Dollármilliárdokban mérhető a földrengés által okozott anyagi kár

Még a török gazdaság is megézi a természeti katasztrófa következményeit.

2023. 02. 19. 6:50
null
Hatay, 2023. február 17. Összedõlt ház elõtt egy nõ a törökországi Hatayban 2023. február 17-én, tizenegy nappal a Dél-Törökországot és Észak-Szíriát sújtó 7,7-es és 7,6-es erõsségû két földrengés után. A természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma meghaladja a 42 ezret. MTI/EPA/Sedat Suna Fotó: Sedat Suna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre még megbecsülni is nehéz a törökországi földrengés okozta anyagi kárt, de hozzávetőleges számításokat már kiadtak. A Verisk amerikai kockázatelemző szerint a kár minden bizonnyal meghaladja majd a húszmilliárd dollárt, ráadásul ennek csak töredéke, jó ha huszada van biztosítva. Mások ennél sokkal borúsabb képet festenek. 

A törökök gyorselemzése szerint:

  • 70,75 milliárd dollár kár keletkezett az épületekben,
  • 10,4 milliárd dollár esett ki a nemzeti bevételből,
  • 2,91 milliárd dollár veszik el a kimaradt munka miatt,
  • összesen tehát 84 milliárd dolláros kárral kell számolni.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) pedig úgy kalkulált, a természeti katasztrófa akár egy százalékkal is visszavetheti Törökország 2023-as GDP-növekedését. 

A drónnal készült felvétel összeomlott házak romjairól a dél-törökországi Kahramanmarasban 2023. február 17-én Fotó: MTI/EPA/Tolga Bozoglu

Emlékeztettek rá, hogy a gazdasági hatásokat valamelyest kompenzálja, hogy az újjáépítés várhatóan felpögeti majd az építőipart. Hozzátették, a leginkább érintett török–szíriai szakasz főként mezőgazdaságból és könnyűiparból (például ruhagyártásból) élt. A török gazdasági kilátások eddig sem voltak túl fényesek, de korábban így is három százalék körüli növekedést jósoltak.

Az 1999-es 17 ezer életet követelő izmiti földrengés utáni károkat utóbb 51 milliárd dollárosra becsülték, ennél most biztosan jóval nagyobb a pusztítás.

Ráadásul ahogy az Ökumenikus Segélyszervezet helyszínen tartózkodó munkatársa is megerősítette lapunknak, bizonyos térségekben az épületek 50-60 százaléka leomlott, kilencven százalékuk lakhatatlanná vált. Ez azt jelenti, hogy a romokat egyszerűbb ledózerolni, és az egykori település helyén szó szerint egy új várost felépíteni.

A török hatóságok első felmérései szerint tíz tartományban legalább 84 726 épület rongálódott meg.

Recep Tayyip Erdogan török elnök azt ígérte, hogy a munkát haladéktalanul elkezdik, már márciusban nekilátnak az építkezéseknek, és a tervek szerint egy éven belül befejezik. Az új épületeket már mind földrengésbiztosra tervezik.

Bár Törökország a mentéshez kért nemzetközi segítséget, a humanitárius helyzet kezeléséhez még nem. Ettől függetlenül a források előteremtéséhez minden bizonnyal kap majd nemzetközi támogatást, már a Világbank és az ENSZ is tett felajánlásokat. 

Borítókép: Összedőlt ház előtt egy nő a törökországi Hatayban 2023. február 17-én (Fotó: MTI/EPA/Sedat Suna)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.