időjárás -4°C Abigél , Alex 2023. február 9.
logo

Sztrájkolnak a The New York Times munkavállalói

Magyar Nemzet
2022.12.08. 17:54 2022.12.08. 18:01
Sztrájkolnak a The New York Times munkavállalói

„Üzenjük a The New York Times vezetésének, hogy itt az ideje, hogy megbecsülje a munkavállalóit, és olyan fizetést adjon nekik, amit megérdemelnek” – állt az újságírókat tömörítő szakszervezet levelében. 

Mivel a felek nem tudtak megállapodni a fizetés mellett többek között az egészségügyi és nyugdíjbiztosítás mértékéről sem, a lap 1800 munkavállalója közül ezren 24 órás sztrájkba kezdtek, amire negyven éve nem volt példa a New Yorki-i lap történetében.

A szakszervezet rosszhiszeműséggel vádolta a lapot, mint fogalmaztak: a bemutatott bérjavaslat messze elmarad az amerikai infláció mértékétől és az átlagos bérnövekedéstől is.

A munkavállalók azután választották a munkabeszüntetést, hogy a 2021 márciusa óta negyven sikertelen tárgyaláson voltak túl.

Akkor szokás sztrájkolni, ha elakadnak a tárgyalások, mi nem tartottunk ott 

– fogalmazott Joe Kahn, a lap ügyvezető szerkesztője. Hozzátette: – Mi folytatni fogjuk a tárgyalásokat mindaddig, amíg nem születik megállapodás.

A szakszervezet szerint ugyanakkor a lap képviselői felálltak a tárgyalóasztaltól, miután azzal fenyegetőztek, hogy a sztrájk idejére a dolgozók nem kapnak majd fizetést és le kell dolgozniuk a kiesett munkaórákat is.

Amíg a lap 5,5 százalékos béremelést ígért idén, három százalékot jövőre és négy százalékot 2024-ben, addig a szakszervezet tíz százalékot kért idén, 5,5 százalékot jövőre és 8,5 százalékot 2024-ben. Az Egyesült Államokban közel nyolcszázalékos inflációt mértek az elmúlt hónapban.

 

Borítókép: A The New York Times napilap szerkesztőségi épülete New Yorkban (Forrás: AP/Twitter)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.