Lapozó: A kiskorúak épségét veszélyeztetheti az új spanyol transztörvény

Bár Spanyolországban szigorították az embercsempészek elleni fellépést, amivel javulhat a migráns nők és gyermekek biztonsága, egy új törvény éppen hogy veszélyeztetheti a kiskorúak épségét. Ugyanis már csak a szenátus jóváhagyása kell a kiskorúak nemátalakítását lehetővé tévő jogszabályhoz, amelyet a parlament már elfogadott. Mindeközben a lengyel kormányfő arról beszélt, hogy szövetségeseikkel – köztük Georgia Meloni olasz miniszterelnökkel összefogva – megváltoztatnák az értékválsággal küzdő Európát.

Magyar Nemzet
2022. 12. 23. 16:18
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megváltoztatnák Európát

Georgia Melonival közösen megváltoztatjuk Európát – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a La Stampa olasz napilapnak adott interjúban. Szavai szerint a lengyeleknek és az olaszoknak elegük van az európai bürokraták diktátumaiból, igazi demokráciát akarnak, és az unió megújítását tűzték ki maguk elé. Morawiecki úgy fogalmazott, véget kell vetni annak az elképzelésnek, miszerint Európát erős és gyenge tagállamok alkotják. Hozzátette: nem a 27-ek szuperállama, hanem a nemzetállamok Európája volt az alapítók célja, ehhez az elvhez kell visszatérni. – Amennyiben ez nem történik meg, az unió darabokra hullik – fogalmazott Morawiecki. Mint kifejtette, a múltban jelentős károkat okozott az egyes államok dominanciája, ám a tagállamok közötti gazdasági különbség nem jelentheti a gyengébb országok nemzeti érdekeinek lenullázódását.

Morawiecki Georgia Meloni olasz kormányfőt idézve felhívta a figyelmet, hogy bár az unióban nincsenek A és B kategóriás államok, jelenleg az eurózónában nyilvánvalók a szabadság és az egyenlőség terén jelentkező hiányok, például Németországnak és Franciaországnak nagyobb a befolyása, mint Olaszországnak vagy Lengyelországnak.

Forrás: Lastampa

A spanyol parlament zöld utat adott a kiskorúak nemváltásának

Változatlan formában megszavazta a spanyol parlament a kiskorúak nemváltását könnyítő transztörvényt. Csütörtökön a képviselőház 188 tagja igennel, 150-en nemmel szavazott az új rendelkezésekre. Meglepetésre a szocialista kormány volt alelnöke, Calmen Calvo megtörte saját pártja szavazási rendjét, és a többi taggal szemben inkább tartózkodott. A törvényt nem támogató jobbközép Ciudadanoson (Állampolgárok) belül sem volt meg az összhang, ugyanis egyik képviselőjük inkább a tartózkodást választotta. Calvo ráadásul az egyenlőségi bizottság elnökeként fejezte ki kétségeit a törvénnyel kapcsolatban, mely nemcsak politikai körökben, hanem a feministák között is óriási felháborodást váltott ki az elmúlt években. A transztörvény – amely lehetővé teszi, hogy a 16 évesek teljesen önállóan, a 14–16 évesek pedig orvosi és bírósági végzés nélkül, mindössze szülői jelenléttel kérvényezzék nemük megváltoztatását – már csak egy lépésre van a végleges jóváhagyástól: szenátus támogatása is szükséges hozzá.

A transztörvényt – amelyet a kormánykoalíció szélsőbaloldali tagja, az Unidas Podemos dolgozott ki – tavaly nyáron fogadta el a spanyol kabinet, azóta viszont a szocialisták folyamatosan lassították a parlamenti szavazáshoz vezető útját. November elején több módosító javaslatot csatoltak hozzá, mert jobbnak látták volna, ha a 16 éven aluliak mégis átesnének egy bírósági eljáráson a nemváltás előtt.

Forrás: 20 Minutos

Spanyolország bekeményít az embercsempészek elleni harcban

Szigorúbb büntetést kapnak Spanyolországban azok az emberkereskedők, akik az ukrajnai háború áldozatainak helyzetét kihasználva követnek el bűncselekményt. A szerdai állami közlönyből kiderül: az Európai Parlament ajánlásait szem előtt tartva a spanyol kormány szigorítja azon embercsempészek büntetési tételeit, akik valamilyen fegyveres konfliktus vagy humanitárius katasztrófa miatt otthonukat elhagyni kényszerülők közül választják ki áldozataikat. A spanyol büntetőtörvénykönyv vonatkozó előírását elsősorban az ukrán nők és gyermekek védelmének érdekében módosították, akik közül folyamatosan ezrek kerülnek kiszolgáltatott helyzetbe. A bajba jutottak helyzetével visszaélő emberkereskedők és embercsempészek az eddigi maximum nyolc helyett akár tizenkét év börtönbüntetésre is számíthatnak. A háború februári kitörése óta Spanyolország a hivatalos adatok szerint több mint 150 ezer ukránnak – többségében nőknek és gyerekeknek – adott eddig ideiglenes nemzetközi védelmet. Az elmúlt esztendőben számos nemzetközi és emberi jogi szervezet figyelmeztetett arra, hogy ukrán nők és gyerekek ezrei válhatnak áldozattá, elsősorban szexuális kizsákmányolás céljából.

Forrás: Infobae

Áramhiány miatt leállhat a stockholmi metró

Svédországban hónapok óta okoz aggodalmat, hogy egyes időszakokban esetleg nem lesz elegendő villamosáram-kapacitás az országban, ami miatt egyes fogyasztókat időlegesen le kell kapcsolni a rendszerről. A múlt héten a miniszterelnök, Ulf Kristersson is elismerte, hogy kritikus a helyzet. Az állami hálózati szolgáltató, a Svenska Kraftnät (SVK) szerint elsősorban a lakosságot érinthetik az esetleges korlátozások, ám a Samnytt internetes híroldalhoz került belső dokumentumból az derül ki, a vállalat akár a metró áramellátását is korlátozhatja. Az SVK a bemutatott levelet elküldte több, a társadalmi alapfunkciók működtetéséért felelős hivatalnak és cégnek, valamint a honvédségnek. A dokumentum alapján az SVK elrendelheti, hogy az áramszolgáltatók a működési területük egyes részein 15 percen belül szüneteltessék a szolgáltatást, elkerülendő a villamosenergia-rendszer összeomlását. Az SVK képviselői külön találkozón ismertették a közlekedési igazgatóság, valamint a stockholmi metrót üzemeltető MTR-rel, hogy mi történik, ha ki kell kapcsolniuk az áramot. A társaság a társadalmilag nélkülözhetetlen funkciók áramellátásáról ugyan minden körülmények között gondoskodik (például a kórházak esetében), ám a metró nem tartozik a kiemelten ellátandó üzemek listájára. Bár a metró fel van ugyan szerelve tartalék erőművel, de ez nem tud elegendő áramot szolgáltatni a szerelvények folyamatos működéséhez. 

Forrás: Samnytt

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.