Katar sem kér a rovaralapú élelmiszerekből

A rovaralapú termékek nem felelnek meg az iszlám által megengedett (halal) étkezés szabályainak, ezért tilos azok fogyasztása – írta csütörtök esti közleményében a katari egészségügyi minisztérium.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 03. 16:06
null
Brüsszel, 2017. június 9. Tenyészpéldányokat mutat a Little Food tücsöktenyésztõ belga vállalkozás munkatársa a cég brüsszeli telepén 2017. június 9-én, az ötszáz négyzetméteren kialakított üzem megnyitását megelõzõ sajtónapon. A tulajdonosok reményei szerint a törzsállomány pár éven belül eléri a havi három tonnás termelési hozamot. Az emberi fogyasztásra szánt, szárított formában forgalmazott rovarokat szendvicsekhez, pástétomkészítéshez vagy önmagukban fogyasztva ajánlják. (MTI/EPA/Olivier Hoslet) Fotó: OLIVIER HOSLET
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az illetékes vallási hatóságok véleménye alapján tilos a rovarok vagy a rovarfehérjéket tartalmazó élelmiszerek fogyasztása, mely egybecseng az Öböl Menti Arab Államok Együttműködési Tanácsának (GCC) szabályozásaival is – pontosított közleményében a minisztérium.

A közlemény szerint a bejelentést az indokolta, hogy egyes országok elfogadták a rovarok élelmiszerként való hasznosítását.

Az Európai Bizottság például január elején engedélyezte a lisztkukac és a házi tücsök étkezési célú felhasználását. Az Európai Unió eddig négy rovart fogadott el új élelmiszerként.

A rovarok régóta olcsó fehérjeforrást jelentenek a világ bizonyos közösségei számára, és fogyasztásuk alternatívát jelenthet a hússal, valamint egyéb, az üvegházhatású gázok mértéktelen kibocsátásával járó élelmiszerekkel szemben.

Muszlim teológusok szerint az iszlám nem tiltja egyértelműen a rovarok fogyasztását. A hittudósok többsége halal, azaz megengedett élelmiszernek tartja a sáskát, mert a Koránban említést tesznek róla, míg mások tisztátalan állatoknak tekintik a rovarokat.

Borítókép: A Little Food tücsöktenyésztő belga vállalkozás munkatársa a cég brüsszeli telepén tenyészpéldányokat mutat 2017. június 9-én, az ötszáz négyzetméteren kialakított üzem megnyitását megelőző sajtónapon. A tulajdonosok reményei szerint a törzsállomány pár éven belül eléri a havi háromtonnás termelési hozamot. Az emberi fogyasztásra szánt, szárított formában forgalmazott rovarokat szendvicsekhez, pástétomkészítéshez vagy önmagukban fogyasztva ajánlják (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.