További hat és fél millió eurós támogatás a földrengés áldozatainak

A mentőalakulatok újabb csecsemőt mentettek ki a romok alól 58 órával a tragédia után.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 08. 17:46
null
Hatay, 2023. február 8. Mentõalakulatok tagjai viszik hordágyon a romok alól kimentett 41 éves Gokhan Demirtast a földrengés sújtotta dél-törökországi Hatayban 2023. február 8-án. Demirtas közel 60 órát töltött a romok alatt. Két nappal korábban több erõs földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét, a legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erõsséget is elérte. A természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma meghaladja a tizenegyezret. MTI/EPA/Erdem Sahin Fotó: Erdem Sahin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió (EU) további szükséghelyzeti támogatást és 6,5 millió euró (mintegy 2,6 milliárd forint) összegű humanitárius segítséget nyújt Törökországnak és Szíriának főként a kutatási és mentési műveletekhez – tájékoztatott az Európai Bizottság. Közben egy újabb csecsemőt mentettek ki a romok alól a dél-törökországi Hatayban 58 órával a török-szíriai határtérségben történt 7,8-es erősségű földregés után.
Szíria segítséget kért az Európai Uniótól a polgári védelmi mechanizmus részeként szerdán, két nappal azután, hogy földrengés pusztított területén és a szomszédos Törökországban. 

Az EU 3,5 millió euró összegű humanitárius segélyt nyújt az országnak, amiből a rászorulók menedékhez, vízhez és megfelelő higiénés körülményekhez, illetve más, szükséges eszközhöz juthatnak. 

Az EU szíriai partnerei között civil szervezetek és ENSZ-ügynökségek vannak, amelyek orvosi készletekkel támogatják a helyi egészségügyi létesítményeket, élelmet és menedéket biztosítanak, valamint helyrehozzák a megrongálódott infrastruktúrát – részletezték.

Törökországnak ugyanakkor hárommillió euró sürgősségi segélyt biztosítanak a mentési erőfeszítések támogatására. Az uniós tagállamok, Albánia, Montenegró és Szerbia összesen több mint 1500 szakemberből és 100 keresőkutyából áll, öt kutató-, illetve mentőcsapatot, valamint húsz egészségügyi csoportot küldött az országba. 

Az utcára került emberek lakhatásának biztosítására Németország, Litvánia és Szlovénia is takarókat, sátrakat és fűtőtesteket ajánlott fel.

A 27 uniós tagállam mellett nyolc nem uniós ország – Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Izland, Montenegró, Norvégia, Szerbia és Törökország – vesz részt az uniós polgári védelmi mechanizmusban. A mechanizmus operatív központja az Európai Unió Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központja (ERCC). 2001 óta a polgári védelmi mechanizmust több mint hatszáz alkalommal aktiválták az Európai Unión belül és kívül, például az ukrajnai háború, a koronavírus-világjárvány vagy az európai erdőtüzek esetében.

Ahogy azt a Magyar Nemzet is megírta korábban, újabb két magyar mentőcsapat érkezett szerdán Törökországba, így számuk már hétre nőtt. A helyszínen eddig 21 személyt mentettek ki élve a romok alól, köztük öt gyermeket – számolt be Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter folyamatosan tájékoztatja a közvéleményt arról, ami a földrengés sújtotta Törökországban és Szíriában történik. Ismert, hogy Törökországot hétfőn egy 7,8-es erősségű földrengés rázta meg, amit több utórengés is követett, majd Szíriában is megmozdult a föld. Eddig összesen 11 700 halálos áldozatot jelentettek a két országból. 

Borítókép: Mentőalakulatok dolgoznak a földrengés sújtotta dél-törökországi Hatayban (Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.