időjárás 1°C Dorottya , Dóra 2023. február 6.
logo

„Guy Verhofstadt rendszeresen szereptévesztésben van”

Magyar Nemzet
2022.12.09. 14:11 2022.12.09. 14:45
„Guy Verhofstadt rendszeresen szereptévesztésben van”

Alapvetően nincs új a nap alatt, már korábban is tudható volt, hogy Verhofstadt ezt az álláspontot képviseli – reagált lapunk megkeresésére Pálfalvi Milán, a Nézőpont Intézet elemzője Guy Verhofstadt belga európai parlamenti képviselő legújabb ötletére, miszerint akárhányszor Magyarország él a vétójogával az unióban, annyiszor több uniós forrást kell visszatartani hazánktól. Elmondta, ahogy Verhofstadt szerint az Európai Unió szuverenitása nem eladó, úgy szerintünk Magyarország szuverenitása sem lehet alku tárgya.

Magyarországnak a magyar érdekekkel kell foglalkoznia, ahogyan Verhofstadt is a saját politikai érdekével foglalkozik

– fogalmazott Pálfalvi Milán. Az elemző úgy véli, mindez politikai szinten még elfogadható is lenne, csakhogy Magyarországnak az európai uniós források járnak. Ezért, az, hogy bármilyen pénzvisszatartás megtörténjen, azért sem értelmezhető, mert ezek a pénzek járnak nekünk – húzta alá. Ha a forrásvisszatartást zsarolásra használják, az túlmegy azon a határon, ami egy uniós szövetségesi rendszerben megengedhető − mutatott rá a szakértő. 

Pálfalvi Milán arról is beszélt, hogy az Európai Unió egy gazdasági értelemben vett együttműködés, vagyis együttműködve kell megoldásokat találni. 

Magyarország nem vétóként tekint arra, ha bizonyos kérdésekben – adott esetben egyedüliként – különvéleményt fogalmaz meg, hiszen erre joga van

– mutatott rá az elemző. Magyarország nem zsaroló potenciálként használja a vétót, hiszen itt nem is vétóról, hanem sokkal inkább arról van szó, hogy nekünk más az álláspontunk, amit ki is fejtettünk. Magyarország más megoldást javasol, amit a többi, szavazattal rendelkező ország megfontolhat. Ők hoztak egy döntést, mi is meghoztuk a magunk döntését – nyomatékosította az elemző.

Pálfalvi Milán szerint az Európai Bizottság nem Verhofstadt iránymutatását, véleményét fogja követni, és a politikai döntéshozók sem fognak egyöntetűen beállni a kezdeményezése mögé, ugyanakkor az unió igyekszik minden politikai nyomásgyakorló eszközt megragadni annak érdekében, hogy Magyarország változtasson a véleményén. 

Elindult egy egyértelmű együttműködési folyamat, amiben a magyar kormány a kívánt 17 pontot teljesítette, így azt gondolom, hogy minden esély meg van arra, hogy pozitív döntés szülessen. Magyarország kompromisszumkészen áll ezekhez a tárgyalásokhoz, Verhofstadt szélsőséges véleményéről pedig már korábban is kaphattunk bizonyítékot

– zárta az elemző.

Levitézlett politikusok szereptévesztése

Az Európai Parlament levitézlett politikusai és a volt belga miniszterelnök is rendszeresen szereptévesztésben vannak, a politikai nyomásgyakorlás és zsarolás eszközét alkalmazzák a tagállamokra a bizottsággal szemben – véli az Alapjogokért Központ európai uniós kutatási igazgatója. 

Kovács Attila szerint Verhofstadt üzenete nem feltétlenül Magyarországnak szól, sokkal inkább az Európai Bizottságnak, amely, ha minden igaz, a mai napon hozza nyilvánosságra a felülvizsgált álláspontját a hazánkkal szembeni kondicionalitási, jogállamisági eljárással és a magyar helyreállítási tervvel kapcsolatban.

A kutatási igazgató egy ehhez időzített parlamenti kiszólásként értelmezi a belga politikus szavait. Kovács Attila úgy fogalmazott, az Európai Parlament vérszemet kapott, és hangzatos kiszólásokkal helyez nyomást a bizottságra, csakis azért, mert a magyar kormányzati politika középpontjában a magyar érdekképviselet áll, akkor is, ha adott esetben huszonhat ország áll Magyarországgal szemben.

A vétójog misztifikálása új a brüsszeli politikában, hiszen mindig is volt vétójog, és a tagállamok előszeretettel éltek is vele 

– hívta fel a figyelmet a kutatási igazgató. Hozzátette, a konszenzus az európai politika egyik alapelve, bár van törekvés ennek megváltoztatására, ahogy ez az Európa jövőjéről szóló konferencia egyik konklúziója is volt.

A kutatási igazgató véleménye szerint teljes szereptévesztés, hogy európai uniós forrásokat és a nekünk járó források kérdését összekapcsolják más kérdésekkel. A bizottság parlamentre gyakorolt nyomásgyakorlásának lényege, hogy ha hazánk nem áll be a sorba, akkor forrásmegvonással büntetik. Az Európai Unió pénzügyi érdekeit védeni kell, de a vétójog szintén egy, az alapszerződésben rögzített jog, amellyel élhetnek a tagállamok. 

A kettő összemosása veszélyes precedens, még a politikai kommunikáció szintjén is

– világított rá Kovács Attila.

Verhofstadt szavainak jogi értelemben semmilyen következménye nem lehet, politikai üzenete a magyar kormány megtörése és a bizottságra történő nyomásgyakorlás – összegezte a kutatási igazgató.

Borítókép: Guy Verhofstadt belga európai parlamenti képviselő (Fotó: AFP/Nicolas Maeterlinck)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.