Növekvő feszültség a Dél-kínai-tengeren

Peking hadgyakorlatot kezdett az amerikai hajók megjelenése és a Japán–India közös gyakorló művelete miatt.

2023. 01. 16. 18:04
null
Kelet-kínai-tenger, 2022. december 29. A Hszinhua kínai hírügynökség felvétele kínai és orosz hadihajókról a Kelet-kínai-tengeren egy hétnapos kínai-orosz hadgyakorlat zárónapján, 2022. december 27-én. MTI/AP/Hszinhua/Hszü Vej Fotó: Hszü Vej
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Valósághű harcorientált konfrontációs hadgyakorlatot” kezdett a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) haditengerészetének Shandong repülőgép-hordozó csoportja a minap, miután amerikai hadihajók hajóztak a Dél-kínai-tengerre – amely nagy része Japán és Kína között vitatott vízi terület – írta a Kínai Kommunista Párt szócsövének tartott Global Times hírportál.

Az amerikai közlemény szerint a Nimitz-hordozó csapásmérő hajócsoport tengeri kiképzést és ellenséges tengeralattjárók elleni műveleteket folytatott. Ám a Global Times szerint az amerikai hajók „csak fokozták a térségben uralkodó feszültséget”. A beszámoló szerint a PLA saját gyakorlata során a vadászgépekkel anyahajókról való felszállást, valamint átfogó támadó és védekező vízi, légi és felszíni tapasztalatokat gyűjtött.

Noha Peking magáénak vallja a stratégiailag fontos Dél-kínai-tenger szinte teljes területét, katonai előőrsöket létesítve az általa épített mesterséges szigeteken, Tajvan, Vietnam, Malajzia, Brunei és a Fülöp-szigetek is igényt tartana az erőforrásokban (halak, természeti erőforrások) gazdag vizekre, amely több hajózási útvonalat is érint.

Washington „törvénytelennek” tartja a kínai vízi útra vonatkozó követeléseket, ezért rendszeresen küld hadihajókat a terület úgynevezett „hajózási szabadságának” fenntartása érdekében – emlékeztetett az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió. Kamala Harris amerikai alelnök pedig korábban arra is tett ígéretet, hogy nemzetközi kampányt indít a „felelőtlen viselkedés” ellen a vitatott vízi területen.

Mindeközben hétfőn India és Japán is közös hadgyakorlatba kezdett a „növekvő kínai fenyegetésre” válaszul. A gyakorlatra azután került sor, hogy Kisida Fumio japán miniszterelnök Olaszországba, az Egyesült Királyságba, Kanadába és az Egyesült Államokba utazott, hogy megerősítse országa szövetségeit Kína elrettentése érdekében. Japán tagja az Indiát, Ausztráliát és az Egyesült Államokat is magában foglaló Quad-csoportnak, amely Peking „önérvényesítő képességének az ellenőrzését” hivatott ellátni az indo-csendes-óceáni térségben.

Amíg Japánnak – egyrészt – a Dél-kínai-tenger miatt van vitája Pekinggel, addig Indiának a Himalájában húzódó közös határszakasz kapcsán. A határviták mellett Washingtonnak a térség szigeteinek a védelme, Peking terjeszkedésének a megfékezése és Tajvan „függetlenségének a biztosítása” a célja. Peking országa részének tartja Tajvant, s bár Washington fenntartja „egy Kína-politikáját”, Tajvant egyre nyíltabban támogatja katonailag és politikailag is, amivel fokozza a térségben uralkodó feszültséget.

Borítókép: A Hszinhua kínai hírügynökség felvétele kínai és orosz hadihajókról a Kelet-kínai-tengeren egy hétnapos kínai–orosz hadgyakorlat zárónapján, 2022. december 27-én (Forrás: MTI/AP/Hszinhua/Hszü Vej)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.