időjárás 3°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Tiltakozást váltott ki Romániában a Mi Hazánk Mozgalom politikusának kijelentése

MTI
2022.11.04. 15:33 2022.11.04. 21:01
Tiltakozást váltott ki Romániában a Mi Hazánk Mozgalom politikusának kijelentése

Tiltakozást váltott ki Romániában a Mi Hazánk Mozgalom nemzetpolitikai kabinetjét vezető Bartha Barnának egy erdélyi magyar újságíró meggyilkolására utaló kijelentése. Amint a Transtelex.ro portál szerdán közölte, Bartha Barna a Mi Hazánk Mozgalom székelyföldi szervezetépítő turnéjának sepsiszentgyörgyi helyszínén október 30-án egy erdélyi magyar újságírót megnevezve azt mondta:

„Ha az ilyeneket a magyarok nem tudják felakasztani, maguk közül nem tudják kiiktatni, akkor nem csoda, hogy oda jutunk, ahol tartunk.” A politikus a találkozón antiszemita és romaellenes kijelentéseket is tett.

A portál a későbbi reagálásokban már pontosította is, hogy Parászka Borókára, a közszolgálati Marosvásárhelyi Rádió újságírójára vonatkozott a kijelentés. 

A Magyar Újságírók Erdélyi Egyesületének (MÚRE) igazgatótanácsa és becsületbírósága az egyesület honlapján pénteken közölt állásfoglalásban ítélte el a politikus megnyilvánulását. 

A MÚRE úgy vélte: a kijelentés példátlanul súlyos az erdélyi magyar közbeszédben.

„A gyűlöletbeszéd minden formáját elítélve a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete elhatárolódik az elhangzottaktól. A fizikai erőszak minden formája mellett a szóbeli megfélemlítést is elutasítjuk. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) éppen ezekben a napokban szólította fel világszerte a hatóságokat az újságírók elleni bűncselekmények megfelelő kivizsgálására és elítélésére. Erőszakmentes közbeszédet Erdélyben, a politikában és a médiában egyaránt!” – áll a MÚRE állásfoglalásában.

A közszolgálati Román Rádiótársaság (SRR) elnök-vezérigazgatója, Razvan Ioan Dinca szintén állást foglalt az ügyben. A rádió honlapján pénteken közzétett állásfoglaláshoz az SRR teljes igazgatótanácsa csatlakozott. 

Az állásfoglalásban a demokrácia alapértékei és a jogállamiság elleni súlyos támadásként értékelték a politikus kijelentéseit, amelyek között azt is felidézték, hogy folyamatban van a székelység és a magyarság elcigányosodása. 

„A faji tisztaságot sürgető nyilatkozatoknak nincsen helyük a demokratikus és toleráns Romániában. Az SRR határozottan elítél ezekben a nehéz időkben minden szélsőséges, manipulatív megnyilvánulást, amely erőszakra uszít” – áll az állásfoglalásban.

Nicolae Ciuca miniszterelnök péntek délután a kormány Facebook-oldalán ítélte el a marosvásárhelyi újságíró elleni uszítást, melyet megengedhetetlennek nyilvánított, és a demokratikus értékek elleni durva támadásként értékelt. – Az újságírók szabad véleménynyilvánítása a jogállamiság alapfeltétele, és bármely demokráciában alapérték. Kérem az állam illetékes intézményeit, hogy járjanak el a hatásköreiknek megfelelően az újságírók védelmében, és azoknak a felelősségre vonásában, akik gyűlöletre és diszkriminációra uszítanak – áll a kormányfő facebook-bejegyzésében.

Az ActiveWatch romániai sajtófigyelő szervezet a Facebook-oldalán közölt állásfoglalásában felszólította a főügyészséget, hogy hivatalból vizsgálja ki az ügyet. A szervezet üdvözölte a Maros megyei rendőrség bejelentését, hogy hivatalból vizsgálatot indítottak az ügyben.

Facebook-bejegyzésben ítélte el az újságíró halálos megfenyegetését Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes is.

A verbális agresszió kérdésében, amelyet gyakran tettlegesség szokott követni, nincs árnyalt kép. Az agressziót nem lehet meg- vagy félremagyarázni. Akkor sem, ha szűk körben hangzik el egy újságíró ellen, akkor sem, ha politikusokat akarnak akasztani a székely zászló kifüggesztése miatt 

– utalt Mihai Tudose korábbi szociáldemokrata miniszterelnök 2018 januárjában tett botrányos kijelentésére, mely nem okozott a mostanihoz hasonló mértékű megütközést a román médiában.

 

Borítókép: Bartha Barna, a Mi Hazánk Mozgalom Pest megyei elnöke, a párt nemzetpolitikai kabinetjének vezetője felolvassa a Kiáltvány a magyar létért: önrendelkezés, létbiztonság, nemzetvédelem című dokumentumot a párt III. kongresszusán Budapesten, a Hotel Bara rendezvénytermében 2022. szeptember 24-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.