Iszlám szélsőségesek célkeresztjében a belga rendőrség

A belga rendőrség egyre többször válik szélsőséges fenyegetések célpontjává, 2022 utolsó negyedévében jelentősen megnőtt a rendfenntartó hatóságok elleni megfélemlítések száma – derül ki a belga igazságügyi minisztérium fenyegetéselemzéssel foglalkozó koordinációs egységének (OCAD) csütörtökön közzétett jelentéséből.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 23. 17:41
null
Jakarta, 2023. január 30. Muzulmán tüntetõk jelszavakat skandálva tiltakoznak a stockholmi Korán-égetés ellen Jakartában 2023. január 30-án. Rasmus Paludan svéd-dán bevándorlásellenes politikus, a Kemény Vonal nevû dán radikális jobboldali párt vezetõje az Ankarával Svédország NATO-belépésérõl folytatott tárgyalások ellen tiltakozva január 21-én elégette az iszlám szent könyv, a Korán egy példányát a Törökország stockholmi nagykövetsége közelében tartott tüntetésen, majd január 27-én megismételte tettét egy koppenhágai mecset elõtt. A Korán-égetések miatt a világ számos országában tüntetések zajlanak. MTI/EPA/Mast Irham Fotó: Mast Irham
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tanulmány szerint tavaly a dzsihadista vagy iszlám szélsőségesek általi fenyegetések voltak messze a leggyakoribbak, az összes incidens egyharmadát tették ki. A megfélemlítések alig egytizede származott jobboldali szélsőségesektől, míg a baloldali szélsőséges fenyegetések száma korlátozott maradt. 

A jelentés hozzáteszi, hogy a fenyegetések hatvan százaléka kevésbé súlyosnak minősült, egyharmaduk közepesen súlyosnak, és kevesebb mint egytizedük minősült nagyon súlyosnak.

Az OCAD továbbá megjegyezte, hogy a fenyegetések túlnyomó többsége magányos elkövetőktől származott, és csak húsz százalékuk több személytől, csoportoktól.

A leggyakoribb célpontok konkrét személyek voltak, ezt követték az rendőrség a hadsereg, politikusok, közintézmények, a lakosság és bizonyos közösségek elleni megfélemlítések. Az elkövetők legtöbben a közösségi médián vagy üzenetküldő alkalmazásokon jelentették be szándékaikat – olvasható a jelentésben.

Borítókép: Jakarta, 2023. január 30. Muzulmán tüntetők jelszavakat skandálva tiltakoznak a stockholmi Korán-égetés ellen. (Fotó: MTI/EPA/Mast Irham)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.