Ukrajna vesztésre áll a háborúban

Ukrajna közel sem áll olyan jól a háborúban, mint ahogy azt az amerikai kormány és a nyugati média sugallja – írta elemzésében James G. Rickards befektetési bankár, a CIA volt stratégiai tanácsadója a Daily Reckoning című portálon.

Magyar Nemzet
2023. 01. 08. 19:12
null
Herszon, 2023. január 6. Égõ ház mellett egy férfi egy orosz tüzérségi támadás után a dél-ukrajnai Herszonban 2023. január 6-án. Déltõl az oroszok egyoldalú tûzszünetet hirdettek az ortodox karácsony alkalmából. MTI/AP/LIBKOS Fotó: LIBKOS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ne higgy az Egyesült Államok mindenkori kormányának és a média Ukrajnával kapcsolatos propagandájának. Ukrajna nem nyeri meg a háborút – csúnyán veszítenek” – kezdi elemzését James G. Rickards, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt stratégiai tanácsadója a Daily Reckoning című portálon. A befektetési bankár felteszi a kérdést: „Várjunk csak! Nem inkább az ukrán nyereségekről szóltak a hírek az elmúlt hónapokban, illetve arról, hogy Oroszország visszavonul és csúnya vereséget szenved? Ez a mainstream, ukránbarát narratíva.” 

A stratéga szerint azonban a valóság az, hogy az ukrán nyereségek nagy része az oroszok által gyengén védett pozíciók ellen valósult meg, amelyeket az oroszok gyorsan feladtak, mert nem volt érdemes harcolni a megvédésükért.

„Azok az orosz csapatok (valójában a donbasz milíciák) parancsot kaptak, hogy vonuljanak vissza a megerősített orosz vonalakhoz, míg az űrt betölteni rohanó ukrán erőket orosz tüzérségi bombázások mészárolták le” – magyarázta Rickards, hozzátéve: a legtöbb ember egy háború kimenetelét a területi nyereségek/veszteségek kontinuumán értelmezi, vagyis ha valaki területet veszít, az elveszíti a háborút. A valóságban azonban ez nem mindig ilyen egyszerű.

Mint írja, az oroszok készségesen átengednek területet, hogy később, kedvezőbb körülmények között ismét harcba szálljanak. „Egyszerűen visszaveszik, ha a feltételek kedveznek nekik. Őket elsősorban nem a terület érdekli. Az elsődleges orosz cél az ukrán fegyveres erők ledarálása és megsemmisítése” – vélekedik James G. Rickards. Szerinte ha az ukránok továbbra is az orosz pozícióknak feszülnek, hogy visszaszerezzék a területeket, majd propagandapuccsot hajtsanak végre, az teljesen megfelel az oroszoknak. Ugyanis az oroszok erős tüzérségi válaszcsapással fogják ledarálni a támadó erőket, márpedig a tüzérségi fegyverek sokkal több embert képesek megölni egy háborúban, mint a golyó- vagy a bombatámadások. 

És egyelőre úgy tűnik, az oroszoknak sikerül is felőrölni az ukránokat. A leghitelesebb hírszerzési adatokat idézve Rickards azt írja, 

az ukránok körülbelül 8-10-szer annyi katonát veszítenek a háborúban, mint az oroszok.

Rickards kritizálta továbbá azokat az amerikai törvényhozókat is (republikánusokat és demokratákat egyaránt), akik háborús héjaként a harc meghosszabbítására törekszenek, és az utolsó ukrán katonáig akarnak védekezni az oroszok ellen.

Hozzáfűzte, a háborúval kapcsolatos nyugati álláspontból eddig az látszik, hogy az amerikai kormány még egy ukrán vereség esetén sem állna le, és fennáll a veszély, hogy „folytathatják a konfliktus eszkalálását”. 

Borítókép: Égő ház mellett egy férfi egy orosz tüzérségi támadás után a dél-ukrajnai Herszonban 2023. január 6-án. Déltől az oroszok egyoldalú tűzszünetet hirdettek az ortodox karácsony alkalmából. (Fotó: MTI/AP/Libkos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.