időjárás 17°C Medárd 2023. június 8.
logo

Irdatlan összegű, Lengyelországnak szánt fegyvereladást szavaztak meg Washingtonban

Munkatársunktól
Forrás: MTI
2023.02.08. 08:29 2023.02.08. 11:42
Irdatlan összegű, Lengyelországnak szánt fegyvereladást szavaztak meg Washingtonban

Az amerikai külügyminisztérium jóváhagyta rakétarendszerek eladását legfeljebb tízmilliárd dollár (mintegy 3700 milliárd forint) értékben Lengyelországnak – jelentette be az amerikai védelmi minisztérium kedden.

A Pentagon közlése szerint a terv magában foglal 18 HIMARS mozgékony tüzérségi rakétarendszert, nagy hatótávolságú taktikai rakétarendszerhez (ATACMS) való rakétákat, valamint több mint ezer, irányított rendszerbe illeszkedő rakétát. 

A megállapodás megfelel Lengyelország azon katonai törekvésének, hogy javítsa képességeit, valamint továbbfejlessze együttműködési képességét az Egyesült Államokkal és más szövetségeseivel – olvasható a közleményben. 

A közlésből az is kiderül, hogy az ATACMS-rendszerek esetleges továbbadásához Ukrajnának az Egyesült Államok beleegyezése szükséges. Kijev eddig eredménytelenül kért Washingtontól nagy hatótávolságú taktikai rakétákat.


 

A Pentagon közleménye potenciális eladásról szól, és nem utal arra, hogy bármilyen szállítási szerződés már létrejött volna Lengyelország és amerikai hadiipari szállítók között. 

Lengyelország a hadseregének modernizálására törekszik, miközben régebbi katonai eszközeit az Oroszország indította háborúban védekező Ukrajnának adományozza. Varsó tavaly hozzájárulást kapott az Egyesült Államoktól, hogy 366 darab amerikai Abrams harckocsit vásároljon, majd a megrendelést kiegészítette további ötszáz HIMARS nagy mozgékonyságú, könnyű rakétavető eszközzel. 

Miután a HIMARS-t gyártó Lockheed közölte, hogy csak kétszáz eszközt tud szállítani, a lengyel kormány tavaly októberben megállapodást írt alá Dél-Koreával 288 ott gyártott Csunmu tüzérségi rakétarendszer megvásárlásáról.

Korábban napvilágot látott a hír, miszerint Lengyelország idén a GDP-je négy százalékát fordítaná a védelemre, ezzel kiemelkedne a NATO-tagok közül, s Európa legerősebb szárazföldi hadseregére tenne szert. Mateusz Morawiecki szerint az ország délkeleti szomszédságában zajló konfliktus szükségessé teszi, hogy még gyorsabban felfegyverkezzen az ország.

Borítókép: Amerikai tengerészgyalogos M142-es nagy mozgékonyságú rakétatüzérségi rendszerrel (HIMARS) a Fülöp-szigeteki Tarlac tartományban fekvõő Capasban tartott hadgyakorlaton 2022. október 13-án (Fotó: MTI/EPA/Francis R. Malasig)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.