Kínának továbbra is meggyűlik a baja a koronavírussal

Szakértők a járvány tetőzését várják télen Kínában, miután a pekingi vezetés hónap elején feloldotta a koronavírus-járvány megfékezésére hozott szigorú intézkedések túlnyomó részét. Az újabb hullámért az omikron változat egyik alvariánsát teszik felelőssége, amely rendkívüli sebességgel terjed Kínában.

2022. 12. 20. 5:52
null
Peking, 2022. december 19. Mentõsök hoznak egy beteget egy pekingi klinikára 2022. december 19-én. A kínai hatóságok mai közleménye szerint Pekingben két halálos áldozata volt a koronavírusnak. Elõször jelentettek Kínából újabb halálozásokat a szigorú "zéró-Covid" szabályozás enyhítése óta. MTI/AP/Andy Wong Fotó: Andy Wong
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kínai hatóságok a koronavírus-fertőzések az elkövetkező hónapokban egymást követő hullámaira figyelmeztették a lakosságot, mivel a korlátozások e hónap elején történt feloldását követően tovább emelkedik az esetek száma. A zéró-Covid-korlátozások enyhítése még novemberben kezdődött, és a Pekingben, valamint más kínai városokban a szigorú intézkedések miatt kitört tiltakozások nyomán gyorsult fel. Múlt szerdán a kormány bejelentette, hogy nem tartja számon többé a tünetmentes Covid–19 eseteket, mivel a tömeges szűrés megszüntetése miatt nem lehet többé nyomon követni a fertőzötteket. A legtöbb vizsgálatot most már magánúton végzik, az enyhe tünetekkel otthon lehet gyógyulni, nem kell karanténközpontba menni a betegeknek a szabályozás alapján.

Wu Zunyou, a Kínai Járványügyi és Megelőzési Központ vezető járványügyi szakértője egy szombati pekingi konferencián arról beszélt, hogy a jelenlegi járvány télen tetőzik, és három hullámban, körülbelül három hónapon keresztül tart majd – olvasható a beszédéről szóló állami médiajelentésben. 

A The Guardian brit napilap portálja ezzel kapcsolatban megjegyzi: úgy tűnik, hogy a nagyobb városokban az emberek vagy a vírus miatt, vagy a fertőzéstől való félelmükben inkább otthon maradnak, miközben a hatóságok folytatják az újranyitást.

A koronavírus omikron változatának egyik alvariánsa, a BF.7 ráadásul rendkívüli sebességgel terjed Kínában, sokkal gyorsabban, mint a világ más pontjain. A BF.7-et egyébként számos más országban, köztük Indiában, az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban is észlelték, 

egyelőre azonban úgy tűnik, csak Kínában képes erős járványhullámot okozni. 

Szakértők szerint ennek oka egyelőre tisztázatlan, de a magas reprodukciós ráta akár a korábbi fertőzések hiányának és a védőoltásoknak is köszönhető.

A kínai hatóságok hétfői közleménye szerint mindenesetre Pekingben két halálos áldozata volt a koronavírusnak az enyhítések óta. A legutóbbi halálesetekkel együtt Kína hivatalosan 380 453 megbetegedésről és 5237 Covid–19 miatti halálozásról számolt be az utóbbi három évben. Ezek az adatok más, nagy országokkal összevetve jóval alacsonyabbak, ugyanakkor egyes szakértők szerint megkérdőjelezhető statisztikai és adatgyűjtési módszereken alapulnak.

Borítókép: Mentősök hoznak egy beteget egy pekingi klinikára 2022. december 19-én. A kínai hatóságok mai közleménye szerint Pekingben két halálos áldozata volt a koronavírusnak. Először jelentettek Kínából újabb halálozásokat a szigorú zéró-Covid-szabályozás enyhítése óta (Forrás: MTI/AP/Andy Wong)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.