Őrizetbe vett török vállalkozók, akiknek az épületei összedőltek a földrengésben

Sorra tartóztatják le az építési vállalkozókat és munkatársaikat Törökországban: a múlt heti, több mint 37 ezer halálos áldozattal járó törökországi és szíriai földrengés óta eddig 163 török vállalkozó ügyében indult eljárás, 113 ellen elfogatóparancsot is kiadtak, többeket már őrizetbe vettek, amiért olyan épületeket húztak fel, melyek nem élték túl a katasztrófát. A földrengés során ugyanis dominóként dőlt össze több ezer épület. Más épületek azonban állva maradtak, de súlyos károkat szenvedtek: többségüket lebontják, mert kiderült, nem a biztonsági előírásoknak megfelelően húzták fel őket.

2023. 02. 14. 17:32
null
Kahramanmaras, 2023. február 13. Összedõlt ház romjai mellett alszik egy férfi a törökországi Kahramanmarasban 2023. február 13-án, hét nappal a Dél-Törökországot és Észak-Szíriát sújtó 7,8-es erõsségû földrengés után. A természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma meghaladja a 35 ezret. MTI/AP/Halil Hamra Fotó: Halil Hamra
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Becslések szerint a 25 ezret is meghaladhatja azon épületek száma, amelyek a múlt heti törökországi földrengés során összedőltek, és több mint 170 ezer épületben keletkezhettek súlyos károk – utóbbiak közül többet le is kell bontani, mert mint kiderült, nem felelnek meg a biztonsági előírásoknak, emiatt életveszélyessé, használhatatlanná váltak. Eddig több mint 160 ember ellen indítottak eljárást a török hatóságok, mert az épületek nem feleltek meg a legújabb építkezési előírásoknak, a török igazságügyi minisztérium pedig vizsgálati egységeket is felállít, hogy minden olyan építkezési vállalkozó ellen, aki nem tartotta be az épületek felhúzásakor a törvényeket, eljárást indítsanak.

Az őrizetbe vettek között van például Yavuz Karakus és Sevilay Karakus, akik több mint 17 ezer dollárnyi készpénzzel akartak Grúziába menekülni, mindkettőjüket az isztambuli repülőtéren fogták el. Yavuz Karakus ugyanakkor azt mondta: „tiszta a lelkiismeretem. Negyvennégy házat építettem, négy omlott össze. Mindent szabályszerűen csináltam.”

Egy másik épületre dőlt ház a törökországi Golbasiban 2023. február 13-án, hét nappal a Dél-Törökországot és Észak-Szíriát sújtó 7,8-es erősségű földrengés után. Fotó: Francisco Seco/ MTI/AP

1999 – Modern építési szabályzatok bevezetése

Törökországban az 1999-es izmiti földrengés hozott fordulópontot az építőiparban: a több mint 18 ezer halálos áldozattal és közel 49 ezer sebesülttel járó katasztrófa után két alkalommal, 2007-ben és 2018-ban is módosították az építési előírásokat azzal a céllal, hogy azokban a régiókban, ahol fennáll a fölrengés veszélye, stabilabb és biztonságosabb épületeket húzzanak fel. Szakértők szerint bár a földrengés erős volt, ha az építési vállalkozók betartják a szabályokat, nem keletkezett volna ekkora kár az ország déli területein. A 2018-ban bevezetett szigorítások például kimondják, hogy a földrengés által veszélyeztetett térségekben a betonfalakat acélrudakkal kell megerősíteni.

Miért omlottak össze az új épületek a földrengések során?

A közösségi oldalakon nagy port kavart, hogy olyan épületek is elpusztultak vagy súlyosan megsérültek, melyeket nemrégiben még úgy hirdettek, hogy már az új előírásoknak megfelelően földrengésbiztosak.

„Azok, amelyek falai teljesen leomlottak, olyan épületek lehettek, melyeket még gyengébb minőségű anyagból építettek. A többemeletesek viszont mint a kártyavár, úgy dőltek össze, ezeket minden bizonnyal nem úgy tervezték, hogy ellenálljon egy földrengésnek” – magyarázta a The Guardian brit napilapnak Henry Bang, a brit Bournemouth Egyetem geológusa. A lapnak Ian Main, az Edinburgh-i Egyetem professzora is rámutatott: „a megrongálódott épületek képeit elnézve egyértelmű, többségüket nem úgy tervezték, hogy a nagyon erős földrengés alatt is állva maradjanak”.

Hozzátette: ilyen mértékű pusztulás általában akkor fordul elő, ha a falak és a talpazat nincs megfelelően rögzítve egymáshoz, ráadásul ha összeomlanak, a betonlapjai is szó szerint egymásra esnek, minimálisra csökkentve az összeomláskor az épületben tartózkodók túlélési esélyeit.

Egyetértenek az elemzők abban is, hogy nem csak az utóbbi években felhúzott épületekkel volt probléma, hanem a régebbiekkel is, melyeket nem építettek át vagy erősítettek meg az új építkezési előírásoknak megfelelően. A katasztrófa sújtotta területeken emiatt több épületet is el kellett bontani. „Az épületek lebontása egyértelműen hiányosságra vagy valamilyen hibára utal” – magyarázta a Hürriyet török napilapnak Nusret Suna, az isztambuli építőmérnöki kamara igazgatótanácsának alelnöke.

Mi az az építési amnesztia?

Elemzők egy másik okot is emlegetnek annak kapcsán, hogy miért okozhatott ekkora pusztítást a földrengés, mégpedig az építési amnesztiát. 2018-ban ugyanis Ankara a gazdasági növekedés értelmében amnesztiát adott azoknak a vállalkozóknak, akik korábban nem tartották be a biztonsági előírásokat a munkálatok során. A The New York Times amerikai napilap értesülései szerint az intézkedés több mint 438 ezer embert érintett, akik az amnesztia nélkül nem tudták volna befejezni építkezési munkálataikat. A közvélemény egy része nem tartja kizártnak, hogy ehhez a hatóságok lefizetésére is szükség volt.

Mentőalakulat tagjai egy romeltakarítást végző munkagép mellett a dél-törökországi Kahramanmarasban 2023. február 14-én. Fotó: Tolga Bozoglu/MTI/EPA

Mekkora lehet a földrengés okozta kár?

Noha pontos adatok nincsenek arra vonatkozóan, mennyibe fog kerülni Ankarának a katasztrófa sújtotta városok újjáépítése, az első becslések már megjelentek. A török vállalkozásokat összefogó szövetség hétvégi jelentése szerint 84,1 milliárd dollárba kerülhet az újjáépítés: ez az összeg tartalmazza a lakóházak felhúzását, az infrastruktúra helyreállítását, valamint otthontalanná váltak százezreinek ellátását. Recep Tayyip Erdogan török elnök ígéretet tett arra, hogy egy éven belül újjáépítik az elpusztított épületeket. Mindezek mellett pedig nem kizárt, hogy a török építőiparban újabb szigorítások lépnek életbe a jövőben, amely egy újabb tétel a földrengés okozta károk számláján.

Borítókép: Összedőlt ház romjai mellett alszik egy férfi a törökországi Kahramanmarasban 2023. február 13-án, hét nappal a Dél-Törökországot és Észak-Szíriát sújtó 7,8-es erősségű földrengés után (Fotó: MTI/AP/Halil Hamra)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.