Újabb esélyt kaphat az orosz légierő?

Washington Ukrajna légvédelmi rendszerének megerősítésére szólította fel szövetségeseit. Az Egyesült Államok attól tart, hogy a tavaszi orosz offenzíva a szárazföldi alakulatok kimerültsége és veszteségei miatt nagyobb részben fog a légierőre támaszkodni, mint a háború eddigi szakaszában. Hogy ennek mekkora az esélye és milyen hibákat kell kiküszöbölnie Moszkvának a légierő sikeres bevetésének érdekében, arról Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő nyilatkozott lapunknak.

2023. 02. 15. 20:09
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Annak ellenére, hogy Oroszország szárazföldi erői rendkívül demoralizáltak, kimerültek és jelentős veszteségeket szenvedtek, az orosz légierő még mindig erős − húzta alá egy nevét elhallgató amerikai tisztviselő a brüsszeli Politico hírügynökségnek nyilatkozva. Washington a napokban újból Ukrajna légvédelmi rendszerének megerősítésére szólította fel szövetségeseit, attól tartva, hogy a tavaszra jósolt orosz offenzíva sokkal nagyobb részben fog a légierőre támaszkodni, mint az eddig a háború során tapasztalható volt. Szakértők véleménye szerint ez logikus lépés lenne Moszkvától, tekintve, hogy a jól képzett szárazföldi alakulatok kimerülőben vannak, a mobilizált erők pedig nem tudnának átütő sikereket elérni a megerősített ukrán védelmi vonalak ellen. 

Már most is jelentős aktivitás és mozgolódás tapasztalható a határok mentén, ami a légierőt illeti

− mutatott rá a már idézett tisztviselő. Hozzátette, ahhoz, hogy az ukránok túléljék az offenzívát, még több légvédelmi rendszerre és még annál is több lőszerre lesz szükségük. 

Az orosz légierő kudarca

Légi összecsapások és a légierő intenzívebb bevetése a háború első szakaszára volt jellemző, ekkor a közösségi médiát elárasztották az orosz vadászgépeket, harci helikoptereket akció közben bemutató videófelvételek. Az azonban már akkor is látszott, hogy az oroszok nem tudtak légi fölényt kialakítani, az ukrán légvédelem a támadások nagyobb részét sikeresen hárította el, összességében tehát valami akadozott a gépezetben. Szakértők szerint a háború eleji sikertelenségek az orosz légierő alapvető problémáira vezethetők vissza. 

Oroszország nem tudott kialakítani jelentős légi hadműveletekre vonatkozó doktrínát és gyakorlatot

− fogalmazott lapunk megkeresésére Gyarmati István. A biztonságpolitikai szakértő szerint ez megfigyelhető volt az orosz légierő szíriai bevetésekor is, és ezzel magyarázható az is, hogy nagyszabású, a szárazföldi egységeket támogató hadműveleteket sem látunk Ukrajnában. 

Emellett az oroszok kapacitás- és képzettségbeli hiányosságokkal is küzdenek − húzta alá a szakértő. 

Az Szu−25-ös vadászgép, melyet a háborúban előszeretettel alkalmaznak, az egyik legnehezebben kezelhető rendszer, valamint nem is olyan bevetésekre tervezték, melyeket Ukrajnában hajtanak végre. 

Nagyon kevés az igazán ütős vadászgép. Ötödik generációs gépeik gyakorlatilag nincsenek, a negyedik generációsakat pedig nem szeretnék kockáztatni

− mutatott rá Gyarmati István. Egyes jelentések arról is beszámoltak, hogy az orosz légierőnek nincs elegendő megfelelően képzett pilótája. Ennek orvoslására fiatal kadétokat, valamint már visszavonult, ugyanakkor harci tapasztalattal rendelkező pilótákat is bevetnek, ez azonban csak tovább bonyolítja a helyzetet, ugyanis előbbiek még nem eléggé képzettek, utóbbiak pedig már idősek az éles bevetéshez.

Bizonyíthat az orosz légierő?

A fentiek ellenére az orosz légierő számban még mindig felülmúlja az ukránt, nem csoda, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az elmúlt hetekben egyre nagyobb nyomás elé helyezi nyugati szövetségeseiket annak érdekében, hogy az ukrán haderő rendelkezésére bocsássák modern vadászgépeiket. 

Az már kérdéses, hogy mennyiben tudnak változtatni a légierő mostani alkalmazásán tavasszal, valamint, hogy sikerül-e kiküszöbölni a háború elején elkövetett hibákat. 

Jelenleg nagyon kockázatkerülő módon használják a vadászgépeket, legfőbb feladatuk a szárazföldi erők támogatása, valamint az orosz légtér védelme, nem is nagyon repülnek támaszpontjaiktól nagyobb távolságra. Ennek egyik oka a nyugati fegyverszállítmányoknak köszönhetően egyre fejlettebb és erősebb ukrán légvédelem, azonban akadnak olyan műveletek, melyek ellen még a modern légvédelem sem minden esetben képes megfelelően fellépni.

A stratégiai légierő bevetése lehetséges, hiszen ez ellen az ukránoknak limitált képességeik vannak

− mutatott rá a biztonságpolitikai szakértő. Az ilyen hadműveletek során az ellenség stratégiai fontosságú objektumainak lerombolása a cél, ezzel aláásva annak hadi potenciálját és megfosztva azt a háború folytatásához szükséges képességeitől. 

Ez azonban − húzta alá Gyarmati István − nagyon bonyolult és nehézkesen kivitelezhető hadművelet, stratégiai bombázók bevonása szükséges. 

Mindemellett az Egyesült Államok és Kijev szövetségesei mindent megtesznek azért, hogy az ukrán haderőt felkészítsék a tavaszi offenzívára. Éppen ezért jelenleg nem látszik, hogy az oroszok hogyan lennének képesek áttörni az ukrán légvédelmet − zárta szavait a szakértő.

Borítókép: Ukrajnában megsérült Szu−25 típusú orosz vadászgép (Fotó: Orosz védelmi minisztérium)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.