Kínában már szinte mindenki elkapta a koronavírust

Egy Reuters hírügynökség által idézett tudós szerint a kínai lakosság nyolcvan százaléka elkaphatta a koronavírust. Miután Peking feloldotta szigorú zéró-Covid politikáját, cunamiként söpör végig az országon a fertőzés, amelyet a hétvégén kezdődő kínai holdújév ünnepségsorozat csak tovább szíthat. Noha néhány nyugati ország tart a magas fertőzőttségi aránytól, több szakértő szerint sem az ázsiai turisták okoznának újabb járványhullámot, hiszen a koronavírus jelenléte ezekben az országokban már egyébként is magas.

2023. 01. 21. 17:15
A kínai kórházakban koronavírussal kezelt betegek átlagéletkora 80,3 év. A zéró-Covid politika elengedésével megnőtt a Covid fertőzöttek száma az ázsiai országban. 2023.01.20. (Forrás: Reuters / Twitter)
A kínai kórházakban koronavírussal kezelt betegek átlagéletkora 80,3 év. A zéró-Covid politika elengedésével megnőtt a Covid fertőzöttek száma az ázsiai országban. 2023.01.20. (Forrás: Reuters / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cunamiként söpör végig a koronavírus-járvány Kínán, amióta december elején Peking feloldotta a szigorú zéró-Covid-politikáját. A Reuters hírügynökség tudósítása alapján egy kínai kormányt közelről ismerő tudós szerint az 1,4 milliárd lakosú ország mintegy nyolcvan százaléka már megfertőződött az új típusú koronavírussal. 

A Reuterst alátámasztva, a Pekingi Egyetem a múlt héten publikált tanulmánya szerint 900 millióan fertőződtek meg koronavírussal január közepéig – az erről szóló beszámolókat azonban a hatóságok egytől egyig eltávolítják a weboldalakról.

Pekinget széles körben kritizálták, amiért december végétől nem közölt hivatalos adatokat arra hivatkozva, hogy a tesztelés alábbhagyásával és a vírus szoros követésének megszüntetésével ezek az információk már nem érhetők el. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) követelésére Peking végül kiadta, hogy mintegy hatvanezren hunytak el a betegségben december 8 és január 12 között az országban,  átlagéletkoruk nyolcvan év volt.

Az országos egészségügyi bizottság egészségügyi osztályának igazgatója arról számolt be, hogy mintegy százezer embert kezelnek súlyos Covid-tünetekkel a kórházakban. Nemzetközi szakértők továbbra is szkeptikusak a számok tekintetében, szerintük Peking csak a légzési nehézségekben elhunytakat veszi számításba – emlékeztetett a South China Morning Post hongkongi székhelyű angol nyelvű lap.

Noha a Kínai Kommunista Párt álláspontja szerint az ország már túl van a nehezén, egyes szakértők szerint a hétvégén kezdődő kínai holdújév miatt útnak induló mintegy kétszázmillió, zömében városban élő kínai az ország legtávolabbi pontjaira is eljuttathatja a vírust  – elérve ezzel a vidéken élő idős rokonokat is, ahol az egészségügyi infrastruktúra fejlettsége alacsony.

Számítások szerint az ünnepség miatt a napi 25 ezer haláleset 36 ezerre emelkedhet. Mark Jit, a London School of Hygiene and Tropical Medicine epidemiológiaprofesszora szerint azonban mivel a vírus már az ünnepség előtt is gyors terjedést mutatott, az utazók kevés és rövid távú hatással lesznek annak további terjedésére.

Mindezek ellenére számos ország aggódik a kínai Covid-megbetegedések miatt. Éppen ezért az Egyesült Államok, Kanada, az Egyesült Királyság, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Ausztrália, Malajzia, Japán és Dél-Korea tesztelési kötelezettséget írt elő a Kínából érkező utazóknak – kiváltva ezzel Peking nemtetszését, amely válaszul megvonta a Japánból és Dél-Koreából érkezők rövid távú vízumigénylésének a lehetőségét.

Amíg egyes országok a kínai átláthatóságot kérik számon, addig mások amiatt aggódnak, hogy a nagy populáció miatt az eddig ismert koronavírus-variánsokból egy fertőzőbb és veszélyesebb mutáció alakul ki – említve a Kraken (XBB.1.5) Omicron-variánst, amely az Egyesült Államokban a fertőzések már több mint negyven százalékáért felelős.

Sol Richardson, a pekingi Csinghua Egyetem epidemiológusa szerint járványügyi szempontból nem jelent kockázatot a kínai turisták beengedése más országokba, ugyanis a Kínában tomboló Covid-hullámot olyan variánsok vezetik (Omicron BA.5), amelyek már más országokban is megjelentek. Michael Mina, a Harvard Egyetem korábbi járványtanprofesszora szerint mint csepp a tengerben a kínai turisták esetleges Covid-fertőzése a nyugati országokban, ahol már így is jelentős a koronavírus jelenléte.

Mint arról lapunk is beszámolt korábban, tavaly novemberben több kínai városban is az utcára vonultak tüntetők, demonstrálva a közel három éve tartó szigorú zéró-Covid-politika ellen, amelynek során egész városrészeket, kerületeket, lakóházakat zárt le a kínai kormány akár már néhány koronavírusos beteg miatt is, ezzel folyamatos bizonytalanságban és nyomás alatt tartva a lakosságot. Noha a tüntetéseket leverték, szakértők szerint egy ki nem mondott megállapodás született a Kínai Kommunista Párt és a lakosság között, miszerint az feloldja következetes politikáját, míg a lakosság elfogadja annak következményeit. Kínában mintegy 35 millió nyolcvan évnél idősebb ember él, akik teljes átoltottsága ötven százalék alatti, így különösen kitettek a koronavírus okozta halálos kimenetelű megbetegedéseknek.

 

 

Borítókép: A kínai kórházakban koronavírussal kezelt betegek átlagéletkora 80,3 év. A zéró-Covid-politika elengedésével megnőtt a fertőzöttek száma az ázsiai országban (Forrás: Reuters/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.