Ukrajna szankcionálná az Oroszországgal üzleti kapcsolatban lévő gyógyszergyárakat

Kizárná saját piacáról Ukrajna azokat az európai gyógyszeripari cégeket, amelyek Oroszországgal kereskedelmi kapcsolatban állnak – írja a Politico brüsszeli hírportál. Ezt egy tavaly májusi törvénymódosítás teszi lehetővé, aminek alapján októberben éppen a magyar Richter Gedeont értesítették arról, hogy orosz vonatkozású tevékenységével kockáztatja az ukrán piaci jelenlétét. Sajtóértesülések szerint további tizenkilenc cég van még az ukrán kormány listáján. Mindez az Európai Bizottság előtt lévő belső dokumentum értékelése szerint 1,7 milliárd euró (mintegy 685,6 milliárd forint) összértékű üzletet jelent. Óriási összeg forog kockán, azonban a kérdés erkölcsi vetülete is próba elé állíthatja az európai döntéshozókat.

2023. 01. 03. 17:00
null
Koronavírus – Oltás a budapesti Honvédkórházban Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna szankciós javaslata az EU-nak is fejfájást okoz

Ezzel a felvetéssel – amelyet az ukrán kormányzat többször is követelésként fogalmazott meg – az Európai Unió, de még Kijev saját antikorrupciós testülete sem ért egyet. A Politico hírportál szerint Brüsszel aggódik amiatt, hogy leendő tagja, Ukrajna, fegyverként használná a gyógyszerkérdést. Valdis Dombrovskis kereskedelmi biztos november végén az ukrán fővárosba tett látogatása alkalmával fel is vetette a kérdést Denisz Smihal ukrán miniszterelnöknek. A problémát – amit az ukrán kormányzat egyszerűen zavaró kereskedelmi körülménynek nevez – egyelőre nem oldották meg, jóllehet, Volodimir Zelenszkij elnök adminisztrációja eltökéltnek tűnik az ügyben. Azzal együtt, hogy Oroszország gyógyszerimportjában az EU jelentős szereplőnek számít, az ukrán fél saját igazát bizonygatja.

Számunkra is élet-halál kérdés az európai gyógyszerimport. Azonban az is, hogy elérjük a teljes embargót az oroszországi termékek és üzletvitel kapcsán

– nyilatkozta Tarasz Kacska ukrán gazdasági miniszterhelyettes. Hozzátette, nem történt még végleges döntés az ügyben.

Az Európai Unió döntéshozóiban komoly erkölcsi dilemmát okozhat az ukrán fél hozzáállása, mivel mezőgazdasági és gyógyszeripari termékek, szolgáltatások, tevékenységek humanitárius okokból nem szokták szankciós csomagok részét képezni.

Az atomenergiával kapcsolatos szabályozások folyamatos megsértésével és emberi jogi visszaélésekkel vádolt Irán elleni szankciók sem terjednek ki gyógyszerekre, ahogyan Szaddám Huszein iraki vezető regnálása alatt sem sújtották ilyen mértékű korlátozásokkal Irakot.

Az ukrán vezetést ez nem hatja meg. Olekszandr Komarida egészségügyi miniszterhelyettes közleményben hangsúlyozta, „elfogadhatatlan az Oroszországtól történő további gyógyszervásárlás, ezzel támogatva az agresszort, aki ezeket az anyagi erőforrásokat aztán rakétákra és kamikaze drónokra fordítja.”

Az ukrán ötlet politikai éle

A Richter Gedeon célkeresztbe kerülése különösen érzékenyen érintheti az ukrán gyógyszerpiacot, miután a cég harmincöt termékkel van jelen, szívgyógyszertől a pszichiátriai területen használt orvosságokig. 

A Richter termékeinek kitiltásáról szóló döntést egyelőre felfüggesztve hozta meg a kérdéssel foglalkozó ukrán tanács, azonban azt a Politico is megjegyzi, hogy politikai indokok is állhatnak a gyors és határozott döntés mögött, miután Magyarország következetesen visszautasítja a fegyverszállításra vonatkozó kéréseket, követeléseket, és mindössze nem halálos eszközöket, valamint humanitárius segítséget nyújt a megtámadott országnak.

Két másik európai cégről ismert, hogy az ukrán kormánnyal kell szembenéznie: a szlovén Krka, illetve a német Berlin Chemie, az olasz Menarini Csoport nevű konglomerátum tagja. Utóbbi nyilatkozatot adott ki, melyben értetlenségének ad hangot, miután egyik termékét sem gyártja Oroszországban vagy Fehéroroszországban, sőt háromszáz ukrán munkatársat alkalmaz, illetve az Európa-szerte száguldó infláció ellenére önkéntes árstopot vezetett be egyes termékeire. A Menarini ráadásul 2022 májusában arról is beszámolt, hogy oroszországi üzleti tevékenységüket „lelassították”, csak azokat a termékeket árusítják, amelyektől emberéletek függnek. Reklámtevékenységet nem végeznek, sőt egymillió eurót adományoztak Ukrajnának.

Belső ellenzék

Az ukrán kormányzat döntést támogató tagjai a kabinet intézkedést ellenző csoportjának ellenszenvét váltották ki: az ország saját korrupcióellenes ügynöksége adott ki jelentést arról, nem zárható ki, hogy a kezdeményezés mögött az ukrán gyógyszergyárak állnak, melyek így próbálnak saját országukban monopóliumhoz jutni. Az ukrán gazdasági versenyhivatal is hasonló következtetésre jutott még novemberben. 

Kacska erre hivatalos úton úgy reagált: „tudomásul vesszük ezeket az aggályokat a helyzet normalizálásáért folytatott munkánk során.”

Borítókép: Illusztráció. (Fotó: Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.