Sarkvidéki hóvihar csapott le az Egyesült Államokra

Az Elliott bombaciklon drámai hőmérséklet-csökkenést és jéghideg viharos szelet idézett elő.

2022. 12. 23. 16:30
null
Rosemont, 2022. december 23. Gyalogos a szakadó hóesésben az Illinois állambeli Rosemontban 2022. december 22-én. Az Egyesült Államokban több mint 2100 repülõjáratot töröltek csütörtökön a rendkívüli téli idõjárás miatt a karácsonyi utazási csúcsidõszak kezdetén, a viharok nagy területen áramkimaradásokat okoznak, a hatóságok az életet veszélyeztetõ hidegre hívták fel a lakosság figyelmét. MTI/AP/Nam Y. Huh Fotó: Nam Y. Huh
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sarkvidéki hóvihar érte el az Egyesült Államok nagy részét, amely már legalább öt ember halálát okozta. Az Elliott névre keresztelt hóvihar miatt közel egymillióan maradtak áram nélkül – ám számuk csak egyre nő –, és eddig mintegy hatezer repülőjáratot töröltek csütörtökön és pénteken összesen. A drámai hőmérséklet-csökkenés és a jéghideg, száz kilométer per órával süvítő viharos szél az ország 60 százalékát, mintegy kétszázmillió embert érint. A hatóságok számukra figyelmeztetést adtak ki.

Több helyen bezártak az iskolák az utolsó tanítási napra, számos utat lezártak, és New York államban a „nem létfontosságú” autóhasználatot is betiltották, mivel a viharban óránként mintegy 1,25 centiméter hó eshet, és a látótávolság közel nullára csökkenhet. A New York állami meteorológiai szolgálat történelmi, „generációnként egyszer látott” eseménynek minősítette a hóvihart.

Ez nem egy olyan téli, havas nap, mint gyerekkorunkban. Ezt komolyan kell venni

– figyelmeztetett Joe Biden amerikai elnök is.

Az ilyen típusú, gyorsan erősödő viharokat a meteorológusok „bombaciklonnak” nevezik, ami azt jelenti, hogy a légköri nyomás 24 óra alatt legalább 24 millibarral (a légnyomás értéke) csökken, tehát gyorsan és drasztikusan mérséklődik a hőmérséklet, amelyhez jéghideg szél is társul. Washingtonban például a péntek reggeli 10 Celsius-fokról estére már mínusz 10 Celsius-fok várható.

Hasonlóan drámai hőmérséklet-csökkenés zajlik a legtöbb északi és keleti parti államban, de a déli Texas vagy Florida államok sem mentesek az Elliott hatásaitól, Texasban például áramkimaradásokról számoltak be – amelyeket részben az erős szél, a hó és a fagy idézett elő.

A szakemberek szerint a következő napokban az Egyesült Államokban több helyen is tartósan mínusz 10 Celsius-fok alatt marad a hőmérséklet, egyes helyeken ez a –50 Celsius-fokot is elérheti majd.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (NWS) arról adott hírt, hogy az ország nagy részében „veszélyesen hideg idő lesz ezen a héten”.

A Fehér Ház megerősítette, hogy a hóviharban leginkább érintett 26 állam kormányzójával egyeztetett, akiknek „készek szövetségi segítséget nyújtani” (közutak takarítása, infrastrukturális károk helyreállítása, segélycsomagok kiosztása stb.), amiben a szövetségi vészhelyzet-kezelési ügynökség (FEMA) is közreműködik.

Több helyen is 30-40 centiméter hóra számítanak, ami jelentősen megnehezíti az ünnepek alatti utazást. Az amerikai automobil-szövetség (AAA) várakozásai szerint mintegy 113 millió amerikai tervez útra kelni az ünnepek alatt. Noha többségük autóba ülne, több mint hétmillióan csak repülővel tudnak hazautazni a szeretteikhez, amit jelenleg a gyakori járattörlések nehezítenek meg.

A tengerentúlon a hálaadás mellett a karácsonyt ünneplik a legszélesebb körben, a Gallup-intézet felmérése szerint az amerikaiak 93 százaléka. Noha a Pew Research Center egy korábbi elemzése szerint több mint a felük kulturális és nem vallási ünnepként tekint a karácsonyra.

Az Ipsos december közepi közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek 75 százaléka vélekedik úgy, hogy az „amerikaiak többsége elfelejtette a karácsony valódi értelmét”.

Történelmi, de nem egyedi eset a hóvihar. 2016-ban a Jonas hóvihar csapott le az Egyesült Államok északkeleti és középső részére, amely mintegy 85 millió embert érintett és közel egyméteres havat eredményezett. 2010-ben pedig a fővárost és annak régióját érte el az erős havazás, kétszázezer otthont hagyva áramszolgáltatás nélkül. Az amerikai történelem legnagyobb hóviharai kivétel nélkül több tucat ember életét követelték, míg a károk helyreállítása több milliárd dollárt emésztett fel.

 

Borítókép: Gyalogos a szakadó hóesésben az Illinois állambeli Rosemontban 2022. december 22-én. Az Egyesült Államokban több mint 2100 repülőjáratot töröltek csütörtökön a rendkívüli téli időjárás miatt a karácsonyi utazási csúcsidőszak kezdetén, a viharok nagy területen áramkimaradásokat okoznak, a hatóságok az életet veszélyeztető hidegre hívták fel a lakosság figyelmét (Forrás: MTI/AP/Nam Y. Huh)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.