Pszichiátert javasolt Németh Zsolt a szlovák külügyminiszternek

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke pozsonyi látogatása során fejezte ki aggodalmát Rastislav Kácer szlovák külügyminiszterrel kapcsolatban, aki az elmúlt hetekben magyar területi követeléseket emlegetett. A magyar fél elutasította a feltételezést, korábban pedig már be is kérette a budapesti szlovák nagykövetet az ügyben.

Magyar Nemzet
Forrás: Új Szó, Ma7, MTI2023. 02. 21. 10:42
Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke Pozsonyban, a visegrádi országok parlamentjei külügyi bizottságainak találkozóján 2023.02.20-án. (Fotó: Németh Zsolt / Facebook)
Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke Pozsonyban, a visegrádi országok parlamentjei külügyi bizottságainak találkozóján 2023.02.20-án. (Fotó: Németh Zsolt / Facebook)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Jól ismerem Kácer urat, hiszen budapesti nagykövet volt, többször találkoztam vele. Azt kell mondanom, rendkívüli mértékben aggódom az ő mentális egészségéért. És tanácsolom, hogy nagyon sürgősen keressen fel egy pszichiátert” – idézte az Új Szó magyar nyelvű szlovákiai lap Németh Zsoltot, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnökét.

A magyar politikus újságírói kérdésre fejtette ki aggodalmait Rastislav Kácer szlovák külügyminiszter kapcsán, aki az elmúlt hetekben magyar területi követelésekről beszélt Szlovákia vonatkozásában, mondván, ha „Oroszország sikeresen elfoglalta volna Ukrajnát, akkor Magyarország is területi igényéket jelentett volna be Szlovákiával szemben”.

Németh Zsolt hozzátette:  a magyar kormány egyértelműen elutasította a tárcavezető kijelentéseit, és bekérette a budapesti szlovák nagykövetet.

Az Új Szó kérdésére Németh Zsolt úgy válaszolt, hogy „lázálom” minden ilyen kijelentés, ugyanis Magyarország és Szlovákia viszonyát nemzetközi szerződések egyértelműen meghatározzák. Hozzátette:

 a magyarok és szlovákok egymás számára nem veszélyt, hanem szövetségest jelentenek

Németh Zsolt a visegrádi országok parlamentjei külügyi bizottságainak találkozója miatt utazott Pozsonyba. A tárgyalásokról beszámolva elmondta: az elmúlt egy év során a háború némileg „megrángatta” a visegrádi együttműködést, ám örvendetesnek tartja, hogy a jelek szerint ezek a „hullámok” eltűnőben vannak.

Kiemelte: a V4-es együttműködésnek nagyon sokszor keltették már „halálhírét”, de mindig feltámadt, jelenleg pedig „a visegrádi együttműködés köszöni szépen, jól van.”

Az elkövetkezendő időszakban erőfeszítéseink arra fognak irányulni, hogy a konnektivitás jelszava alatt megpróbáljuk a visegrádi országokat minél több vonatkozásban összekapcsolni

– idézte a magyar politikust az MTI.

Rámutatott: ennek legfőbb haszonélvezői Dél-Lengyelország, Észak-Csehország, Dél-Szlovákia és Észak-Magyarország lehetnek.

Megjegyezte: utóbbi területen az elmúlt években nagyon komoly eredményeket sikerült elérni, és újabbak vannak célközelben, mint például két új Duna-híd, amelyek közül az egyik Dunaszerdahely magasságában lesz, a másik pedig Esztergom és Párkány között.

A külügyi bizottság elnöke elmondta: az összeköttetések építése mellett a visegrádi együttműködés másik kulcsfontosságú feladata a közös fellépés a külső szereplők – különös tekintettel az Európai Unió – irányában. Emlékeztetett: a migránsok újraelosztási kvótái már megvalósultak volna, ha 2016-ban nincs szoros együttműködés a V4-es országok között. Rámutatott: mind a négy ország növeli befolyását, ha közösen tudnak fellépni azokban a kérdésekben, amelyekben egyetértenek, mint például a Nyugat-Balkán európai integrációja.

Elmondta: a háború velejárója, hogy úgy tűnik, megszületett a felismerés az EU-ban, hogy a megoldás az unió bővítése lehet. Ez tapasztalható Albánia és Észak-Macedónia esetében is a tagjelölti státus megadásában.

A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség beszámolója szerint a pozsonyi találkozón a külügyi bizottságok vezetői az ukrajnai háború kapcsán egyetértettek abban, hogy az orosz agresszió elfogadhatatlan, ugyanakkor konstatálták, hogy a konfliktus befejezésének mikéntjéről eltérnek a nézeteik.

Korábbi kormányfőt előz meg a felvidéki magyar politikus: Szeptember végén tartják Szlovákiában a parlamenti választásokat, amely kapcsán a Ma7 magyar nyelvű szlovákiai lap szemlézte a Focus közvélemény-kutatását. A felmérésben résztvevők Peter Pellegrini korábbi miniszterelnököt tartják a legmegbízhatóbb politikusnak 42 százalékkal, őt Zuzana Caputová szlovák államfő követi 39 százalékkal. Caputová megválasztása óta ezzel mintegy húsz százalékot veszített a népszerűségéből. Robert Fico, korábbi kormányfő, a Smer–SD párt elnöke a harmadik 33 százalékkal. A Ma7hangsúlyozza, hogy a listán Forró Krisztián, a felvidéki Szövetség magyar kisebbségeket képviselő párt elnöke is szerepelt, 11 százalék támogatást kapott. A lap hozzáteszi: a megbízhatósági listára magyar politikusoknak nehéz felkerülni, mivel jelenleg nincs magyar párt a szlovák parlamentben, és ezért a Szövetség politikusainak elenyésző a médiaszereplése szlovák kollégáikéval szemben.

 

Borítókép: Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke Pozsonyban, a visegrádi országok parlamentjei külügyi bizottságainak találkozóján 2023. február 20-án (Fotó: Németh Zsolt/Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.