Bulgária elnöke újabb pártot kért fel kormányalakításra

A parlament legnagyobb frakciója nem tudta megoldani a legégetőbb problémákat.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 03. 17:16
FILE PHOTO: Bulgarian President Rumen Radev attends Three Seas Summit in Riga
FILE PHOTO: Bulgaria's President Rumen Radev arrives to the Three Seas Summit in Riga, Latvia June 20, 2022. REUTERS/Ints Kalnins/File Photo Fotó: REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rumen Radev bolgár elnök kedden felkérte kormányalakításra a második legnagyobb parlamenti pártot, döntésének célja az is, hogy elkerülje az újabb parlamenti választások kiírását, amelyre két év alatt ötödször kerülne sor a balkáni országban.

Noha a reformpárti Folytatjuk a Változást (PP) párt sikerének esélye a felmérések szerint csekély, miniszterelnök-jelöltjük, Nyikolaj Denkov azt ígérte, törekedni fog egy működő koalíció megalakítására. A 60 éves vegyészprofesszornak és volt oktatásügyi miniszternek egy hét áll rendelkezésére az új kabinetre vonatkozó javaslattételre, amelynek elfogadásához a parlament jóváhagyása szükséges. A kabinet hivatalba lépéséhez a 240 fős nemzetgyűlés 121 képviselőjének támogatására van szükség. Denkov pártjának, amely a júniusban összeomlott négypárti kormánykoalíciót vezette, 53 képviselője van.

A kormányalakítási felkérésre azután került sor, hogy a parlament fő frakciójának – a jobbközép GERB pártnak – nem sikerült megoldást kínálnia az EU- és NATO-tagország Bulgária és Oroszország közötti feszült viszony, valamint a növekvő gazdasági gondok övezte válságra, és miniszterelnök-jelöltje, Nyikolaj Gabrovszki professzor nem kapott elegendő támogatást a parlamentben. A Moszkvával szembeni konfliktus kiváltó oka, hogy december közepén az orosz belügyminisztérium felvette a körözött személyek listájára Hriszto Grozevet, a hollandiai székhelyű Bellingcat oknyomozó hírportál bolgár állampolgárságú igazgatóját.

Ha Denkov pártjának nem sikerül többséget szereznie, ami elemzők szerint több mint valószínű, Bulgária elnökének egy harmadik pártot kell felkérnie a kormánykoalíció megalakítására. Amennyiben ez is kudarcba fullad, Radev feloszlatja a parlamentet és tavaszra előre hozott választásokat ír ki.

Politikai elemzők szerint egy újabb szavazás a legutóbbihoz hasonló eredménnyel járhat, és elmélyítheti az Európai Unió legszegényebb tagországát sújtó politikai válságot.

 

Borítókép: Rumen Radev bolgár elnök 2022. június 20-án Rigában, a Három tenger kezdeményezés csúcstalálkozóján. (Fotó: Reuters/Ints Kalnins/File Photo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.