmozdulást tartanak (Fotó: MTI/AP/Vahid Szalemi)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.