Van-e kettős mérce Trump és Biden dokumentumainak ügyében?

Fél év leforgása alatt az Egyesült Államok korábbi és jelenlegi elnöke is hasonló botrányba keveredett, olyan minősített dokumentumokat találtak nyaralójukban, házukban, irodájukban, amelyeknek semmi keresnivalójuk nem lett volna ott. Arról, hogy hogyan kerülhettek ki az iratok a Fehér Házból, hogy kettős mércét alkalmaz-e a demokrata adminisztráció a nyomozáskor, valamint a történtek hogyan befolyásolhatják a 2024-es elnökválasztást, Csizmazia Gábor Amerikai-szakértőt kérdeztük.

2023. 01. 19. 6:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2022. augusztusában Donald Trump korábbi amerikai elnök mar-a-lagói birtokán házkutatást tartott a Szövetségi Nyomozói Iroda (FBI), melynek során több minősített dokumentumot is találtak. Alig fél évre rá, az új esztendő első napjaiban járta be a nemzetközi sajtót a hír: Joe Biden egyik − már használaton kívüli − irodájában minősített iratokra bukkantak az elnök ügyvédei. − Az esetek újra előtérbe hozzák azokat, az egyébként már régóta létező sajátosságokat az amerikai közéletben, melyek egyfajta szürke zónát képeznek − magyarázta lapunk megkeresésére Csizmazia Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Amerika Kutatóintézetének tudományos munkatársa.

A szakértő rámutatott, ezeket a dokumentumokat általában nem vihetik ki a szövetségi intézményeken kívülre, ugyanakkor a magas rangú tisztviselők − elsősorban elnökök és alelnökök − rendelkeznek valamennyi szabadsággal e téren, azonban ennek foka nincs pontosan szabályozva.

A republikánusok már jóval a Trump-ügyet megelőzően azzal vádolták a demokrata adminisztrációt, hogy visszaél a szövetségi ügynökségek fölött gyakorolt hatalmával, ennek ellensúlyozására képviselőházi többségüket kihasználva vizsgálóbizottságot is indítottak.

A mostani nyomozások formalitásukat figyelembe véve ugyanakkor nem feltétlenül árulkodnak kettős mércéről. − Merrick Garland igazságügyi miniszter Trump és Biden esetében is egy független ügyészt bízott meg az ügy kivizsgálásával − emelte ki a szakértő. Csizmazia Gábor hangsúlyozta, ez azért is fontos, mivel − ellentétben az igazságügyi miniszter alá rendelt többi tisztviselővel − a független ügyészek külön költségvetéssel, külön személyzettel és külön jogosultságokkal rendelkeznek, s nem kötődnek politikailag a mindenkori adminisztrációkhoz. Ennek ellenére az bizonyos, hogy a republikánusok mindkét ügyben több vizsgálatot fognak követelni.

− Trump esetében azon lesz a hangsúly, hogy mennyire volt szakszerű és korrekt az illetékes szövetségi ügynökségek − főként az FBI − fellépése, míg Bidennél a dokumentumok kikerülésének körülményei kerülhetnek középpontba − mutatott rá a szakértő.

A két eset hasonlóságai mellett sok különbség is felfedezhető, ilyen például azok nyilvánosságra hozatalának körülményei. Míg Trump esetében szinte pillanatok alatt végigjárta a világsajtót a dokumentumok híre, addig Bidennél azok november eleji − a félidős választások előtti − felbukkanása és az első híradások közt eltelt több mint két hónap.

− Biden csapata az eljárásnak megfelelően rögtön jelentette a történteket az illetékes hatóságoknak, azonban a kormányzatból a sajtó felé történő tájékoztatás, szivárogtatás kapcsán már erős kontraszt van a két ügy között − magyarázta Csizmazia Gábor. Ez egyébként régre visszanyúló tendencia, republikánus kormányok idején − lásd Trump első közjogi felelősségre vonása − gyakoribbak a szivárogtatások, mint demokrata adminisztrációk esetében.

Ez nem csak az összehangoltságot feltételezi, hanem azt is, hogy efelett a kormányzaton belül elviekben semleges szereplők szemet hunynak

− hangsúlyozta a szakértő.

Az, hogy a két botránynak milyen hatásai lesznek a potenciális elnökjelöltek támogatottságára, még kérdéses. Az elvakult hívek nem valószínű, hogy emiatt hátrálnának ki Trump vagy Biden mögül, azonban a kulcsfontosságú donorok, meghatározó politikai szereplők, politikusok esetében már más a helyzet.

Trump esetében lehetett érezni, hogy augusztusban volt egy törés ezen támogatók körében, amely a félidős választások után még inkább előjött. Az ellentétben jelenleg nem látszik, hogy Biden mögül kihátráltak volna a demokraták

− zárta szavait a szakértő.

Donald Trump támogatói a korábbi elnök mar-a-lagói birtoka előtt, miután az FBI házkutatást tartott Trumpnál. Fotó: Giorgio Viera/Getty Images

Borítókép: a Donald Trump mar-a-lagói birtokán talált minősített dokumentumok (Fotó: US Justice Department)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.