Az Európai Parlament korrupciós ügyein dühöng a nemzetközi sajtó

Az elmúlt napokban az Európai Parlament történetének egyik legnagyobb korrupciós botrányát tárták fel Brüsszelben. Eva Kaili görög politikus, az Európai Parlament korábbi alelnöke − és még temérdek európai tisztviselő − a vádak szerint kenőpénzt fogadott el Katartól, cserébe az Öböl menti állam egyre növekvő befolyásáért az európai politikában. A nemzetközi sajtó abban egyetért, hogy mindenképpen reformokra van szükség a nagyobb átláthatóság érdekében a brüsszeli törvényhozó testületben.

Magyar Nemzet
2022. 12. 13. 12:20
KAILI, Eva
Strasbourg, 2022. december 13. Az Európai Parlament frakcióvezetõinek tanácskozása Strasbourgban 2022. december 13-án. Eva Kaili görög szocialista képviselõt, az Európai Parlament alelnökét és három társát a belga hatóságok december 11-én korrupció gyanújával vizsgálati fogságba helyezték. MTI/EPA/Julien Warnand Fotó: Julien Warnand
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Le Soir 

Az európai demokrácia nem eladó

– írja véleménycikkében a Le Soir belga napilap publicistája. Pascal Martin ezt követően kitér arra, hogy mennyire veszélyes egy ilyen nagyszabású korrupciós botrány az Európai Parlament, s maga az Európai Unió hitelessége szempontjából. „Támadási lehetőséget biztosít, fegyvert ad a populisták kezébe a parlament lejáratására” − írja a szerző. A cikk végül kitér a korrupciós botrány egyik főszereplőjére, a 2022-es labdarúgó-világbajnokság házigazdájára, Katarra is. 

A botrány megerősítette, amit eddig is tudtunk: Katar nem válogat az eszközök között, ha céljai eléréséről van szó

− véli Pascal Martin. 

Politico 

A leggyengébb láncszem az unióban az Európai Parlament a laza szabályozások és azok végre nem hajtása miatt

állítja Alberto Alemanno, a The Good Lobby lobbitevékenységek ellenőrzésével foglalkozó civil szervezet alapítója. Az európai parlamenti képviselők nem kötelesek bejelenteni az összes találkozójukat, másodállásaik lehetnek, ezek együttese pedig − ahogy írja a szerző − a büntetetlenség kultúráját hozta létre az elmúlt években. 

Ez nemcsak az európai állampolgárok intézményekbe vetett bizalmát sérti, hanem aláássa a blokk érdekeit is, mivel olyan magatartást eredményez, ami ellentétes az unió által közvetített értékekkel

− mutat rá Alemanno.

Frankfurter Allgemeine Zeitung

A Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének, amelyek szeretnek magas mércét állítani másoknak, önvizsgálatot kell végezniük

mutat rá a német lap. Cikkük szerint a legnagyobb felelősség a korrupciós botrányban érintett politikusokat tömörítő pártcsaládokat érintik, nekik kell jobban átvilágítaniuk tagjaikat az ilyen incidensek elkerülésének érdekében. A lap még egy fontos kérdést felvet Katarral, valamint a német kormánnyal kapcsolatban: sajtóértesülések szerint Berlin innen szerezné be a készleteiből hiányzó földgáz egy részét. „Amennyiben az emirátussal szembeni állítások igazak, úgy politikailag nagyon nehéz lenne igazolni az üzletet” − írja a lap.

Deutsche Welle

Az Európai Parlament alelnökét meg lehet vesztegetni 600 ezer euróval?! Tényleg ilyen olcsók?

fakadt ki némileg ironikusan Jacob Kirkegaard, a Német Marshall Alap agytröszt elemzője. Komolyabbra fordítva a szót rámutatott, hogy az ügy rávilágít, mennyire gyengén működnek az Európai Parlament korrupciót gátló mechanizmusai.

Kleine Zeitung

Az Európai Parlament önreflexiója és a valóság nagyon távol áll egymástól

vonja le a következtetéseket az osztrák lap. A brüsszeli korrupciós botrányt a maffiafilmek forgatókönyveihez hasonlító cikkben felhívják a figyelmet, hogy az események csak tovább fogják rombolni az Európai Unióba vetett bizalmat. 

Le Monde

Az, hogy az Európai Parlament nem törődik az etikával, nincs független ellenőrzés, felveti a befolyásgyakorlással történő rendszerszintű visszaélést és a büntetlenség gyanúját

írja a francia baloldali lap. Véleménycikkük szerint a botrány nemcsak az európai közvéleményre, de az Európai Unió hitelességére is negatív hatást gyakorol. A szerző ugyanakkor lehetőséget lát a bortányban: egy sor reform és új intézmény létrehozásával a jövőben elejét lehetne venni a hasonló incidenseknek. 

Borítókép: Az Európai Parlament frakcióvezetőinek tanácskozása Strasbourgban 2022. december 13-án. Eva Kaili görög szocialista képviselőt, az Európai Parlament alelnökét és három társát a belga hatóságok december 11-én korrupció gyanújával vizsgálati fogságba helyezték (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.