„Antiszemita, Putyin-mentegető, hazug” – így nevezik Roger Waterst zenésztársai

Újra áll a bál a Pink Floyd alapító tagjai között. A véleményét kendőzetlenül vállaló korábbi frontember, Roger Waters került egykori társai támadásainak középpontjába, miután egy interjúban a fősodortól eltérő álláspontot fogalmazott meg az ukrajnai háborúval, valamint Izraellel kapcsolatban. Az énekes a háború kezdete óta rengeteg kritikát kapott kijelentései miatt.

Magyar Nemzet
2023. 02. 09. 13:58
Roger Waters In Concert - New York, NY
NEW YORK, NEW YORK - AUGUST 30: Roger Waters performs at Madison Square Garden on August 30, 2022 in New York City. Theo Wargo/Getty Images/AFP (Photo by Theo Wargo / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) Fotó: Getty Images via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyebek mellett antiszemitának, Putyin-mentegetőnek, hazugnak és tolvajnak nevezte Polly Samson, a Pink Floyd szövegírója Roger Waterst, a világhírű zenekar alapítóját Twitter-bejegyzésében. Véleményét osztotta Samson férje, a szintén alapító tag és gitáros David Gilmour is, akinek kapcsolata már évtizedek óta rossz Waterssel, többek közt utóbbi világpolitikai fejleményekkel kapcsolatos, a fősodortól gyakran eltérő álláspontja miatt.

A mostani összetűzés Waters Berliner Zeitungban megjelent interjújában elhangzó kijelentéseire vezethető vissza. 

Az énekes Vlagyimir Putyin orosz elnököt óvatosan kormányzó, konszenzussal születő döntéseket hozó vezetőnek nevezte, valamint Izraelt és az izraeli vezetőket népirtással vádolta Palesztinával folytatott politikájukkal kapcsolatban. 

Az énekes hamarosan Németországban fog fellépni, koncertje azonban társadalmi ellenállást váltott ki korábbi kijelentései miatt. Az említett interjúban úgy fogalmazott, az izraeli lobbi akarja megakadályozni németországi fellépését. Emellett az énekes azt is nehezményezte, hogy Gilmour és Nick Mason – a Pink Floyd dobosa – az orosz offenzíva megindulását követően Andrij Klivnyuk ukrán zenésszel készítettek háborúellenes dalt.

Waters szintén Twitteren reagált Samson bejegyzésére, lázítónak és tévesnek nevezte a vádakat, valamint arról is beszámolt, hogy ügyvédével konzultál a további lépésekről.

Ellentmondásos álláspont

Az énekes körül az ukrajnai háború kirobbanása óta „izzik” a levegő, legutóbb az keltett nagy felháborodást, hogy Oroszország mellett szólalt fel az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt. – Oroszország ukrajnai inváziója törvénytelen volt. A lehető leghatározottabban elítélem. Emellett az orosz invázió nem volt provokáció nélküli, ezért a lehető leghatározottabban elítélem a provokátorokat is – hangsúlyozta Waters. 

Felszólalása miatt Ukrajna ENSZ-nagykövete sajnálatát fejezte ki a Pink Floyd rajongóknak, hogy az egykor imádott rocksztár mára már nem több, mint egy újabb tégla az orosz dezinformáció és propaganda falában – utalva a zenekar ikonikus dalára.

Waters álláspontja egyébként – a vádak ellenére – nem egyértelműen oroszpárti az ukrajnai háborúval kapcsolatban, sőt. Szeptemberben nyílt levelet címzett Vlagyimir Putyinnak, amelyben egy ponton úgy fogalmazott, hogyha az orosz elnök egész Európát le akarja rohanni, akkor – finomabban fogalmazva – menjen a fenébe. Az énekes Olena Zelenszka ukrán first ladynek is írt levelet a közelmúltban – emiatt lengyelországi fellépését törölték is –, amelyben az ukrán extrém nacionalistákat tette felelőssé a háborúért. Ezek mellett korábban Putyint gengszternek, Joe Bident háborús bűnösnek nevezte Waters, valamint tavaly októberben a Rolling Stones magazinnak nyilatkozva arról beszélt, hogy neve szerepel a hírhedt ukrán halállistán.

Borítókép: Roger Waters (Fotó: AFP/Getty Images/Theo Wargo) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.