Heteken belül találkozhat a magyar és a svéd delegáció a NATO-csatlakozás ügyében

Szijjártó Péter szerint ironikus, hogy azok várnak el gyors döntést Magyarországtól, akik folyamatosan bírálják hazánkat.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 27. 16:41
Fotó: MARTON_KIRALY
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy-két héten belül sor kerülhet a magyar és a svéd parlamenti delegációk közötti találkozóra a NATO-csatlakozás ratifikációjával és a magyarországi demokrácia helyzetéről szóló alaptalan hazugságokkal kapcsolatos képviselői aggályok tisztázása érdekében − jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Stockholmban. A tárcavezető a svéd hivatali partnerével, Tobias Billströmmel folytatott tárgyalása után arról számolt be, hogy a fő téma Svédország NATO-csatlakozása és annak magyarországi ratifikációja volt.

– Azt tudtam elmondani a kollégámnak, hogy Magyarország kormánya nem véletlenül terjesztette az Országgyűlés elé a ratifikációról szóló előterjesztést, azért tettük ezt, mert támogatjuk

− jelentette ki. − A kormány támogatása tehát elvi alapokon áll és egyértelmű, ennél viszont jóval kevésbé egyértelmű a parlament kétharmados többségét biztosító Fidesz és KDNP képviselőcsoportjainak álláspontja − tette hozzá. Majd hangsúlyozta, hogy a frakciók soraiban számos kétely fogalmazódott meg Svédország és részben Finnország NATO-csatlakozásával kapcsolatban. Ezek egy része védelempolitikai, szakmai kérdésekhez kapcsolódik, amelyek racionális vita útján megoldhatók, ugyanakkor a politikai jellegű aggodalmakat politikai alapon kell kezelni − vélekedett.

Szijjártó Péter jogosnak nevezte egyes parlamenti képviselők azon felvetését, hogy miként vár el egy ország szívességet tőlünk, ha annak politikusai az elmúlt időszakban folyamatosan és következetesen hazugságokat terjesztettek Magyarországról.

– Hogyan várnak el gyors, korrekt, fair döntéshozatalt, amikor az elmúlt időszakban folyamatosan arról hallottunk, hogy Magyarországon nincsen demokrácia, hogy Magyarországon a jogállamiságot nem biztosítjuk, hogy nincs médiaszabadság, hogy az igazságszolgáltatásnak nem biztosított a függetlensége?

− tette fel a kérdést. − Ezek nyilvánvalóan mind hazugságok, mind olyan prekoncepción alapulnak, amely nem igaz − hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a magyar képviselők számára bántó, hogy a demokrácia állapotáról szóló vádakkal a megválasztásuk legitimitását is megkérdőjelezik, ezért diskurzusra van szükség az ügy tisztázására.

– A svéd külügyminiszter kollégám üdvözölte, hogy ezeket a nehéz és bonyolult kérdéseket is őszintén meg tudjuk vitatni, és ígéretet tett arra, hogy közbenjár annak érdekében, hogy a két parlament közötti eszmecsere minél előbb létrejöjjön − mondta Szijjártó. Rámutatott: a parlamenti delegációk közötti találkozóra már egy-két héten belül sor kerülhet.

Az ülésen szó volt a jelenlegi svéd európai uniós elnökség prioritásairól is, és ennek kapcsán a miniszter fontosnak nevezte, hogy az EU legalább úgy támogassa a blokk gazdaságának versenyképességét, mint azt az Egyesült Államok teszi.

Végül arra is kitért, hogy a nemzeti közösségek ügyére Stockholm is legalább akkora hangsúlyt helyez, mind Budapest, így kiemelte a találkozón, hogy elfogadhatatlan az ukrajnai magyar kisebbség jogainak szisztematikus megsértése és leépítése.

– Azt várjuk el Ukrajnától, hogy ezeket a nemzetiségi jogokat, amelyek már egyszer megvoltak a magyar nemzeti közösségnek nyolc-kilenc évvel ezelőtt, egytől egyig adják vissza. Semmi extrát nem kérünk, ezt viszont egészen biztosan igen

− fogalmazott.


Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (balra) és Tobias Billström svéd külügyér (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.