időjárás 1°C Angelika 2023. január 27.
logo

A fejlett államok szinte mind az olajársapka mellett

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.12.03. 09:57 2022.12.03. 16:04
A fejlett államok szinte mind az olajársapka mellett

A világ iparilag legfejlettebb demokráciáit tömörítő G7-csoport Ausztráliával együtt elfogadta az EU által pénteken javasolt, az orosz olajra kivetendő árplafon összegét – közölte pénteken késő este a G7-csoport.

Az európai uniós tagállamok nagykövetei pénteken állapodtak meg az Oroszországból importált olaj hordónkénti hatvandolláros (23 ezer forint) árplafonjáról.

A javaslattal az Egyesült Államok, Kanada, Japán, Németország, Olaszország, Franciaország és Nagy-Britannia alkotta G7-csoport Ausztráliával kiegészülve állt elő, péntek éjjel pedig mindannyian elfogadták az EU által javasolt árplafon összegét.

Ahhoz, hogy az intézkedés a tervek szerint hétfőn hatályba léphessen, a hétvégén az uniós országok kormányainak még jóvá kell hagyniuk a javaslatot.

Az árplafon bevezetésének célja, hogy a részesek csökkentsék Moszkva bevételeit, s egyúttal stabilizálják a globális energiaárakat.

Leonyid Szluckij, az orosz parlament alsóházának, az Állami Duma külügyi bizottságának elnöke az EU pénteki bejelentésére reagálva arra figyelmeztette az uniós országokat, hogy az ársapka bevezetésével saját biztonságukat veszélyeztetik.

A G7 csoport tagjai júniusi, németországi csúcstalálkozóján egyhangúlag megegyeztek, hogy amilyen eszközökkel csak tudják, megakadályozzák, hogy Oroszország profitálhasson az Ukrajna ellen februárban indított háborújából.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője örömmel fogadta a hírt, hogy a G7-országok és Ausztrália is csatlakoznak az árplafon bevezetéséhez, ugyanakkor túl magasnak tartotta a megszabott összeget. 

„Annak érdekében, hogy minél gyorsabban csapást mérjünk az orosz gazdaságra, harminc dollárra (12 ezer forint) kell csökkenteni (az ársapkát)” – írta Jermak a Telegramon.

 

Reagált az orosz nagykövetség

A washingtoni orosz nagykövetség a Telegramon megosztott üzenetében „a szabadpiaci elvek átírásának” nevezte az intézkedést, hangsúlyozva, hogy „az efféle lépések elkerülhetetlenül a bizonytalanság és a nyersanyagárak növekedését eredményezik”. A nagykövetség kiemelte: az ilyen „veszélyes és törvénytelen” eszközök alkalmazása ellenére nem tartják kérdésesnek, hogy az orosz olajra változatlanul lesz kereslet.

 

Borítókép: A TotalEnergies Leuna olajfinomító a németországi Spergau közelében 2022. április 25-én. (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

Energia-veszélyhelyzet

Szankciós remények és a valóság

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.