Az Ukrajnának küldendő fegyverrendszerek fokozzák a két nagyhatalom összeütközésének esélyét

– Nagy a kockázata a két nagyhatalom közötti közvetlen összecsapásnak – jelentette ki a TASZSZ állami hírügynökségnek nyilatkozva Anatolij Antonov, Oroszország washingtoni nagykövete. A misszióvezető a pénteken megjelent interjúban azt hangoztatta, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök washingtoni látogatása azt bizonyítja, hogy ma már senki sem titkolja: a Fehér Ház politikájának valódi célja Oroszországgal szemben ukrán területen folytatott proxyháború. Ezt pénzzel, fegyverrel és hírszerzési adatokkal támogatja annak érdekében, hogy stratégiai vereséget mérjen Moszkvára.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 23. 15:47
Borítókép: német katona a NATO Patriot rakétavédelmi rendszerének bemutatóján a szlovákiai Szliácson lévő légitámaszponton 2022. május 10-én (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)
Borítókép: német katona a NATO Patriot rakétavédelmi rendszerének bemutatóján a szlovákiai Szliácson lévő légitámaszponton 2022. május 10-én (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nehezményezte, hogy az amerikai támogatás, amely évekkel ezelőtt kézi lőfegyverek és könnyűfegyverek eseti szállításával kezdődött, mára eljutott a Patriot légvédelmi rendszerek biztosításáig. 

Rámutatott, hogy a Patriotok, amelyek kezelő személyzete sajtóértesülések szerint amerikai lesz, az orosz hadsereg legitim célpontjává válnak.

És ha amerikaiak halnak meg? Amennyiben a személyzethez fognak tartozni? Mi lesz a reakció itt, Washingtonban? Ez nem bizonyíték arra, hogy a (washingtoni) kormányzat közvetlenül részt vesz a jelenlegi konfliktusban?

– vetette fel a szónoki kérdést a nagykövet.

Zelenszkij itteni látogatása, washingtoni tárgyalásai azt mutatták, hogy sem a (washingtoni) kormányzat, sem Kijev nem áll készen a békére. A hangsúly a háborún van, az egyszerű katonák halálán, azon, hogy az ukrán rendszert továbbra is az Egyesült Államok igényeihez kössék

– hangsúlyozta Antonov.

– Diplomatáink az Egyesült Államokban minden lehetőséget megragadnak, hogy elmagyarázzák Oroszország álláspontját. Hangsúlyozzuk, hogy a két nagyhatalom közötti összecsapás kockázata nagy. Továbbra is arra fogunk törekedni, hogy az országunk biztonságával kapcsolatos aggodalmainkat ne hagyják figyelmen kívül, hanem meghallgassák őket és együtt dolgozunk ezek megoldásán – mondta a misszióvezető.

Az orosz nagykövet Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter és nemzetbiztonsági tanácsadó rendezési javaslatával kapcsolatban az Oroszországgal való tárgyalás készségét emelte ki pozitívumként.

Antonov egyébként „színházi show-ként” jellemezte az „elemében lévő” Zelenszkij vizitjét. A diplomata szerint az ukrán államfő azt demonstrálta, hogy kész országa érdekeit az amerikaiakénak alárendelni, Washington pedig cserébe további segítséget ígért neki a Moszkva elleni harcban.

 

Borítókép: Egy német katona a NATO Patriot rakétavédelmi rendszerének bemutatóján a szlovákiai Szliácson lévő légi támaszponton, 2022. május 10-én (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.