Az államcsínnyel hatalomra jutott Burkina Fasó-i kormány felmondja katonai megállapodását Franciaországgal

Burkina Faso úgy döntött, felmondja Franciaországgal kötött katonai megállapodását, amelynek keretében francia katonák harcolhattak a felkelőcsoportok ellen a nyugat-afrikai ország területén – közölte hétfőn az ouagadougou-i vezetés arra hivatkozva, hogy az ország saját erejéből akarja megvédeni magát.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 23. 19:10
null
Ouagadougou, 2016. január 16. Francia katonák a Burkina Fasó-i fõváros, Ouagadougou központjában fekvõ Splendid Hotel közelében történt terrortámadás helyszínén 2016. január 16-án, miután az éjszaka folyamán az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat észak-afrikai szárnya, az AQIM megtámadta a fõleg külföldi turisták és ENSZ-alkalmazottak által lakott luxusszállodát és a közelében lévõ kávézót. A támadásban legkevesebb húsz ember életét vesztette. (MTI/EPA/Ahmed Yempabou) Fotó: Ahmed Yempabou
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A jelen helyzetben nem látjuk, hogyan lehetünk még ennél is világosabbak

– hangoztatta a döntést illetően Burkina Faso kormányszóvivője, Rimtalba Jean Emmanuel Ouedraogo az állami televízióban. Mint mondta, 

a döntés nem köthető semmiféle különös eseményhez, mert „a dolgok normális menete”, hogy Franciaország visszaadja Burkina Fasónak a felelősséget saját védelméért, az egy hónapos határidőt pedig az egyezség tartalmazza.

A 2018-ban kötött katonai megállapodás felfüggesztését követően egy hónap határidőt szabtak a francia csapatok távozására – jelentette be az állami televízió szombaton. 

Emmanuel Macron francia elnök vasárnap még arról beszélt, hogy a helyzet tisztázását várja Ibrahim Traoré századostól, a szeptember 30-i államcsíny után hatalomra került ideiglenes elnöktől.

A 21 millió lakosú Burkina Fasóban több aktív fegyveres csoport van, amelyek közül néhány az Iszlám Állam és az al-Kaida terrorszervezet csatlósa. A szélsőséges csoportok ráadásul kiterjedt térségeket ellenőriznek a részben a Száhel-övezetben található országban.

Leszögezte mindazonáltal, hogy mindez nem jelenti Burkina Faso és Franciaország diplomáciai kapcsolatainak végét, sőt az ouagadougou-i vezetés továbbra is számít francia támogatásra katonai felszerelés formájában.

Párizs egyelőre nem reagált a történtekre. A francia csapatok tavaly hagyták el a Burkina Fasóval szomszédos Mali területét, miután megromlottak a kapcsolatok a helyi juntával, és Oroszország egyre nagyobb befolyást szerzett az egykori francia gyarmaton.

Borítókép: Illusztráció. Francia katonák a Burkina Fasó-i főváros, Ouagadougou központjában (Fotó: MTI/EPA/Ahmed Yempabou)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.