időjárás -3°C Natália 2023. december 9.
logo

Szembemegy a demokráciával a német baloldal javaslata

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook
2023.01.18. 13:12 2023.01.18. 14:07
Szembemegy a demokráciával a német baloldal javaslata

Közvetlenül megválasztott képviselőktől venné el a mandátumot a hárompárti balliberális kormánykoalíció. Az egyéni győzelemtől való megfosztás egyértelműen a pártszövetséget érintené hátrányosan. „A javaslat teljesen abszurd, és szembemegy a demokrácia lényegével” − írta Szikra Levente, az Alapjogokért Központ elemzője hivatalos Facebook-oldalán. Az ellenzéki CDU/CSU tiltakozik, és amennyiben elfogadják a javaslatot, úgy a továbbiakban alkotmánybíróságon támadják meg a törvényt.

Az Alapjogokért Központ elemzője szerint bár rendkívül bonyolult a német választási rendszer és reformra szorul, a hárompárti balliberális kormánykoalíció javaslata minden észszerűséget nélkülöz. A szövetségi parlament alsóháza, a Bundestag létszámának növekedése a rendszer sajátosságának a része, így a testület az 598 fős alaplétszám helyett jelenleg 736 képviselőből áll. 

A német baloldal javaslata alapján, az egyéni választókerületben, az emberek által közvetlenül megválasztott képviselőktől vennék el a mandátumot. 

Szikra Levente kiemelte, hogy az egyéni győzelemtől való megfosztás a pártszövetséget érintené hátrányosan, hiszen az egyéni körzetek közül a legtöbbet a CDU/CSU szokta megnyerni. Emellett politikai oldaltól függetlenül is antidemokratikus lépés lenne a reform elfogadása. 

− A javaslat teljesen abszurd, és szembemegy a demokrácia lényegével. Közvetlenül megválasztott képviselőtől elvenni a mandátumot teljesen megmagyarázhatatlan– írta hivatalos Facebook-oldalán az elemző, majd hozzátette, hogy nem tud elképzelni olyan indokot, ami alátámaszthatná a törvény elfogadását.

Az ellenzéki CDU/CSU tiltakozik, a javaslat elfogadása esetén pedig alkotmánybíróságon tervezik megtámadni a törvényt. 

Hogyan merült fel a mandátumok elvételének lehetősége?

Németországban vegyes rendszer működik, amelyben a parlamenti helyeknek a listás szavazatarányok szerint kell megoszlaniuk. A hatályos rendszer szerint egy párt az egyéni győzelmeivel több mandátumot szerezhet, mint ahány a listás szavazatok alapján járna neki (úgynevezett túllógó mandátum). Valamint a többi párt is kaphat annyi mandátumot, hogy kiegészítsék arányosra (kiegyenlítő mandátum).

A kormánypártok javaslata alapján, a túllógó és a kiegyenlítő mandátumokat úgy törölnék el, hogy annyi egyéniben megválasztott képviselőtől vennék el a mandátumot, amennyivel valamely párt több helyet nyert az arányosan neki járónál – tette hozzá Szikra Levente.

Lényegében az arányosság érdekében nem kapnának mandátumot a közvetlenül megválasztott képviselők, így teljes választókerületek maradhatnának egy teljes ciklusra parlamenti képviselet nélkül.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Flickr)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.