Zelenszkij offshore ügyeivel foglalkozott a német sajtó

Az ukrán elnököt érintő offshore számlákról írt riportot a Die Welt, amelyet a Tűzfalcsoport szemlézett. A cikk kitér a háború előtti időszakra, melyben azt firtatták, mennyi információja lehetett Zelenszkijnek a várható történésekről.

Magyar Nemzet
Forrás: Tűzfalcsoport2023. 01. 06. 10:12
ZELENSZKIJ, Volodimir
Kijev, 2022. január 28. Az ukrán elnöki hivatal sajtószolgálata által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök telefonbeszélgetést folytat Joe Biden amerikai elnökkel Kijevben 2022. január 28-án. Zelenszkij és Biden idén már másodszor egyeztet közvetlenül telefonon. MTI/EPA/Ukrán elnöki hivatal sajtószolgálata Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cikkben taglalt történet egészen 2021 nyaráig megy vissza, amikor az ukrán parlament egy új törvénytervezetet tárgyalt, mely szerint nyilvántartásba vennék az oligarchákat, például vagyonuk, befolyásuk szempontjából, megtiltanák nekik a politikai pártok finanszírozását, megvizsgálnák, van-e monopolhelyzetük az általuk uralt piacon. Az érintettek eltérően reagáltak: Ihor Kolomojszkij együttműködőnek tűnt, Petro Porosenko kénytelen volt eladni három tévécsatornáját, s arról panaszkodott, hogy az új, elfogadott törvény csak azt a célt szolgálja, hogy a hatalom ellenőrizhesse a médiát. A legvagyonosabb ukrán, Rinat Ahmetov pedig úgy kommentálta, hogy ő nem oligarcha, hanem befektető – olvasható a Tűzfalcsoport szemléjében.

Anka Feldhusen kijevi német nagykövet bátor első lépésről beszélt, és szimbolikusnak nevezte az új törvényt. Feldhusen szerint ugyanakkor fontosabb lett volna az igazságszolgáltatás reformjának befejezése és a korrupcióellenes hatóságok megerősítése. Hosszú távon a meglévő intézményeknek több hatáskört kellett volna adni, több támogatást kellett volna kapniuk az oligarchák elleni küzdelemben – kommentált a kijevi német nagykövet.

Ruszlan Rjaboschapka, a Zelenszkij által menesztett főügyész az elmondása szerint azon tűnődött, vajon a törvény a polgárok javát szolgálja-e. Mert ha az oligarcháknak át kell adniuk az ellopott vagyonukat az államnak, akkor itt csakis az elnökről van szó, pontosabban a hatalmának kiterjesztéséről – vélekedett a főügyész.

A Die Welt felidézi azt is, hogy a Panama-iratok elnevezésű botrányos ügy kapcsán Zelenszkij neve is felmerült. 

Egy film is készül a botrányokkal kapcsolatban, melynek bemutatója azért maradt el a meghirdetett időpontban az Ukrainska Pravda szerint, mert az SZBU (Ukrajna hazai hírszerző szolgálata) egyik ügynöke megakadályozza azt. 

Zelenszkij offshore számlái 

Az már 2019-ben kiderült, hogy Zelenszkij offshore számlákat vezetett Cipruson, több üzlettársával egyetemben – olvasható a Tűzfalcsoport szemléjében.

Az ügyletben óriási összegek szerepelnek, többek között egy negyvenmillió dolláros támogatás Kolomojszkij egyik bankjától vagy egy 7,5 millió dollár értékű londoni belvárosi ingatlan.

Az elnökválasztás előtt azonban Zelenszkij átadta részvényeit annak a Szergej Shefirnek, aki ellen később merényletet kíséreltek meg. A Die Welt több kérdést is feltesz az ügyletek kapcsán. Számukra nem egyértelmű a pénzmozgások célja, s így felmerül a kérdés, hogy Zelenszkij az adózást akarta-e így elkerülni vagy Kolomojszkij akarta-e tisztára mosni a pénzeit.

Zelenszkij vehemensen tagadta a pénzmosás vádját, az ukrán adóhatóság pedig bejelentette, hogy kivizsgálta Zelenszkij ügyleteit, de állítása szerint nem talált semmi illegálisat. 

Az ukrán elnök kapcsán a háború kérdése is szóba került, a Die Welt azt találgatja, mennyi információval rendelkezhetett korábban Volodomir Zelenszkij.

Felidéztek egy esetet, amikor 2021 novemberében azt tudakolták Zelenszkijtől, hogy szerinte mekkora a valószínűsége egy nagy háborúnak Oroszországgal. – Szerintem már nyolc éve háborús állapotban élünk. Minden nap kapunk információkat, többek között a partnerországok minket támogató szolgálataitól is – válaszolta akkor Zelenszkij, majd így folytatta: – Még egy hangfelvételünk is van arról, hogy ukránok és oroszok beszélnek Rinat Ahmetov részvételéről egy ukrajnai államcsínyben. 

– Most csak annyit mondhatok, hogy nem vagyok Janukovics. Nem áll szándékomban elmenekülni – fogalmazott Zelenszkij 2021 novemberében.

A teljes cikk Zelenszkij elnök titkos ügyletei címmel a Tűzfalcsoport oldalán olvasható. 

Borítókép:Volodimir Zelenszkij ukrán elnök telefonbeszélgetést folytat Joe Biden amerikai elnökkel Kijevben 2022. január 28-án (Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki hivatal sajtószolgálata)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.