Nemzetközi lobbi az újabb fegyverszállítmányokért

Egyre több uniós tagállam igyekszik nyomást gyakorolni Németországra, hogy küldjön támadó harckocsikat a frontra.

2023. 01. 10. 17:03
null
Praslavice, 2022. december 21. Cseh katonák egy Leopard 2A4 német harckocsival a Csehországnak szánt tizennégy azonos típusú harckocsi elsõ darabjának átadási ünnepségén a csehországi Praslavicében 2022. december 21-én. A harckocsikat Csehország cserében kapja az orosz támadás ellen védekezõ Ukrajnának segélyként átadott szovjet gyártmányú T-72-es tankokért és más nehézpáncélosokért. MTI/EPA/Vladimir Prycek Fotó: Vladimir Prycek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevesebb mint egy héttel azután, hogy fordulat következett be Franciaország, Németország és az Egyesült Államok Ukrajna-politikájában, és ígéretet tettek, hogy nyugati gyártmányú gyalogsági harcjárműveket küldenek az ukrán hadseregnek, Kijev továbbra is elégedetlen, és modern tankokat követel a Nyugattól.

A brüsszeli Politico szerint az ukrán vezetés mellett Franciaország és Lengyelország is igyekszik nyomást gyakorolni Németországra, hogy egy széles körű uniós koalíció részeként a legkorszerűbb, ráadásul támadó Leopard 2 harckocsikat küldjön az Oroszországgal háborúban álló országba.

Lapunk is írt róla: Berlinben mostanáig azzal érveltek, hogy az ügyben nem cselekedhetnek egyedül, mindenképpen nemzetközi egyetértésre és összefogásra van szükség az Ukrajnának küldendő fegyverszállítmányokról. A brit kormány azonban most azt fontolgatja, hogy Challenger 2-es harckocsikat küldenek az ukránoknak, ami lényegében semmissé teszi a németek eddigi érvelését. Ráadásul sokan logikus következő lépésként, a gyalogsági harcjárművekben rejlő lehetőségek kibontakoztatásának hiányzó láncszemeként tekintenek arra a lépésre, hogy modern harckocsikat küldjenek Ukrajnának, ennek a lépésnek a megtételére pedig – legalábbis Párizs és Varsó szerint – az Európai Unió legnagyobb gazdaságát magáénak tudó Németország lenne a legalkalmasabb.

A körülbelül 60 tonnás, a világ legjobbjai között számontartott Leopard 2 harckocsikat egyébként Németországon kívül már Spanyolország, Lengyelország, Görögország, Dánia, Finnország és Magyarország is használja. A páncélosok 120 milliméteres ágyúval, valamint a legmodernebb védelmi rendszerrel és páncélzattal vannak felszerelve. 

A jelenlegi elképzelések szerint a szövetséges EU-tagállamok közösen szervezhetnék meg mind a harckocsik, mind a szükséges lőszerek Ukrajnába szállítását, és közösen dolgozhatnának az esetleges karbantartáson és javításon is.

 „Az ukránok nagyon akarják a Leopardokat, mert Európa-szerte rengeteg van raktáron” – mondta a brüsszeli portálnak egy neve elhallgatását kérő, a harckocsikról szóló tárgyalásokat jól ismerő francia tisztviselő.

Olaf Scholz német kancellár azonban mindeddig ellenezte, hogy Leopardokat szállítsanak Ukrajnának – és mivel a harckocsik német gyártmányúak, Berlin vétójoggal rendelkezik a partnerek esetleges újrakivitelét illetően. Spanyolország volt egyébként az első ország, amely tavaly júniusban felvetette, hogy saját készletéből 40 régi Leopardot küldjön Kijevnek. Madrid azonban gyorsan visszalépett, miután berlini tisztviselők figyelmeztették madridi kollégáikat, hogy Spanyolország ezzel átlépne egy nem hivatalos vörös vonalat, és feltehetően nagyon kellemetlen helyzetbe hozná Berlint.

A Berlinre nehezedő nemzetközi nyomás azonban egyre csak fokozódik, a lengyel és francia tisztviselők ráadásul az eddiginél jóval szókimondóbbak lettek. 

„Arra bátorítjuk a többi országot, hogy alakítsanak széles koalíciót a modernebb, például Leopard harckocsik Ukrajnának történő átadása érdekében” – fogalmazott például a minap Pawel Jablonski varsói külügyminiszter-helyettes a lengyel közszolgálati rádiónak nyilatkozva. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szombaton újságíróknak azt mondta: már folynak a tárgyalások a szövetség megalakításáról.

Borítókép: Cseh katonák egy Leopard 2A4 német harckocsival a Csehországnak szánt tizennégy azonos típusú harckocsi első darabjának átadási ünnepségén a csehországi Praslavicében 2022. december 21-én. A harckocsikat Csehország cserében kapja az orosz támadás ellen védekező Ukrajnának segélyként átadott szovjet gyártmányú T–72-es tankokért és más nehézpáncélosokért. (Forrás: MTI/EPA/Vladimir Prycek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.