Rengeteg a kiskorú a harcok miatt menekülők között Kongóban

Az országba látogató Ferenc pápa egyik programját is le kellett mondani a veszélyek miatt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 02. 12:55
FERENC pápa
Kinshasa, 2023. február 1. Ferenc pápa a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részét uraló erõszakcselekmények áldozataival találkozik a fõváros, Kinshasa apostoli nunciatúráján 2023. február 1-jén, kongói apostoli látogatásának második napján. MTI/EPA/Vatikáni Média Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alig egy nap alatt több mint 122 ezer ember, köztük nagyon sok gyerek kényszerült elhagyni otthonát a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén a kormányerők és az M23 nevű milícia január végén kirobbant összecsapásai miatt – jelentette be helyi idő szerint szerdán a Save the Children nevű segélyszervezet.

Tekintettel arra, hogy az afrikai ország lakosságának 53 százaléka gyerek, becslések szerint mintegy 65 ezer kiskorú belső menekültről tudni – tette hozzá a szervezet az ENSZ becsléseire hivatkozva.

Az Észak-Kivu tartományban január 24-én kezdődött, egy napon át tartó összecsapások nyomán vélhetően további menekülthullámokra lehet számítani. Az északkelet-kongói Ituri tartományból szintén harcokat jelentettek: az utóbbi hat hétben az erőszakcselekményeknek az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint több mint 200 civil áldozata volt.

Az UNHCR hozzátette, hogy a harcok során több egészségügyi központot kiraboltak, így a helyiek orvosi ellátása is veszélybe került.

A Kongói DK keleti része a világ egyik legveszélyesebb térségének számít: amerikai becslések szerint körülbelül 130 különböző fegyveres milícia aktív a területen, és gyakoriak a kínzások és a nemi erőszak is.

Kedden az országba érkezett Ferenc pápa, aki Kinshasában bemutatott miséjén a fegyveres konfliktus lezárása érdekében kölcsönös megbocsátásra buzdított, és találkozott a Kelet-Kongóból elmenekültek egy csoportjával is.

Az egyházfő az eredeti tervek szerint ellátogatott volna az ország keleti részén fekvő Gomába is, ám a térségben kiújuló erőszakhullám miatt az utat lemondták.

Borítókép: Ferenc pápa a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részét uraló erőszakcselekmények áldozataival találkozik a főváros, Kinshasa apostoli nunciatúráján 2023. február 1-jén, kongói apostoli látogatásának második napján (Fotó: MTI/EPA/Vatikáni Média)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.