Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Joe Biden ravaszul kicsikarta a republikánusokból azt, amit hallani akart

Amíg a demokraták egy megfontolt és mérsékelt elnökként láttak Joe Bident évértékelő felszólalásában (State of the Union address), addig a republikánusok unalmasnak és hazugnak. Az elnök ötvenéves politikai tapasztalatát mutatja, hogy a mikrofonokkal és kamerákkal teli teremben ki tudta csalni a republikánusokból azt, amire éppen szüksége volt. Donald Trump korábbi republikánus elnök is reagált Biden szavaira.

2023. 02. 08. 19:51
BIDEN, Joe; HARRIS, Kamala; McCARTHY, Kevin
Washington, 2023. február 8. Joe Biden demokrata párti amerikai elnök évértékelõ beszédet mond a kongresszus két házának ülésén a törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban 2023. február 7-én. Mögötte Kamala Harris amerikai alelnök (b) és Kevin McCarthy, a képviselõház republikánus elnöke. MTI/EPA/Michael Reynolds Fotó: Michael Reynolds
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Politikai lózungok emlékezetes mondatok nélkül”; „Biden elnökként lépett fel, miközben ravaszul kihasználta az élő televíziós közvetítést, hogy a republikánusoktól kicsalja az egészségügyi- és társadalombiztosítás költségvetés megtartásának az ígéretét”; „Trumptól ügyesen eltanulta az »elfeledett munkásosztály« említését, de sikerek hiányában ignorálta a jelent, inkonzisztens kijelentéseket tett és csak a jövőre, a győzelemre fókuszált” – mondta el a véleményét három elismert politikai beszédíró a Fox News amerikai hírtelevíziónak Joe Biden amerikai elnök képviselőházban elmondott minapi beszédét követően.

Az amerikai elnök évértékelő és a következő év főbb pontjait áttekintő beszéde (State of the Union address) megosztotta az amerikai közbeszédet. A demokraták „mérsékeltnek és a függetleneket megszólító” beszédnek írták le az elnök 72 perces monológját, amelyben a kétpárti összefogás hangsúlyozását és Amerika sikerét hallották.

Eközben a republikánusok „unalmasnak, túl hosszúnak és hazugnak” tartották a hallottakat, mondván, az elnök féligazságokat mondott, és például nem avatta be az amerikai népet abba az „áldozathozatalba”, amely a Kínával való konfrontációhoz szükséges.

Joe Biden a beszéde során együttműködésre szólította fel a pártokat, szolidaritásáról biztosította a háborúban álló Ukrajnát, miközben Pekingnek azt üzente, hogy „versenyt és nem konfliktust” akar. 

Eredményként jelölte meg: a munkahelyteremtést, illetve az infláció, a rendőrségi erőszak, az üzemanyag- és az energiaárak csökkentését, valamint megismételte a támadó kézifegyverek betiltására vonatkozó követelését is.

Az elnök féligazságai

Noha Biden büszkén jegyezte meg, hogy 1700 milliárd dollárral csökkentette a szövetségi költségvetés hiányát, azt már nem tette hozzá, hogy a tavalyi évben a kongresszus már nem adott  az állampolgároknak „ingyenpénzt” a koronavírus miatt, így a korábbiakhoz hasonló hiány sem keletkezett a költségvetésben. Biden 27,8 ezer milliárd dolláros adóssággal vette át az elnöki széket, amely – a kongresszus adatai szerint – mára 31,4 ezer milliárd dollárra nőtt.

Az elnök büszkén jelentette be, hogy 12 millió munkahelyet teremtett. Azonban árnyalja kijelentését, hogy a koronavírus „eltűnésével” a bezárt üzletek újranyitottak és visszavették korábban kirúgott alkalmazottaikat.

Az infláció leküzdésében végzett „munkáját” kritikusai szerint valójában a koronavírus után helyreállt beszállítói hálózat és az orosz–ukrán háború negatívumait kevésbé érző amerikai piac megnyugvása eredményezte.

A republikánus válasz

A Republikánus Párt válaszát az ország legfiatalabb kormányzója, Sarah Huckabee-Sanders kézbesítette. A politikus bírálta a demokratákat, mondván két év alatt lerombolták az ország biztonságát – utalva a súlyos határválságra és a kábítószer-túladagolások okozta halálozásokra. A kulturális megosztottságról szólva elmondta, hogy „a Biden-adminisztrációt jobban érdekli a woke-ideológia, mint az amerikaiak cudar valósága” – hangsúlyozta a családok, a tisztes jövedelem, a veteránok és a közösségek megbecsülésének a fontosságát.

Donald Trump korábbi republikánus elnök is reagált Biden beszédére, videóüzenetében ígéretet tett arra, hogy „minden krízist és katasztrófát, amelyet Biden okozott” helyreállít második elnöki ciklusa során.

 A republikánus politikus a határvédelem fontosságát és a családok megélhetésének a biztosítását emelte ki, amelyekben szerinte Biden elbukott.

Biden „elfelejtette” említeni

Noha a diákhitel terhét részben csökkentő tervek Joe Bidenhez kötődnek, az adminisztráció eddig nem tudta végrehajtani a programot, így az elnök erről „elfelejtett” említést tenni. Biden kifejezetten kerülte Donald Trump nevének kiejtését, elemzők szerint a Fehér Ház „nagy hangsúlyt helyez” a volt elnök nevének kikerülésére – főképp azért, hogy ne adjanak teret neki, és így lesöpörjék őt a politikai napirendről.

Biden a kínai hírszerző léggömbről sem beszélt érdemben, szakértők szerint azért, mert azzal csak magára „húzta” volna a kritikákat arról, hogy az adminisztráció egyáltalán miért hagyta, hogy a ballon átrepüljön a fél ország felett.

Az elnök a kudarcos afganisztáni kivonulásról és az iráni atomalku helyreállításáról sem szólt; összességében kifejezetten kerülte a külpolitikát, részben a kudarcok, részben pedig az amerikai választók preferenciái miatt. 

A demokraták „az elmúlt két éve győzelmi beszédeként” tekintettek a felszólalásra, amelyet sokan Biden 2024-es elnöki indulásának az előszelének jellemeztek.

A Pew Research Center friss felmérése szerint az amerikaiak háromnegyede továbbra is aggódik a magas árak miatt, miközben egyre többen vélik úgy, hogy Washington „túl sok támogatást” nyújt Kijevnek. Mindeközben a költségvetési hiány csökkenését már 57 százalék támogatja – 12 százalékponttal többen, mint egy évvel korábban. Míg a bevándorlás, a bűnözés, a drogliberalizáció, a rendőri erőszak kérdése és a Biden család körüli vizsgálat a pártok mentén osztja meg a társadalmat.

Borítókép: Joe Biden demokrata párti amerikai elnök évértékelő beszédet mond a kongresszus két házának ülésén a törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban 2023. február 7-én. Mögötte Kamala Harris amerikai alelnök (balra) és Kevin McCarthy, a képviselőház republikánus elnöke (Forrás: MTI/EPA/Michael Reynolds)
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.