Putyin nem kapott orosz-ukrán békeszerződés-tervezetet a G20-csúcs előtt

Valótlannak nevezte Dmitrij Peszkov a Kreml szóvivője azt a sajtóértesülést, amely szerint Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz a G20-csoport csúcstalálkozója előtt eljuttattak egy tervezetet az Ukrajnával megkötendő békeszerződésről.

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI2022. 11. 22. 22:24
Vlagyimir Putyin orosz elnök videokonferenciát tart az orosz Biztonsági Tanáccsal a vidéki elnöki rezidenciáján, a Moszkva melletti Novo-Ogarjovóban 2022. október 19-én. A nap folyamán Putyin bejelentette, hogy hadiállapotot vezet be azon a négy ukrajnai területen, amelyet Oroszország szeptember végén egyoldalúan a területéhez csatolt. A hatályba lépett rendeletet értelmében az orosz erőket még szélesebb jogkörökkel ruházzák fel a donyecki, a luhanszki, a zaporizzsjai és a herszoni régióban. MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Szergej Iljin Forrás: MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Szergej Iljin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Peszkov a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva reagált így kedden az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportálnak arra a közlésére, hogy a G20-csúcsot megelőzően egy közvetítő ország eljuttatott Putyinhoz egy lehetséges keretmegállapodás-tervezetet, amely közvetlen tárgyalások alapjául szolgálhatott volna.

Nem!

- válaszolt Peszkov arra a kérdésre, hogy érkezett-e ilyen javaslat.

Az ukrán fél régóta háborúban áll az orosz ortodox egyházzal. Azt mondanám, hogy ez egy újabb láncszemnek tekinthető az orosz ortodoxia elleni katonai akciók láncolatában

- jelentette ki a szóvivő újságíróknak azt kommentálva, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) az ukrán rendőrséggel és nemzeti gárdával átkutatta a moszkvai patriarkátushoz tartozó ukrán ortodox egyház által birtokolt kijevi barlangkolostort, a Pecserszka Lavrát.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy az orosz hadsereg a donyecki régió déli részén csapást mért az ukrán fegyveres erők egy gépesített századára és három ukrán diverzánscsoportra, amely több mint ötven katona halálát és sebesülését okozta, és működésképtelenné tett három gyalogsági harcjárművet, valamint két páncélozott járművet. Emellett az ukrán fegyveres erők több mint 120 embert, két harckocsit, hat páncélozott harcjárművet és öt járművet veszítettek a Donyeck környékén elindított orosz offenzíva során.

Kupjanszk irányában az orosz tábornok szerint az ukrán erők meghiúsított támadása során több mint félszáz halottat és sebesültet, egy harckocsit, három gyalogsági harcjárművet és öt járművet, Liman irányában pedig mintegy negyven katonát és zsoldost, három páncélozott járművet és három kisteherautót veszítettek.

Az orosz harcászati légierő gépei, valamint a rakéta- és tüzérségi erők 11 ukrán vezetési pontra, 63 lőállásban lévő tüzérségi egységre, valamint 136 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást, megsemmisítve egyebek között két ukrán Buk-M1 légvédelmi rakétaindítót, egy lőszerraktárt, egy amerikai gyártmányú M777-es tarackot és egy ugyancsak a tengerentúlról származó AN/TPQ-37-es légvédelmi radarállomást. Az orosz légerő az elmúlt nap folyamán hat ukrán drónt lőtt le.

Konasenkov közölte, hogy november 21-én az ukrán tüzérség nyolc nagykaliberű lövedéket lőtt ki a zaporizzsjai atomerőmű ipari övezetére. Renat Karcsaa, a Roszenergoatom főigazgatójának tanácsadója a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva vasárnap elmondta: június óta több mint tíz olyan ukrán ügynököt vettek őrizetbe, aki adatokat gyűjtött a nukleáris létesítményről.

Mihail Razvozzsajev, Szevasztopol kormányzója kedd este Telegram-bejegyzésben közölte, hogy a légvédelem két drónt lőtt le a város felett. A környéken a tengeri utasszállítást átmenetileg felfüggesztették. Az Oroszország által elcsatolt területek több településéről, köztük Donyeckből jelentettek egyébként a helyi hatóságok hétfőn ukrán nehéztüzérségi támadást.

Szergej Akszjonov, a 2014-ben elcsatolt Krím vezetője a Telegramon ukrán rémhírnek minősítette azt a közösségi médiában keringetett állítást, miszerint a félsziget északi részén lévő Armjanszk településről kitelepítik a lakosságot. Arra kérte követőit, hogy kizárólag megbízható forrásból tájékozódjanak.

Az orosz parlament alsóháza keddi plenáris ülésén az orosz hadifoglyok ukrán nacionalisták által történt meggyilkolása ügyében nyilatkozatot fogadott el, amelyben felszólította a világ törvényhozásait, hogy egyértelműen ítéljék el a kijevi rezsim bűntetteit, és segítsenek bíróság elé állítani az embertelen gyilkosságok közvetlen elkövetőit, valamint pártfogóikat.

A dokumentum rámutatott, hogy a hadifoglyok előre megfontolt meggyilkolása a nemzetközi humanitárius jog, köztük a hadifoglyokkal való bánásmódról szóló 1949-es genfi egyezmény, valamint a nemzetközi emberi jogi normák, köztük a kínzás és más kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmód vagy büntetés elleni 1984-es egyezmény súlyos megsértését jelenti Ukrajna részéről.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Szergej Iljin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.