Házkutatások és vastag pénzkötegek: új részletek a korrupciós ügyről

Egy hónappal az Európai Parlamentben kirobbant korrupciós botrány után a belga Le Soir napilap és a Knack hetilap arra vállalkozott, hogy összefűz néhány szálat az ügy körül, miközben a hivatalos bírói eljárás még csak most kezdődött. Beszámolójukban felidézik a titkosszolgálatok munkájának kezdetét.

Magyar Nemzet
2023. 02. 13. 17:58
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A belga titkosszolgálat tagjai 2022 tavaszán behatoltak Pier Antonio Panzeri brüsszeli otthonába, a volt európai parlamenti képviselő tudta nélkül, ahol óriási készpénzmennyiségre bukkantak. A hálószobában az ágy alatt egy fekete utazóbőröndben nem kevesebb, mint 7601 darab 50 eurós bankjegy volt elrejtve, amelyek összértéke 380 050 euró – írta meg a belga Le Soir napilap és a Knack hetilap.

Ez még nem minden: Panzeri gardróbjában egy digitális kóddal elzárt széfre is rátaláltak. Ebben egy könyv, egy DVD és egy kartondoboz mögé voltak rejtve 50, 100 és 200 eurós bankjegykötegek – mintegy 320 000 euró. Az ügynökök lefényképezték a kincset, és elhagyták a lakást, váratlan látogatásukról semmi sem árulkodott.

A behatolás egy 2021-es nyomozás része volt, miután a belga hatóságokat egy „barátságos európai ország” hírszerzői tájékoztatták arról, hogy az Európai Parlament tisztviselőit megvesztegette a marokkói titkosszolgálat. 

Az értesülésben az állt, a tisztségviselők az anyagi juttatásért cserébe befolyásolják az Európai Parlament nyilatkozatait és állásfoglalásait. 

A Marokkó és Antonio Panzeri családja közötti barátság 2009-re nyúlik vissza, amikor az olasz szocialistát újraválasztották az Európai Parlamentbe, és megnyerte a Magreb-országokkal (Észak-Afrika egyik régiójával) fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttség elnöki posztot, továbbá az EU–Marokkó parlamenti vegyes bizottság társelnökségét.

Panzeri kapcsolata a korrupciós ügyben szintén letartóztatott Francesco Giorgival is régre nyúlik vissza. 

A Milánóban politológia szakon végzett Giorgi még nem volt 23 éves, amikor megkezdte szakmai gyakorlatát az Európai Parlamentben. Itt ismerkedett meg későbbi élettársával, a korrupciós botrány fő gyanúsítottjával, a görög Eva Kailival – akinek azóta búcsút kellett mondania európai parlamenti alelnöki tisztségétől –, és Panzerivel is, aki pártfogásába vette fiatal olasz honfitársát. Amikor 2019-ben Panzeri elhagyta az Európai Parlamentet, Giorgi egy másik képviselő, Andrea Cozzolino asszisztense lett – akit épp pár napja vettek őrizetbe a vesztegetési üggyel kapcsolatban.

Mindeközben Giorgi egykori pártfogóját is támogatta a Fight Impunity nevű brüsszeli nonprofit szervezet vezetésében, amely mint utólag kiderült, begyűjtötte a katari pénzeket. Antonio Panzeri egy kihallgatáson 2019 végét, vagyis a parlamenti mandátumának lejártát követő időszakot nevezte meg a „fizetett együttműködésének” kezdetének Katarral. 

 2019 elején elkezdődött az együttműködés Katarral 

– ismerte el Francesco Giorgi is egy rendőrségi kihallgatáson. 

Pier Antonio Panzeri volt európai parlamenti képviselő. Fotó: Európai Parlament

A szövetségi ügyészség 2022. december 9-én „csapott le” Francesco Giorgira. Mivel élettársa, Eva Kaili mentelmi joga miatt a rendőrség nem kutathatta át otthonukat, türelmesen várták, hogy az olasz férfi kilépjen házuk ajtaján – ekkor foglalták le mobiltelefonját, amely döntő fontosságú volt a nyomozás szempontjából. 

A nyomozók nemcsak Giorgi otthonában jártak, hanem a szocialista európai parlamenti képviselőcsoport több parlamenti asszisztensének, európai köztisztviselőknek, lobbistáknak, valamint különböző nem kormányzati szervezetek, köztük a Fight Impunity irodáiban is. Panzerit pedig megfosztották szabadságától, még aznap őrizetbe vették. 

Még ezen a napon, közvetlenül dél előtt a Le Soir és a Knack hozta a nyilvánosság tudtára a rendőrségi razziák hírét – az információ gyorsan terjedt világszerte. A szövetségi ügyészség megerősítette, hogy nyomozást indított egy Öböl-menti állam által elkövetett korrupció gyanúja miatt, de nem közölte sem Katar nevét, nem is beszélve Marokkóról. Az akció során nemcsak számítógépeket és okostelefonokat foglaltak le, hanem a Panzeri otthonában talált mintegy 600 ezer euró készpénzt. És a legjobb vagy a legrosszabb még hátravan.

 December 9-én délután Brüsszel uniós kerülete olyan volt, mintha egy filmforgatás helyszínévé vált volna.

A történtek miatt megriadt Eva Kaili felvette a kapcsolatot az édesapjával, aki éppen Belgiumba látogatott. Mivel tudta, hogy az élettársánál, Giorginál nagy összegben van otthon készpénz, Kaili segítséget kér az apjától – akit nem sokkal később letartóztattak egybőröndnyi 50 eurós címletű bankjegyekkel.

Miután a görög képviselő mentelmi joga elszállt, a nyomozók házkutatást tarthattak nála. Egytucatnyi rendőrt, akik a korábbi házkutatásokról tértek vissza, újra mozgósítottak. Kaili és Giorgi otthonában további pénzt találtak a hatóságok, amelyet a gyanúsítottak kézipoggyászokba rejtettek. A pénzt 20 és 50 eurós bankjegyekre osztották. Összesen 150 ezer euróról van szó. Kailit még a délután megfosztották a szabadságától, apja szintén börtönben töltött egy éjszakát. Eközben Panzeri lányát és feleségét a belga igazságszolgáltatás kérésére letartóztatták Olaszországban. Jelenleg Panzeri, Kaili és Giorgi is börtönben ül.

Francesco Giorgi és élettársa, Eva Kaili. Fotó: STR

 

Borítókép: Az euróhalmokról készült képek bejárták a világsajtót (Fotó: Anadolu Agency Via AFP)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.