Kanadában is megtiltják a TikTok használatát

Az Egyesült Államok, India és az Európai Bizottság után Kanada is letiltja a TikTok kínai közösségimédia-alkalmazás használatát a hivatalos, kormányzati eszközökön adatvédelmi aggályokra hivatkozva. Noha konkrét bizonyítékokat nem tudtak felmutatni, a kanadai döntést elővigyázatossági okokból hozták meg, a cég adatkezelési szabályozására mutatva.

Magyar Nemzet
2023. 02. 28. 8:02
A TikTok alkalmazás ikonja egy okotelefonon
A TikTok alkalmazás ikonja egy okotelefonon (Fotó: flickr.com / Solen Feyissa) Fotó: flickr.com / Solen Feyissa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiberbiztonsági aggályokra hivatkozva a kanadai kormány letiltja a TikTok kínai közösségi média alkalmazás használatát a hivatalos, kormányzati eszközökről. A kiadott közlemény értelmében a mai napon „a TikTok alkalmazást eltávolítjuk a kormány által kibocsátott mobileszközökről. Ezen eszközök felhasználói számára az alkalmazás letöltése a jövőben is korlátozás alá kerül. A TikTok felülvizsgálatát követően megállapításra került, hogy az alkalmazás elfogadhatatlan kockázatot jelent az adatvédelemre és a biztonságra nézve”.

Hozzáteszik: a döntés elővigyázatossági okokból született, különös tekintettel a mobileszközökről gyűjtött információkra vonatkozó jogi szabályozással kapcsolatos aggályokra, a döntés összhangban áll nemzetközi partnereink megközelítésével is. 

Ugyanakkor elismerik, hogy „jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy az alkalmazás kormányzati információkat veszélyeztetett volna”.

A TikTok szóvivője csalódottságát fejezte ki a döntést illetően. A cég visszautasította a vádakat, és amellett érvelt, hogy a kínai kormány nem fér hozzá az általuk kezelt adatokhoz. Hozzátették: mindig készek tárgyalni a biztonsági aggályokról is.

Mint arról lapunk is beszámolt korábban, a múlt héten az Európai Bizottság ugyancsak biztonsági aggályokra hivatkozva 32 ezer dolgozójának és munkatársának tiltotta meg a TikTok kínai közösségimédia-alkalmazás használatát. Az uniós irányelvben azonban a személyes mobileszközökön is megtiltotta a TikTok használatát, amennyiben azon hivatali munkát is végeznek a dolgozók. Az uniós testület ugyancsak kibervédelmi aggályokra hivatkozott.

Az Egyesült Államokban szövetségi szinten már tavaly decemberben letiltották a TikTokot az összes szövetségi kormányzati eszközről hírszerző tevékenységre hivatkozva, míg a Fehér Ház hétfői bejelentésében harminc napot adott a kormányzati szerveknek, hogy töröljék a kínai alkalmazást a rendszerükről. Több amerikai egyetem letiltotta a TikTok használatát a rendszerén, hasonlóan tett több ázsiai ország, köztük India is.

A TikTok ellen jelenleg Írországban folyik vizsgálat az európai adatvédelmi hatóság részéről az európai polgárok adatainak Kínába történő esetleges jogellenes továbbítása ügyében.

 

Borítókép: a TikTok alkalmazás ikonja egy okotelefonon (Fotó: Flickr.com/Solen Feyissa)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.