Tajvan és Japán is lelőné a kémléggömböket

Tajvan le fog lőni minden olyan feltételezett katonai légi eszközt, amely Kína felől közelít a sziget felé – jelentette be Huang Ven-csi vezérőrnagy, a tajvani vezérkar hírszerzési ügyekben illetékes helyettes parancsnoka. Hozzátette: még nem láttak Peking által küldött kémléggömböket a tajvani vizek felett.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 14. 18:00
PELOSI, Nancy
Kína, 2022. augusztus 8. A kínai állami Hszinhua hírügynökség által közreadott képen a kínai Népi Felszabadítási Hadsereg (PLA) gépei a levegõben a Tajvan szigete körül tartott harci gyakorlaton 2022. augusztus 7-én. Kína szuverenitása megsértésének tekinti Nancy Pelosi amerikai képviselõházi elnök augusztus 3-i tajvani látogatását, és a válaszul kezdett hadgyakorlatokat augusztus 8-án meghosszabbította a Tajvan körüli tengereken és légtérben. MTI/AP/Hszinhua Fotó: Li Ping-jü
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Észak-Amerika felett megsemmisített titokzatos légi eszközökkel kapcsolatban újságíróknak nyilatkozva Huang Ven-csi vezérőrnagy, a tajvani vezérkar hírszerzési ügyekben illetékes helyettes parancsnoka elmondta, hogy Tajvan résen van, ami a légtérsértéseket illeti, de még nem látták jelét ennek.

A tábornok szerint eddig mindössze meteorológiai megfigyelést szolgáló léggömbökkel találkoztak. Ezek viszonylag kis méretű és könnyű eszközök, amelyek egy bizonyos magasságot elérve felrobbannak, mielőtt még a légi közlekedést veszélyeztetnék.

Még nem láttunk a Kínai Kommunista Párt által küldött, ilyen fejlett kémléggömböket a Tajvan körüli vizek felett

– hangsúlyozta Ven-csi arra a Dél-Karolina közelében február 4-én lelőtt eszközre utalva, amelyről később Lloyd Austin amerikai védelmi tárcavezető azt állította, hogy a Kínai Népköztársaság megfigyelő léggömbje.

Hozzátette ugyanakkor, hogy minden olyan feltételezett katonai légi eszközt le fognak lőni, amely Kína felől közelít a sziget felé.

A hétvégén három azonosítatlan légi eszközt semmisítettek meg amerikai harci repülőgépek: kettőt az amerikai, egyet pedig a kanadai légtérben, Yukon tartomány felett.

Noha 1949 óta Tajvannak önálló kormánya van, Peking saját területeként tekint a szigetre. A Peking és Tajpej közötti feszültségek jelentősen fokozódtak azt követően, hogy Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház akkori elnöke tavaly augusztusban Tajpejbe utazott. Kínai harci repülőgépek mindemellett – tajvani szempontból – rendszeresen megsértik a sziget légvédelmi övezetét.

Japán is rakétákat vetne be

Kedden a japán védelmi minisztérium azt közölte, „erős a gyanúja”, hogy 2019 óta az ország légterébe behatoló azonosítatlan repülő tárgyak kínai hírszerző léggömbök voltak.

A tokiói kormányszóvivő csütörtökön jelentette be, hogy az amerikai hatóságokkal együtt fogja megvizsgálni, milyen jellegű – eddig azonosítatlan – repülő tárgyak jelentek meg a szigetország felett az utóbbi években.

A tárca közleménye szerint léggömböket 2019-ben, 2020-ban és 2021-ben is észleltek.

Japán felszólította a kínai kormányt, hogy erősítse meg a tényeket, és garantálja, hogy ilyen a jövőben nem fordul elő. A kormány azt is közölte Pekinggel, hogy Japán sosem fogja eltűrni légterének megsértését.

Japán most első ízben tett bejelentést kínai kémléggömbökkel kapcsolatosan. Hamada Jaszukazu japán nemzetvédelmi miniszter kedden egy sajtótájékoztatón kijelentette, hogy felhatalmazzák a japán önvédelmi erőket fegyverek – így levegő-levegő rakéták – bevetésére, ha behatolót észlelnének a légtérben.

Borítókép: A kínai állami Hszinhua hírügynökség által közreadott képen a kínai Népi Felszabadítási Hadsereg (PLA) gépei a levegőben a Tajvan szigete körül tartott harci gyakorlaton 2022. augusztus 7-én. Kína szuverenitása megsértésének tekintette Nancy Pelosinak, az amerikai képviselőház korábbi elnökének augusztus 3-i tajvani látogatását, és meghosszabbította hadgyakorlatát a Tajvan körüli tengereken és légtérben (Forrás: MTI/AP/Hszinhua)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.