Szoledari áttörés: lehet ez az ukrán vég kezdete?

Áttörés a védelmi vonalon, az ukrán vég kezdete, vagy rengeteg vérrel kiszenvedett aprócska győzelem? Napok óta élénk vita dúl arról, hogyan kell értelmezni Szoledar városának orosz kézre kerülését. Valószínűleg választ csak az idő adhat majd.

2023. 01. 14. 7:50
null
Szoledar, 2023. január 9. Ukrán katonák elsõsegélyben részesítik sebesült bajtársukat egy óvóhelyen a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvõ Szoledarban, ahol heves összecsapások zajlanak az ukrán és az orosz erõk között 2023. január 8-án. MTI/AP/Roman Chop Fotó: Roman Chop
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valószínűleg nem sokan hallottak a kelet-ukrajnai Szoledar városáról az elmúlt hetekig. Az alig tízezres, békeidőben legfeljebb sóbányái miatt jelentős település azonban most egy csapásra az orosz–ukrán háború forró pontja lett. Szoledar – már az a kevés, ami maradt belőle – ugyanis igazoltan orosz kézre került, legfejebb szorványos utóvédharcok folynak külterületein. Miért fontos ez? Arról élénk vita dúl.

Az orosz katonai bloggerek és szakértők egy része úgy véli, hogy az orosz siker újabb fordulópontot hozhat a háborúban.

Azzal érvelnek, hogy ez még csak a győzelemhez vezető út első lépcsőfoka volt. Szerintük a település stratégiailag is fontos: meghódításával új irány nyílik a hónapok óta ostromlott, közeli Bahmut támadásához. Ha pedig Bahmut is elesik, akkor széles fronton áttörték az ukránok második védelmi vonalát, nekifuthatnak az igazán fontos Szlavjanszk-Kramatorszk elleni offenzívának. Ha pedig ezek is meghajolnak, a Donbasz is az övék.

Igen ám, de az oroszoknak több mint öt hónapjába telt egy alig tízezres városka elfoglalása. Tíz hónap alatt annyira futotta, hogy nagyjából húsz kilométert nyomuljanak előre. Vajon mire mennének egy nyolc éve erődített következő védelmi vonallal, amelyen még keményebb ellenállásra számíthatnak? 

– mondanak ellent más elemzők.

Szoledar elfoglalásának kulcsa az orosz tüzérségi túlerő lehetett. A légi felvételeken is látszik, hogy szinte kő kövön nem maradt, a települést szinte leradírozták a térképről. Ez a fajta felőrlés viszont lassú és iszonyatos áldozatokat követel, nem véletlenül hívja mindkét fél a csatát „húsdarálónak”.

Amiben viszont egyetértés van, hogy Szoledar elfoglalása orosz siker, amely úgy hiányzott már Moszkvának, mint egy falat kenyér. Legutóbb jó fél évvel ezelőtt fordult elő, hogy Szeverodonyeck meghódításával hasonlót tudtak felmutatni. Azóta nem hogy komolyabb területeket nem szereztek, de jött a harkivi, majd a kínos herszoni kivonulás. Jelképes értéke tehát mindenképpen van a győzelemnek, nem csoda, hogy míg az oroszok felnagyítanák, addig az ukránok kicsinyítenék jelentőségét.

Ugyanakkor még a szoledari ünneplés is felszínre hozta az orosz hadseregen belül feszülő ellentéteket. 

Állítólag a feladat oroszlánrészét ugyanis ismét a Wagner-csoport nevű zsoldoscsapat végezte el, a reguláris erők különösebb közreműködése nélkül. A képre ráerősített, hogy Jevgenyij Prigozsin, a milícia vezetője a frontvonalról is bejelentkezett. 

Nem mindenkinek tetszett azonban, hogy a dicsőség ismét a Wagner-csoporté, így még az orosz kommunikáción belül is ellentmondásos információk jelentek meg a történésekkel kapcsolatban.

Borítókép: Ukrán katonák elsőssegélyben részesítik sebesült bajtársukat egy óvóhelyen a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Szoledarban, ahol heves összecsapások zajlanak az ukrán és az orosz erők között 2023. január 8-án (Fotó: MTI/AP/Roman Chop)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.