Ruandába telepíthetik át a brit határt illegálisan átlépőket

Az Egyesült Királyságba érkező illegális bevándorlókat ezentúl jogszerűen telepíthetik át Ruandába a londoni legfelsőbb bíróság döntése szerint. A javaslattal még a Boris Johnson vezette kabinet állt elő azzal a céllal, hogy elrettentsék a szigetországba gumicsónakokon illegálisan érkezőket. Egy oxfordi szervezet szerint a törvény nem lesz hatékony.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 19. 12:47
null
Dover, 2022. június 17. Franciaországból a La Manche-csatornán átkelõ illegális bevándorlók érkeznek a délkelet-angliai Doverbe a brit határõrség hajóján, amely egy csónakról vette fedélzetére õket 2022. június 17-én. A brit kormány 2022. áprilisban bejelentette, hogy egy Ruandával kötött megállapodás értelmében a közép-afrikai országba telepítik át a brit földre illegálisan érkezõ migránsokat. MTI/AP/Matt Dunham Fotó: Matt Dunham
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Engedélyezte hétfőn a londoni felsőbíróság, hogy a brit kormány Ruandába telepíthesse át mindazokat, akik a brit határt illegálisan átlépve érkeznek Angliába.  A határozat kimondja, hogy az áttelepítési program nem sérti az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) menekültügyi egyezményét, vagy az emberi jogi törvényeket.

A végzéssel a bírói fórum elvetette a jogvédő szervezetek, valamint a brit határőrizeti alkalmazottak szakszervezetei által benyújtott fellebbezést, amely többek között azzal érvelt, hogy Ruandában egy olyan önkényuralmi rendszer van hatalmon, amely nem riad vissza a kínzástól, vagy a gyilkosságtól sem.

A várható további fellebbezések miatt azonban az ügy valószínűleg még nem zárult le. A belügyminiszter, Suella Braverman kijelentette, hogy a kitoloncolásokat a „lehető leghamarabb” elkezdik, és a kormány készen áll politikájának jogi megvédésére a jövőben is.

A migránsokat támogató szervezetek arról osztottak meg Twitter-bejegyzéseket, hogy a döntés ellenére „továbbra is folytatni fogják a harcukat” és szerintük a szigetországnak kötelessége lenne segíteni a bajbajutottakon. A Bevándorlók Jóléti Közös Tanácsa (JCWI) kijelentése szerint továbbra is befogadók, törődők és szolidárisak lesznek a szigetországba igyekvőkkel. A szervezet korábban úttorlaszokkal próbált nyomást gyakorolni a bíróságra a kormány javaslatának elutasítása érdekében.

A Boris Johnson volt miniszterelnök vezette, kettővel ezelőtti brit kormány áprilisban jelentette be, hogy új migrációs és gazdaságfejlesztési egyezményt kötött Ruanda kormányával. Eszerint mindazokat, akik illegálisan lépnek brit területre és ezután menedékjogért folyamodnak, a brit hatóságok áttelepíthessék a közép-afrikai országba. A megállapodás továbbá tartalmaz egy 120 millió fontos brit gazdaságfinanszírozási csomagot is az afrikai országnak.

A mostani bejelentés hírét a volt belügyminiszter, Priti Patel örömmel fogadta, aláhúzta, hogy a törvény életeket fog menteni, és meggátolja, hogy a bűnszervezetek az embereken nyerészkedjenek.

Az egyezménynek nincs felső számbeli korlátja. London szerint Ruandának megvannak a kapacitásai akár több tízezer ember letelepítésére a következő években.

A brit kormány azzal indokolta a megállapodást, hogy az „innovatív megközelítés” biztonságos és törvényes lehetőséget teremt a menedékkérvényezésre, ugyanakkor felborítja az embercsempész bűnszervezetek üzleti modelljét, mivel a brit menedékjog-rendszert kihasználni akaró gazdasági bevándorlók nem maradnak Nagy-Britanniában. London ugyanakkor aláhúzta, hogy akik ténylegesen menedékjogi védelemre szorulnak, azok megkapják a szükséges védelmet.

A Migration Observatory, egy, az Oxfordi Egyetemen működő szervezet szerint hiába tekinti törvényszerűnek a bíróság a javaslatot, az a valóságban nem fogja tudni hatékonyan megakadályozni a hajók elindítását a szigetországba.

Az idén eddig 45 ezren vágtak neki a veszélyes átkelésnek, csaknem kétszer annyian, mint tavaly egész évben. Tavaly novemberben legalább 27-en, a múlt héten négyen vesztették életüket, miután csónakjukat baleset érte az átkelési kísérlet közben.

 

Borítókép: Franciaországból a La Manche csatornán átkelő illegális bevándorlók érkeznek a délkelet-angliai Doverbe a brit határőrség hajóján, amely egy csónakról vette fedélzetére őket 2022. június 17-én. A brit kormány 2022. áprilisban bejelentette, hogy egy Ruandával kötött megállapodás értelmében a közép-afrikai országba telepítik át a brit földre illegálisan érkező migránsokat (Forrás: MTI/AP/Matt Dunham)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.