Sátorvárosok a parkokban? Egyre rosszabb a migrációs helyzet

A brit kormány fontolóra vehette, hogy a fővárosi parkokban sátorvárosokat építsen fel, ahol el tudná helyezni az országba érkező migránsokat, ugyanis egyre több illegális bevándorló szállt partra az országban.

Forrás: V4NA nemzetközi hírügynökség2022. 11. 01. 10:46
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bevándorlás ellenőrzésével megbízott brit belügyminisztérium köztisztviselői állítólag felvetették, hogy sátorvárosokat építenének Londonban, hogy megbirkózzanak a Franciaországból havonta kis hajókon érkező illegális bevándorlók tömegeivel – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A The Times beszámolója szerint a bürokraták a londoni önkormányzati tisztviselőknek vázolták fel a tervet, miután sikertelenül próbálták meggyőzni a várost és az ország más részeit, hogy több menedékkérőt fogadjanak be.

A lépést elutasították a helyi tanács vezetői, és állítólag azt javasolták, hogy az Egyesült Királyság oldja fel a menedékkérők munkavállalására vonatkozó korlátozásokat, hogy a migránsok ki tudják fizetni a saját szállásukat. Azonban ez a lépés az illegális migrációt is sokkal jövedelmezőbbé tenné, miközben még nehezebbé tenné a menekültstátusra alkalmatlannak ítélt személyek kitoloncolását.

A lap állítása szerint a megbeszélések a Manston repülőtéren található menekültügyi feldolgozó telephelyről folytatott tárgyalások közepette zajlottak, amely csak 1000 ember 24 órás befogadására volt tervezve, de jelenleg több mint 2600 migránsnak ad otthont gyakran sokkal hosszabb ideig, mint egy nap. A telephely túlzsúfoltsága miatt a migránsok között zavargások törtek ki, és diftériás megbetegedések is előfordultak.

Bár a kormány nem tagadta, hogy felmerült az ötlet, de a tisztviselők tiltakozásainak hatására egyelőre nem tervezik ilyen táborok építését Londonban.

Csak ebben az évben közel 40 000 illegális bevándorló kelt át a La Manche csatornán, ami hatalmas terhet rótt a menekültügyi rendszerre, amely az ukrajnai háború, az Egyesült Államok afganisztáni kivonulása után útra kelt afgánok tömegei és a volt brit gyarmatról menekülő hongkongiak miatt már így is túlterhelt volt.

A koronavírus-járvány kitörését követően a kormány ellentmondásos módon az adófizetők költségén országszerte szállodákban kezdte el elhelyezni a menedékkérőket, köztük azokat is, akik illegálisan léptek be az országba. Ami kezdetben állítólag csak egy átmeneti intézkedés volt, mára olyan méreteket öltött, hogy

a brit adófizetőknek naponta közel hétmillió fontjába kerül a migránsok elhelyezése.

A menedékjogi ügyek hátraléka is egyre nő, a hajón érkezett migránsok kérelmeinek mindössze négy százalékát bírálták el mostanáig.

A migránsok sátorvárosainak kérdése már régóta téma Európában, amióta megkezdődött az illegális bevándorlók tömeges bevándorlása a kontinensre, Angela Merkel akkori német kancellár pedig 2015-ben úgy döntött, hogy egyoldalúan megnyitja a kapukat minden Szíriából érkező menedékkérő előtt, ami milliók migrációját indította el a Közel-Kelet és Afrika minden részéről.

Németország volt az egyik első ország, ahol elkezdték felállítani a sátorvárosokat. 2015-ben Drezda városában a német kormány egyik napról a másikra egy 2000 fős migránstábort épített egy helyi parkban. A probléma az azóta eltelt években sem oldódott meg, ugyanis gyakran emeltek ideiglenes táborokat a kontinensen, amelyeket aztán leromboltak a kialakult rossz körülmények miatt.

Borítókép: a brit határőrség hatvan illegális bevándorlót szállító Hurricane mentőhajója visszatér Doverbe a La Manche-csatornáról (Fotó: MTI/EPA/Stuart Brock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.