Elege lett Rómának az Észak-Afrika felől érkező migrációs nyomásból

„Ezeknek az embereknek el se kellene indulniuk” – mondta lapunknak Nello Musumeci, a déli régiók felzárkóztatásáért és a tengerekért felelős miniszter.

2022. 12. 16. 18:48
null
Bari, 2022. december 11. Az Európai Unióba igyekvõ illegális bevándorlók érkeznek a Humanity 1 hajó fedélzetén a délkelet-olaszországi Bari kikötõjébe 2022. december 11-én. Az SOS Humanity német nem kormányzati szervezet által mûködtetett, 261 migránst szállító Humanity 1 ezen a napon a második migránshajó, amelynek az olasz hatóságok engedélyezték a kikötést. MTI/EPA/ANSA/Donato Fasano Fotó: Donato Fasano
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Háromnapos konferenciasorozattal ünnepli tízéves fennállását az Olasz Testvérek, az olasz kormánykoalíció legnagyobb pártja. 2012-es megalakulásakor nemzeti konzervatív pártként határozták meg a csoportot alapítói: Ignazio La Russa, Guido Crosetto és Giorgia Meloni, aki 2014 óta vezeti a pártot. Az évforduló alkalmából kormányra kerülésük sikerét ünneplik és az ország jövőjére vonatkozó terveiket mutatták be.

Az esemény a migrációs krízis megvitatásával kezdődött, nem véletlenül: a Meloni-kormány politikájának egyik fontos részét képezi az illegális bevándorlás felszámolása: idén év eleje óta közel százezer migráns érkezett Olaszországba.

Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a tárca vezetőjeként a szabályok szigorú betartását fogja követelni, legyen szó belbiztonságról vagy határvédelemről. Beszámolt a kikötőkre és a határvédelemre vonatkozó szigorításokról is, amelyet pár napon belül hivatalosan is bejelent a kormány.

Piantedosi kifejtette, a kormány terve az, hogy a civil szervezetek hajóinak tevékenységére vonatkozó szigorú szabályrendszerrel teremtsenek rendet. – A cél az, hogy ellenőrizhető legyen, kiket vettek fedélzetükre és kiket szállítanak Európába. Ezek ugyanis valójában magánhajók, amelyek önkényesen működnek a Földközi-tengeren – tette hozzá. Azt is elmondta, a jövőben nem elegendő egy orvos szakértő véleménye a hajón tartózkodó személyek állapotáról ahhoz, hogy a bevándorlók partra szállhassanak.

A kormány célja, hogy a figyelem középpontjába állítsa a Földközi-tengeren zajló eseményeket, különösen az emberkereskedelmet

– nyilatkozta lapunknak Nello Musumeci, a déli régiók felzárkóztatásáért és a tengerekért felelős miniszter.

– Az elmúlt húsz évben ugyanis nem voltak komoly stratégiai politikai törekvések a térségre vonatkozóan. Olaszország főszerepet kíván vállalni az EU és az észak-afrikai országok közötti párbeszédben és kooperációban. Kötelességünknek érezzük, hogy ezen célkitűzések mentén munkálkodjunk. A migrációs krízis megoldása lehetetlen a Földközi-tenger partszakaszának országai közötti szoros együttműködés nélkül – magyarázta a miniszter. Musumeci arról is beszámolt, hogy Máltával és Görögországgal elkezdődtek a tárgyalások, és a többi tagország figyelmét is szeretnék felhívni a dél-európai országokra nehezedő migrációs nyomásra, amelyet elsősorban az induló hajók felszámolásával lehetne mérsékelni.

A migrációs terheket mindeddig teljes mértékben Olaszország viselte. Nem azt vonjuk kétségbe, hogy helyes-e életet menteni a tengeren, hanem azt állítjuk, hogy ezeknek az embereknek el se kellene indulniuk, hiszen a későbbiekben ők lesznek az embercsempészek áldozatai. Ezért kell felelősséggel és közös erőfeszítéssel felvenni a harcot az illegális migráció felszámolására, és Brüsszel figyelmét felhívni az immár tizenöt éve a Földközi-tengeren tartó üzérkedésre

– fogalmazott Musumeci.

Borítókép: Az Európai Unióba igyekvő illegális bevándorlók érkeznek a Humanity 1 hajó fedélzetén a délkelet-olaszországi Bari kikötõjébe 2022. december 11-én (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Donato Fasano)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.