Az ukrajnai magyarellenes támadások ellen szólalt fel Szijjártó Péter Brüsszelben

Egyelőre úgy tűnik, hogy az ukránok nem vesznek figyelembe semmilyen figyelemfelhívást az európai államok részéről – hangsúlyozta a tárcavezető.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 23. 15:41
null
Fotó: MARTON_KIRALY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem változik a háborús attitűd

Úgy látom, hogy hiába kezdődött új esztendő, a háborús attitűd nem változik, s ugyanaz a háborús hangulat uralkodik

 – fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az EU-s külügyi tanácsülés szünetében tartott sajtótájékoztatóján, amelyen a fő téma ezúttal is az ukrajnai háború volt. 

Josep Borrell EU-s kül- és biztonságpolitikai főképviselő előterjesztette, hogy a blokk 

újabb 500 millió eurót fordítson az Európai Békekeretből ukrajnai fegyverszállítások finanszírozására, illetve 45 millió euróval járuljon hozzá az ukrán katonai kiképző misszió működéséhez

 – idézte fel példaként a tárcavezető. 

„A mi álláspontunk egyértelmű: béke kell minél előbb. Minél távolabb helyezkedik el valaki földrajzilag Ukrajnától, annál kevésbé érzi talán a háború hatásait közvetlenül, és ennélfogva talán annál kevésbé van jelen az elkötelezettség a béke mielőbbi megteremtése érdekében” – reagált a tényekre Szijjártó Péter, és külön hangsúlyozta, hogy ellentétes a magyar érdekekkel minden döntés, amely a háború meghosszabbításához vagy potenciális eszkalációjához vezethet, „ezért nem tartjuk jó ötletnek a fegyverszállítások fokozását, ugyanakkor nem akadályozzuk az Európai Unió erre vonatkozó döntésének végrehajtását” – fogalmazott.

Koncentrált és súlyos magyarellenes támadások

Az Ukrajnában élő magyar nemzeti közösséggel szembeni „koncentrált és súlyos támadások” kérdését vetette fel ezt követően Szijjártó Péter, amelyek közül kiemelte és 

élesen tiltakozott az ellen, hogy hirtelen, nagy számban, minden indoklás nélkül magyar nemzetiségű iskolaigazgatókat, pedagógusokat rúgnak ki, az intézeteket pedig arra kötelezik, hogy távolítsák el a magyar nemzeti jelképeket.

„Ezek mind-mind egy súlyos, koncentrált magyarellenes támadás jelei” – figyelmeztetett. „Mindez elfogadhatatlan, ezzel szemben nemcsak nekünk, magyaroknak, hanem az Európai Uniónak is fel kell lépnie. Elfogadhatatlan, hogy ezt bárki kétoldalú kérdésként állítsa be” – tette hozzá.

Ukrajnának EU-tagjelöltként tiszteletben kell tartani a közösség szabályait, márpedig a nemzeti kisebbségek jogainak biztosítása közös érték és kötelezettség

 

– hangsúlyozta.

A miniszter hangsúlyozta, hogy arra számítottak, hogy a tagjelölti tárgyalások során majd javulni fog a nemzeti közösségek helyzete Ukrajnában, amely a logikus, helyes és szabályszerű eljárás lenne, azonban nem ez történik – jelentette ki, hangsúlyozva, hogy a decemberben elfogadott szabályok még rosszabb helyzetet teremtenek, ez pedig a súlyos jogi támadásokkal kiegészülve komoly aggodalmakra ad okot.

A tárcavezető szerint a 2015-ben érvényes törvényekhez kellene visszatérni, a magyar nyelvű iskolák ellehetetlenítését pedig elfogadhatatlannak nevezte.

„A magyarság elleni koncentrált támadások és a magyarellenes lépések nagyon nehézzé teszik az elkövetkező időszak olyan döntéseit, amelyek Magyarországtól áldozatokat követelnek Ukrajna támogatása érdekében” – fogalmazott.

Ezért azt várjuk Ukrajnától, hogy tartsa tiszteletben a magyar nemzeti közösség jogait, és azt várjuk az Európai Uniótól is, hogy lépjen fel ebben az ügyben

 – hangsúlyozta.

„Egyelőre úgy tűnik, hogy az ukránok nem vesznek figyelembe semmilyen figyelemfelhívást az európai államok részéről” – válaszolta Szijjártó Péter az üggyel kapcsolatos újságírói kérdésre.

„Ukrajnának majd szüksége lesz olyan európai politikai döntésekre, amelyek nélkülünk nem fognak megszületni, és minél több jogot vesznek el a magyar nemzeti közösségtől, minél tovább húzzák azt, hogy visszaadják az egyszer már létezett nemzeti közösségi jogokat, annál nehezebb lesz nekünk otthon, Magyarországon meghozni olyan döntéseket, amelyek tőlünk áldozatokat követelnek” – jelentette ki.

A kárpátaljai magyarellenes akciók sajnos megszaporodtak az utóbbi időkben. A Baloga klán magyarellenes kirohanásai a munkácsi kistérségben tovább folytatódnak – mondta el korábban a Hír TV adásában Dunda György, lapunk ungvári tudósítója, a Kárpáti Igaz Szó lapigazgatója. Emlékeztetett rá, hogy Munkács polgármestere Andrij Baloga, illetve nagy befolyással bíró édesapja, a parlamenti képviselő Victor Baloga jól ismert magyarellenes kirohanásairól, ők döntöttek arról is, hogy elbontják a munkácsi turulszobrot. Legutóbbi akciójukban a munkácsi kistérséghez tartozó, zömében magyarok lakta településen, Fornoson és Dercenben eltávolíttatták a rendőrség közreműködésével a magyar intézményekről a zászlókat.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter érkezik az Európai Unió tagállamainak külügyminisztereit tömörítő Külügyi Tanács brüsszeli ülésére 2023. január 23-án (Fotó: KKM)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.